Paitsi että se sikatalous ei lopu. Jos hintoja lasketaan, niin moni tila lopettaa, se on totta. Jäljelle jää ne tilat joilla on edellytykset kannattavaan tuotantoon, ei suomalainen varmaan milloinkaan halua ostaa 100% ulkomailla tuotettua lihaa. Sikatiloillakin suurin ongelma kannattavuudessa on kaikki ydintoiminnan, so. sianlihan tuottamisen, ulkopuoliset investoinnit mm. peltoon yms. Mihin sikatila oikeasti sitä peltoa tarvitsee, etenkään sikakallista?
[/quote]
****** No vaikka lannanlevitykseen.
Suomalainen ei ehkä halua ostaa ulkomaista lihaa, mutta jos kotimainen tuotanto jää pahasti kulutuksen alle, kuluttajan on pakko ostaa ulkomaista ja niin kuluttaja vähitellen tottuu myös siihen ulkomaiseen ja huomaa kenties että se maistuukin ihan samalta kuin kotimainen ja on perhana lisäksi hieman halvempaa.
[/quote]
Rukiissahan näin on jo käynyt, aika iso osa ruisleivästä on leivottu ulkomaisesta rukiista, teollisuus ei halua nostaa rukiin tuottajahintaa, vaikka haluaisi leipoa leivät kotimaisesta rukiista, ja kuluttajat syödä kotimaista ruista.
Sianlihantuotannossakin omavaraisuus tulee pikkuhiljaa putoamaan tuonne 70-80 % tuntumaan, kun keskisuurten sikatilojen on vaikeaa saada jatkajaa tuotannolleen lähivuosien aikana.