Entä se teuraan kilohinta, mitä haarukkaa voi tuottaja joenvarsilemmikeistään pyytää?
Niin siitä etuselästä jonka hinta siis voi olla kai sitä 7€:n luokkaa, siitä pitää minun mielestä tehdä lihapullia.
Aika monet myyvät lihansa itse (ainakin yhdistyksen jäsenistä joita tunnen), joten mitään selvää markkinahintaa ei ole muodostunut. Itse olemme ostaneet koko ruhon siten, että tuottaja on maksanut/hoitanut kuljetuksen teurastamolle, teurastuksen, leikkauksen ja pakkauksen. Me olemme sitten hakeneet lihat valmiina ja myyneet ne eteenpäin. Tarkoituksenamme on luoda ja pohjustaa jo markkinoita, kunnes ensimmäiset omat kasvatit tulevat myyntiin. Voi olla, että ostamme hiukan täydennystä jatkossakin, koska meidän sonnipojat tuskin kattavat kysyntää.
Kasvattajalle jää kuitenkin selvästi parempi hinta kuin jos myisi bulkkilihana isolle teurastamolle. Tämä kompensoinee tehokkaasti pidempää kasvatusaikaa. Meillä olisi tällä hetkellä menekkiä selvästi suuremmillekin määrille, mutta teuraita ei niin vain löydykään.
Alin hinta muuten kuuluu jauhelihalle, jota tulee muutenkin, vaikkei etuselkää jauhelihaksi jauhaisikaan. Osa tästä leikkolihasta jalostetaan grillimakkaraksi ja nakeiksi. Tälläisessä pienimittakaavaisessa touhussa on aika helppo neuvotella teurastamon/leikkaajan kanssa millaista painotusta kulloinkin haluaa kokolihan/jauhelihan/makkaran raaka-aineen kesken. Normaalisti tiedetään jo pyytää arvopalat asiakkaiden haluamiin painoihin leikattuna.
Sisäfileestä toki saisi myydessä enemmänkin. Sitä ei kuitenkaan yhdestä eläimestä mahdottomia määriä saa, niin sillä ei kannattavuuteen ole juurikaan vaikutusta "antaako sen ilman vai myykö viidelläkympillä kilo". Olemme pitäneet sen hinnan kohtuullisena, koska se tavallaan antaa asiakkaalle hintamielikuvaa koko toiminnasta ja kuten sanoin, niin täällä ei ole mahdollista päästä aivan niin hyviin hintoihin kuin isojen kaupunkien kupeessa.