Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Highland  (Luettu 11055 kertaa)

Solifer1

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 589
Highland
Jos noita karvanaamoja alkais kasvattaan niin saiskoon vasikoita ees rahallakaan. Mitähän lehmävasikat ja hiehot maksaa??  11 ch ja si hiehoa ois jo kasassa. Oiskoon järkevää kasvatta vain yhtä rotua vai mahtuuko samalle laitumella ch,si,hg ja ab lehmät.?

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Highland
Ei mitään järkeä laittaa kuluttamaan samaa laidunta. Kyseinen rotu sopii parhaiten kitukasvuiseen kivikkoiseen ja vesakkoiseen metsikköön. Kalliolle kukkulalle. Kelvolliselle laitumelle kannattaa laittaa simmentalia jos niitä vain saa, lihantuotantoon sopii myös charolainen mutta emoksi niitä ei kannata laittaa. :P

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
Jos noita karvanaamoja alkais kasvattaan niin saiskoon vasikoita ees rahallakaan. Mitähän lehmävasikat ja hiehot maksaa??
Kyllä vasikoita saa. Tänä keväänä syntyneitä löytyy vielä varattavaksi (ei tosin meillä, mutta joillain vielä lienee myymättä). Hintaskaala on 1200-1300 plus/miinus jotain + alv. Hintaan vaikuttaa laatu, sukutaulu ja se montako ostaa kerralla ja onko rahti perille jne.
Minulla ei ole tietoa menisikö Highland muiden kanssa samalla laitumella - todennäköisesti menisi. Tilaa pitää kuitenkin olla ja suljettu pihatto ei highlandille sovi lainkaan. Jos haalit tuollaisen sekoituksen eri emorotuja, niin mistä ajattelit isärodun? Minulle ei ainakaan avautunut ja selvinnyt mikä tuossa oikein olisi ideana ja mihin sillä pyrit.....

Pikaisesti sanoisin, että ei ole järkeä, mutta olisi mielenkiintoista saada tietää mikä on ideasi. Saatan jopa vaihtaa tätä pikaista mielipidettä, jos löytyy hyvä perustelu.

Lue pitkä ketju alempaa otsikolla "paras emorotu"
http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=3153.0
Sieltä löytyy ehkä hiukan lisänäkökulmia.

Viimeksi muokattu: 05.05.08 - klo:07:52 kirjoittanut MRP

Solifer1

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 589
Vs: Highland
Sellainen perustelu on että navetan rakentaminen näillä tuottajahinnoilla ei yksinkertasesti kiinnosta. Vanhassa navetassa vois loppukasvattaa ch ja si vasikat, nämä 11 hiehoa on jo kasvamassa joiden lisäksi sitten ajattelin ottaa higlandeja. Higlandit tulis sitten jyrkähköille jokivarsiniityille ja isommat rodut sitten oikein peltoaukeille. Jokivarsiniityt ei varmaan riittäis kun osaksi kesää, niinpä karjat voi joutua sekoittamaan. Hi sonni takais varmaan helpot poikimiset.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
Sellainen perustelu on että navetan rakentaminen näillä tuottajahinnoilla ei yksinkertasesti kiinnosta. Higlandit tulis sitten jyrkähköille jokivarsiniityille Hi sonni takais varmaan helpot poikimiset.
No tuossa toki voisi olla järkeä. Ovathan angus ja hereford myös melko maastokelpoisia, mutta toki HC on ylivoimainen jyrkillä rinteillä. Siinä on vielä se etu, että emo on kevyt, joten maaperä ei jokivarren rinteillä pääse kulumaan niin paljon kuin raskaampien tallatessa. Rakentamiskulut ja toisaalta myös rehukulut noustessaan lisäävät Highlandin kilpailukykyä.

Mielenkiintoinen ajatus tuo HC sonnin käyttö. Poikimiset muilla roduilla olisivat varmasti helpompia. Toisaalta HC emolle ei voisi kuvitellakkaan isoja (mannermaisia) rotuja isäroduksi. Tiedän, että maailmalla, etenkin Skotlannissa käytetään Highlandia isärotuna risteytyskarjoissa, mutta Suomesta ei ole paljonkaan kokemusta - jokunen yksittäinen. Muualta tulleiden kokemusten perusteella voi sanoa, että poikimiset helpottuvat, vasikat ovat reippaita ja elinvoimaisia sekä emorodusta riippuen kasvu on hiukan nopeampi.

