Vaan yksi asia on teiltä kokonaan unohtunut:
Luomuviljelyn ydin verrattuna tavanomaiseen on ensinnäkin keinolannoitus ja toiseksi kemialliset torjunta-aineet. Typpilannoitteet tehdään pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla, joiden hinta vaan kohoaa ylöspäin. Fosfori kaivetaan harvenevista esiintymistä maasta. Siis voidaan ennustaa helpostikin, että viljely siirtyy lannoituksen osalta luomuun ihan itsestään. Ei ehkä viralliseen luomuun mutta pääperiaatteiltaan: ravinteiden kierrättämiseen (myös ihmisjätösten ). Torjunta-ainesektori on jo keskittynyt mm. gramma-aineiden myötä vähäriskisempiin aineisiin ja varsinaisten myrkkyjen osuus on vähentynyt. Sama kehitys jatkunee. Geeniteknologian tulevasta osuudesta en osaa mitään sanoa: onko se hyvästä vai pahasta.
Siis jonkinlaiseen luomuun on alalla matka vääjäämättä. Eikä se välttämättä tarkoita elintarviketuotannon vähenemistä maailman laajuisesti. Varmasti esim. kehitysmaiden viljelyssä olisi tehostamista ilman "tehomaatalouden" oppejakin.
Lihantuotannossa on roimasti vähentämisen varaa. Sianlihan ja siipikarjan tuotanto vähenevät, koska niiden käyttämä ravinto voidaan käyttää ihmisravinnoksi. Naudanlihaa tuotettaisiin vähemmän kuin nyt, mutta edullisilla laidunaloilla tuotanto lienee jatkossa mahdollista. Maidontuotanto jatkunee, koska maito on tärkeä ravintoaine lapsille.
Jotenkin näin voisi tulevaisuus mennä. Ken elää, se näkee.