*** Painot, luokat ja rasva samaa tasoa kuin Ay, kasvatusaika n.1-1,5v pitempi (ilman väkirehua).
*** Ja kokea yhden ihmeen lisää, HC ja nelosen rasva.
Viimeisin teuras, jonka hain oli teuraspainoltaan hiukan yli 400 kg ja myytävää lihaa saatiin hiukan alle 300 kg, joten teurasprosentti oli noin 70. Teurastamon isäntä kiitteli hyvää lihasaantoa rasvattomuuden ansiosta. Muutenkin teuraspainot ovat olleet tuon 400 kg:n päälle, mutta mielenkiintoisia eroja on ollut fileiden ja paistien saannossa. Toki eroja on varmasti leikkaajillakin, mutta eroja lienee myös ruhoissa. Joissain on tullut enemmän fileitä ja toisilla taas painotus on ollut paisteissa.
Kokouksissa kun olen monen kanssa keskustellut, niin yleisesti puhutaan hyvin pienistä rasvoista, mutta yhden tapauksen kuulin (valitettavasti en osaa yhdistää nimeä ja kasvoja - meitä oli niin paljon paikalla) tänä keväänä, että ruho oli ollut rasvainen. Tuon henkilön kanssa pohdimme syytä ja ilmeisesti oli niin, että laidun oli ollut huippuhyvä - liian hyvä
. Mitenkään yleinen asia, saati ongelma tämä ei kuitenkaan ole. Ja jos muuten vihreän laitumen ansiosta rasva olisi korkea, niin iloinen asia tässä on se, että rasva olisi koostumukseltaan erinomaista. Ruohon ansiosta rasvan omega 3 ja omega 6 pitoisuudet ovat ihmiselle erinomaisen terveellisessä suhteessa. Kuin lohella! Jenkkilässä varsinkin tämä on ongelma kun siellä eläimet kasvatetaan yleisesti maissilla, joka tekee rasvahappokoostumukselle todella hallaa.
No, jokatapauksessa tälläisellä pienimuotoisella tilamyynnillä on highlandin suhteen vain yksi todellinen ongelma - mistä saisi lisää teuraita..... Nytkin pakastimen pohja häämöttää ja on tosi noloa myydä "eioota" näin grillikauden kynnyksellä. Jauhelihoja myöden lähes kaikki on myyty ja uutta tulee vasta kesäkuun puolella. Hiukan löytyy nakkia ja etuselkää, mutta eipä niillä voi juurikaan hehkuttaa laajaa valikoimaa
Kuten tälläkin palstalla olen kirjoittanut, niin kaikille tämä ei sovi, mutta joillekin tiloille tälläinen toiminta voi olla mahdollisuus yhdistää pienimuotoinen maatalous ja taloudellinen kannattavuus.