Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Laitumen pikakunnostus  (Luettu 2728 kertaa)

Karhukissa

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1
Laitumen pikakunnostus
Meillä on nyt sellainen tilanne, että joudumme ottamaan hevoset kotiin laitumeen. Käytössä olisi reilu hehtaari peltoa ja n. 2000 m2 metsää. Pellon ongelma on se, että se on ollut kesantona ainkin viimeiset 10 v. eli ei ole tehty muuta kuin leikattu alas pari kertaa kesässä. Pellossa kasvaa siis sekalaista ruohoa/heinää/juolavehnää?, voikukkaa (paljon), apilaa, sammalta sekä niittykukkia ym.
Syöjiksi olisi tulossa 2 lihavaa ja ahnetta isohkoa ponia, joten hieman köyhempi laidun onkin parempi, ja voin antaa kuivaa heinää lisäksi. Pelkään vaan että kuiva ei maistu ja ne syövät lopulta multaa tonkiessaan viimeisiä oikeita ruohonkorsia.

Myöhässähän tässä ollaan, mutta onko jotain mitä pellolle voisi nyt vielä tehdä, mikä parantaisi kasvivalikoimaa edes vähän? Esimerkiksi heitellä sekaan heinän- tai apilansiementä, lannoittaa (millä ja kuinka paljon?), kastella tms.?

Viimeksi muokattu: 22.04.08 - klo:10:55 kirjoittanut Karhukissa

olavi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 81
Vs: Laitumen pikakunnostus
Naapurin ravimies laiduntaa mulla samanlaisia, ovat just hyviä hevosille. Vanhassa nurmessa on sellainen kuntta pinnassa, mikä ei painu ja kurastu märkänäkään eli kestää hyvin. Sitäpaitsi viljelty nurmi on ainakin poneille turhan vahvaa apetta. Jaa se kuitenkin vaikka kolmeen lohkoon jotta syövät tasaisemmin. Vähän jos typpeä antaa keväällä pintaan huiskien, niin voi nurmi kasvaa siellä joukossa paremmin.

ryäkäles

  • Vieras
Vs: Laitumen pikakunnostus

Voikukkien vaarana (varsinkin kun niitä on kyseisellä laitumella paljon) voi olla se, että ne varastoi itseensä paljon fruktaania (varastosokeria, mitä hevosen elimistö ei pysty sulattamaan).
---> Suolistohäiriöiden ja kaviokuumeen riski kasvaa. Ponit ovat kaviokuume alttiimpia kuin hevoset.

Myös "stressaavat olot" (kylmää, sadetta, liian kuivaa, ei typpeä...) kasveille aiheuttaa sokerin varastoitumista korteen.