Ainoa asia mikä pitää ottaa huomioon on se, että mihin halutaan panostaa. Me Highland tuottajat tuomme esille pieniä kustannuksia, usein suoramyyntiä ja tietenkin hitaasti ruoholla kasvaneen lihan erinomaista laatua. Risteytyksillä taas pyritään nopeaan kasvuun ja kiertonopeuden kasvattamiseen. Kun valitsee roduksi Highlandin, niin kannattaa olla itsellä selkeä kuva mitä haluaa ja miten haluaa toimia. Se ei ole missään tapauksessa rotu kaikille ja kaikkiin olosuhteisiin, mutta kuvaamasi olosuhteet saattaisivat olla juuri tälläinen tilanne. Käy tutustumassa tiloihin ja heidän toimintaansa. Listaa vierailukohteista löytyy yhdistyksen sivuilta: www.highlandcattle.fi

Viimeksi muokattu: 05.05.08 - klo:11:15 kirjoittanut MRP

Timppa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13531
Vs: Highland
Highland sopii hyvin maatiloille joilla on broilereita tai isäntäväellä varakkaat vanhemmat.

Tarvitaan joku kustantamaan kyseinen karvaturrien pito.
Kui mää ain olen paras?

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
Highland sopii hyvin maatiloille joilla on broilereita tai isäntäväellä varakkaat vanhemmat.
Voihan rotu sopia tälläisissä tapauksissa ja monissa muissakin, muttei toki ihan kaikille ihmisille, eikä ihan kaikille tiloille.
Tarvitaan joku kustantamaan kyseinen karvaturrien pito.
Älä sure, kyllä ne ihan itse itsensä kustantaa - toki kansallisten ja EU-tukien suosiollisella avustuksella, kuten muillakin roduilla  ;D

Ainoat naudat, jotka kustantavat itse itsensä taitavat löytyä eteläisestä amerikasta ja sielläkin auttaa orjan asemassa oleva (lähes ilmainen) työvoima  :-[

Viimeksi muokattu: 05.05.08 - klo:14:31 kirjoittanut MRP

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Highland
Jokivarsilaitumelta ei saa mitään lisäarvoa highlandille mutta muille liharoduille laidun voi olla tosi hyvä. Ainakin muut rodut tuottavat kiloja ihan eri tavalla. Aika jyrkässä töyrässä tulee lihakarja toimeen. Tilanne on toki aivan toinen jos saat laadulle jostakin oikean hinnan. Silloin kannattaa satsata highlandiin ja vaikka ruokkia hyvällä laitumellakin. Jos teurashinnoittelu on samalla viivalla muiden rotujen kanssa niin unohda. :P

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
muut rodut tuottavat kiloja ihan eri tavalla.
Mistäs muuten tälläiset tilastot on saatu? Vuodenpainot on vasta osa totuudesta - teurastamolla roikkuessaan ruhot painavat saman ja HC:n teuras% on todella korkealla tasolla. Vähän rasvaa näet. Toki tuon saman painon saamiseen tarvitaan enemmän aikaa, mutta kiloissa mitattuna lopputulos onkin mielenkiintoinen. Valitettavasti tästä ei ole tilastoja olemassa, kun ne joilla on eivät niitä anna...

Tilanne on toki aivan toinen jos saat laadulle jostakin oikean hinnan. Silloin kannattaa satsata highlandiin ja vaikka ruokkia hyvällä laitumellakin.
Samaa mieltä.

Jos teurashinnoittelu on samalla viivalla muiden rotujen kanssa niin unohda. :P
Highland ei ole parhaimmillaan bulkkijauhelihan raaka-aineena. Onhan asia toki näin.

