Pellon hinta on noussut kahden vuoden inflaation verran, saman kuin palkkojen nousu kahdessa vuodessa.
Suomessa esim. vehnän hinta on nyt 50 e/t alhaisempi kuin hinta Hampurin satamassa.
Nuo on kumpikin sellaisia kotikutoisia, viljelijöistä itsestään riippuvia juttuja. Harva muu on vedättämässä pellon hintaa ylöspäin.
Viljan halpa hinta taas on markkinataloutta: muutama voimakas sisäänostaja pompottamassa laajaa, yhteistyöhön kykenemätöntä yrittäjäjoukkoa. Maksavat vain sen verran, että tavaraa saa. Lueskelin juuri brittein saarilta analyysia (luomu)markkinatilanteesta ja tilanne on juuri tämä (jonka kyllä tuttu ekonomiviljelijä valotti minulle jo vuosia sitten). Vasta kun nämä yrittäjät kykenevät keskinäiseen sitovaan yhteistyöhön markkinoinnissa tilanne korjaantuu. Ei ole mikään etujärjestöjuttu, vaan pitää yhteisiä yrityksiä, yritysmuodolla (osuuskunta, Oy, ??) ei ole merkitystä.
Tapahtuukohan tämä joskus?
Petri
Ettei totuus unohtuisi: viime syksynä nämä ostajat + MTK yrittivät pitää viljan hinnan Suomessa irrallaan kansaivälisestä nousubuumista, mutta epäonnistuivat, koska viljelijät ryhtyivät itse puuhaamaan viljan vientiä.
MTK:lle oli kauhistus rehuviljan hinnan nousu....siksi kaikkea hinnannousua piti jarruttaa.
Tj sai ensimmäisen sähköpostin päivämäärällä 3.8. 2007, missä yksi viljelijä herätteli keskustelua viljan hintatasosta meillä ja muualla sekä omatoimisen viennin aloittamisesta. Esim. Hampurissa vehnä maksoi loppukesästä 220 e/t, meillä 100 e vähemmän.
Tästä alkoi vilkas sähköpostiliikenne, mikä johti myös viennin aloittamiseen ja pakotti suomalaiset ostajat nostamaan hintojaan. Simonkadulla revittiin pelihousut, merkitsihän tämä rehuviljankin hinnan selvää nousua.
Tj.llä on tallessa tuolloinen sähköpostiliikenne.