SAS

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12800
  • Velehojen Veleho
Vs: Highland
Ostin talvella HL-lihaa ja tykkäsin siitä niin että nyt on iso tilaus sisässä ja taas pian päästään herkuttelemaan.On siinä erikoinen maku ja vähärasvaista.Lisää tälläistä lihaa niin maailma pelastuu ;D
Mystinen Logger,arkinen aivan,Talouden ja politiikan arvostettu tutkija.Ilmastotutkimuksen huippu luotettava kriitikko.Sääennustamisen moninkertainen Suomen Mestari.
Pikkutilallinen yrittää omillaan,suuri tilallinen tarvitsee yrittämiseen EU:n tukea !

jps

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 807
Vs: Highland

*** Sotkeudumpa vielä kerran tänne "karvaturri" ketjuun

Mistäs muuten tälläiset tilastot on saatu? Vuodenpainot on vasta osa totuudesta - teurastamolla roikkuessaan ruhot painavat saman ja HC:n teuras% on todella korkealla tasolla. Vähän rasvaa näet. Toki tuon saman painon saamiseen tarvitaan enemmän aikaa, mutta kiloissa mitattuna lopputulos onkin mielenkiintoinen. Valitettavasti tästä ei ole tilastoja olemassa, kun ne joilla on eivät niitä anna...

*** Painot, luokat ja rasva samaa tasoa kuin Ay, kasvatusaika n.1-1,5v pitempi (ilman väkirehua).

 Silloin kannattaa satsata highlandiin ja vaikka ruokkia hyvällä laitumellakin.

*** Ja kokea yhden ihmeen lisää, HC ja nelosen rasva.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
*** Painot, luokat ja rasva samaa tasoa kuin Ay, kasvatusaika n.1-1,5v pitempi (ilman väkirehua).

*** Ja kokea yhden ihmeen lisää, HC ja nelosen rasva.
Viimeisin teuras, jonka hain oli teuraspainoltaan hiukan yli 400 kg ja myytävää lihaa saatiin hiukan alle 300 kg, joten teurasprosentti oli noin 70. Teurastamon isäntä kiitteli hyvää lihasaantoa rasvattomuuden ansiosta. Muutenkin teuraspainot ovat olleet tuon 400 kg:n päälle, mutta mielenkiintoisia eroja on ollut fileiden ja paistien saannossa. Toki eroja on varmasti leikkaajillakin, mutta eroja lienee myös ruhoissa. Joissain on tullut enemmän fileitä ja toisilla taas painotus on ollut paisteissa.

Kokouksissa kun olen monen kanssa keskustellut, niin yleisesti puhutaan hyvin pienistä rasvoista, mutta yhden tapauksen kuulin (valitettavasti en osaa yhdistää nimeä ja kasvoja - meitä oli niin paljon paikalla) tänä keväänä, että ruho oli ollut rasvainen. Tuon henkilön kanssa pohdimme syytä ja ilmeisesti oli niin, että laidun oli ollut huippuhyvä - liian hyvä ???. Mitenkään yleinen asia, saati ongelma tämä ei kuitenkaan ole. Ja jos muuten vihreän laitumen ansiosta rasva olisi korkea, niin iloinen asia tässä on se, että rasva olisi koostumukseltaan erinomaista. Ruohon ansiosta rasvan omega 3 ja omega 6 pitoisuudet ovat ihmiselle erinomaisen terveellisessä suhteessa. Kuin lohella! Jenkkilässä varsinkin tämä on ongelma kun siellä eläimet kasvatetaan yleisesti maissilla, joka tekee rasvahappokoostumukselle todella hallaa.

No, jokatapauksessa tälläisellä pienimuotoisella tilamyynnillä on highlandin suhteen vain yksi todellinen ongelma - mistä saisi lisää teuraita..... Nytkin pakastimen pohja häämöttää ja on tosi noloa myydä "eioota" näin grillikauden kynnyksellä. Jauhelihoja myöden lähes kaikki on myyty ja uutta tulee vasta kesäkuun puolella. Hiukan löytyy nakkia ja etuselkää, mutta eipä niillä voi juurikaan hehkuttaa laajaa valikoimaa  :-[
Kuten tälläkin palstalla olen kirjoittanut, niin kaikille tämä ei sovi, mutta joillekin tiloille tälläinen toiminta voi olla mahdollisuus yhdistää pienimuotoinen maatalous ja taloudellinen kannattavuus.

Viimeksi muokattu: 09.05.08 - klo:16:01 kirjoittanut MRP

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Highland
No, jokatapauksessa tälläisellä pienimuotoisella tilamyynnillä on highlandin suhteen vain yksi todellinen ongelma - mistä saisi lisää teuraita..... Nytkin pakastimen pohja häämöttää ja on tosi noloa myydä "eioota" näin grillikauden kynnyksellä. Jauhelihoja myöden lähes kaikki on myyty ja uutta tulee vasta kesäkuun puolella. Hiukan löytyy nakkia ja etuselkää, mutta eipä niillä voi juurikaan hehkuttaa laajaa valikoimaa  :-[
Kuten tälläkin palstalla olen kirjoittanut, niin kaikille tämä ei sovi, mutta joillekin tiloille tälläinen toiminta voi olla mahdollisuus yhdistää pienimuotoinen maatalous ja taloudellinen kannattavuus.
[/quote]
       Missä haarukassa kilohinta? Mitä maksaa parhaat fileet yleensä? Pitkätkö varausajat? :P

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Highland
Missä haarukassa kilohinta? Mitä maksaa parhaat fileet yleensä? Pitkätkö varausajat? :P
Yhdistyksen jäsenillä ei ole mitään "hintakartellia", mutta jonkinlaisen kuvan saat jos käyt yhdistyksen jäsenien kotisivujen tilamyyntiosioissa katsomassa. En nyt viitsi täällä pistää suoraa linkkiä...
Meillä haarukka on 7,20 - 35 e/kg ostoerän koosta ja palasta riippuen. Meidän alueella ei ole ehkä mahdollisuutta aivan niin korkeisiin hintoihin kuin isojen kaupunkien kupeessa asuvilla kollegoilla. Hiukan olisi kuitenkin tarkoitus nostaa hintoja yleisen hintakehityksen ja kustannusten nousun mukaisesti. Viljan/väkirehun hinta ei meitä vähääkään kosketa, mutta muutkin kustannukset ovat toki nousseet.
Fileillä tilanne on se, että ne on käytännössä varattu kun eläin vielä märehtii. Paistipaloja saa sitten hiukan pidempään kun lihalasti on tuotu kotiin. Sellaisen hauskan ilmiön olen huomannut, että lihat loppuvat käytännössä hintajärjestyksessä. Halvimmat palat myydään viimeiseksi. Uskoisin tämän johtuvan siitä, että ihmiset eivät välttämättä tiedä mitä esim. etuselästä voi tehdä. Tilamyynti siis vaatii myös omaa perehtymistä ruuanlaittoon ja resepteihin, jolloin voi antaa vinkkejä ja neuvoja eri ruhonosien käyttöön. Pääasiallisina myyntiargumentteina on pelkällä korsirehulla kasvatus, joka maistuu lihassa ripauksena riistalihan vivahdetta - kuin hirven ja naudan puolivälistä, vapaa laiduntaminen, korkealaatuinen lihan käsittely/jalostus, jalosteiden lisäaineettomuus ja se, ettei kokolihaa ole "pilattu" kaikenmaailman valmismarinadeilla.
Työtä kaikki tälläinen vaatii, mutta toisaalta kuluttajien kanssa toimiminen on ihan hauskaakin. Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta alalta ole, joten emme tiedä mitään siitä vaihtoehdosta, jossa isolla A-kirjaimella varustettu auto kaartaa pihaan. Tämä on meidän tapa toimia ja siihen edustamamme rotu sopii oikein hyvin.

Viimeksi muokattu: 09.05.08 - klo:16:10 kirjoittanut MRP

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Highland
 Kiitos tiedosta. Ei parhaista osista 35€ ainakaan liikaa ole. Jos jollekin on niin suosittelen ravintolan stressilehmän lapapaistista leikattua filettä. Ainahan suomessa on kysyntä painottunut arvokkaimpiin osiin.
  Entä se teuraan kilohinta, mitä haarukkaa voi tuottaja joenvarsilemmikeistään pyytää? :P
 Niin siitä etuselästä jonka hinta siis voi olla kai sitä 7€:n luokkaa, siitä pitää minun mielestä tehdä lihapullia.

Viimeksi muokattu: 09.05.08 - klo:19:42 kirjoittanut rene