Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu  (Luettu 14126 kertaa)

sorkkis

  • Vieras
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Jos nyt vielä selvennettäis, että luomu on tuotantotapaa sääntelevä säädöskokoelma, ei uusi testamentti. Jutussa pyrittiin mm. inserttien avulla kertomaan, että typensidonta on luomua, mikä ei pidä paikkansa. Typensidontaa tapahtuu myös tehopelloilla. Virhe!!

Keskustelu oli kohtuullisen avutonta, koska toimittaja onnistui viemään koko porukkaa kuin pässiä narussa. Luomutuottaja oli ainoa hiukan maalaisjärkeä hallinnut, mutta vieressään istui markkinointinsa uhri ja osoitti todeksi luomumarkkinoinnin mielikuvavaltaisuuden ja teki luomutuottajasta manipulaattorin. Faktaa oli siteeksi ja sekin käytetty harhaanjohtavasti. Opponentteina pöpökammoinen pseudotutkija ja maalaistollo, jonka mielestä lannoittamatta jätetty kaista pellossa on luomua.....eihän tältä pohjalta rehellistä keskustelua synny, vaan viihdettä :D
Hetkonen . Typensidontaa jos  tapahtuu tehossa ei ole luomua .

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Lukiko kukaan tota linkkiä? Minusta monessa kohdin luomu nostetaan tavanomaista paremmaksi menetelmäksi.

Luomuviljely myyttejä ja tiedettä

Luennon toinen osa käsitteli luomuviljelyä, jota kohtaan Tammisola esitti hyvinkin kriittisiä mielipiteitä. Hän esitteli Tiken vuoden 2008 tilastoista laskettuja lukuja, joiden mukaan eri viljelykasvien hehtaarisato luomuviljelyssä on noin 50–60 % verrattuna tavalliseen viljelyyn Suomessa. Tammisolan mukaan luomuviljelyyn siirtyminen vähentäisi ruoan tuotantoa, ja peltohehtaarit eivät riittäisi väestön ravinnontarpeen tyydyttämiseen.

Tilastoja ei voi kuitenkaan käyttää eri viljelytapojen vertailuun, sillä satoisuuteen vaikuttaa monta eri tekijää, joiden vaikutuksia ei voida eritellä ja kontrolloida tilastoissa. Tämän vuoksi eri puolilla maailmaa on jo pitkään tehty laajamittaisia ja systemaatisia tutkimuksia, joissa eri viljelymuotoja ja niiden satoisuuksia vertaillaan tieteellisin menetelmin. Tammisola jätti nämä mainitsematta tyystin. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston liki 30 vuotta jatkunut tutkimus on osoittanut, että kahden tärkeän viljelykasvin, maissin ja soijan, satoisuus on luomuviljelyssä aivan yhtä hyvä kuin tavanomaisessa viljelyssä. Itse asiassa maissisato oli luomuviljelyssä kymmenen kuivan satokauden aikana keskimäärin 22 % parempi kuin tavanomaisessa viljelyssä.Luomutuotannossa ei käytetä synteettisiä lannoitteita, joiden valmistaminen on kallista ja kuluttaa paljon energiaa. Cornellin yliopiston tutkimuksessa luomutuotanto kulutti 30 % vähemmän energiaa kuin tavanomainen viljely. Näin luomuviljelyssä saadaan myös minimoitua lannoitteiden aiheuttamat laajamittaiset ympäristöhaitat, kuten pohjavesien ja vesistöjen saastuminen ja rehevöityminen.

Luomuviljelyn ehkä tärkein hyötypuoli on kuitenkin maaperän säilyminen viljelykelpoisena
, joka mahdollistaa kestävän maatalouden. Cornellin yliopiston tutkimus osoitti maaperän eroosion olevan vähäisempää luomuviljelyssä kuin tavanomaisessa viljelyssä. Maaperän laatua seurattiin mittaamalla kahdeksaa eri parametria, jotka osoittivat luomuviljellyn maan parantuvan ja rikastuvan (esimerkiksi kasveille tärkeän typen pitoisuus kasvoi 8–15 %), kun taas perinteisesti viljelty maa menetti ravinteita eroosion ja huuhtoutumisen seurauksena. Maaperän köyhtyminen on yksi perinteisen tehoviljelyn ongelma, jonka takia moni asiantuntija ei pidä tätä viljelymuotoa kestävänä.

Maaperän köyhtyminen vaikuttaa myös satoisuuteen perinteisesti viljeltyä peltoa muutettaessa luomutuotantoon. Vie jonkin aikaa, että ravinteet saadaan rikastettua takaisin maaperään ja satoisuus saavuttaa optimitason. Cornellin yliopiston tutkimuksessa tämä viive oli neljä vuotta. Tällainen viive on yksi tekijä, joka vääristää Tammisolan esittämiä yksinkertaisia vertailutilastoja.

Luomuviljelyn tulevaisuus Suomessa
Myös Suomessa on tutkittu luomuviljelyä tieteellisesti ja pyritty erittelemään tekijöitä, jotka vaikuttavat sen satoisuuteen. Tammisola jätti mainitsematta Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisestä tiedekunnasta valmistuneen tuoreen (v. 2010) väitöskirjan juuri tästä aiheesta. Paul Reisinger totesi väitöskirjassaan, että satoisuutta heikentää usein luomuviljelyn menetelmien heikko ymmärrys ja käyttö, mutta asiantunteva luomuviljely voi olla aivan yhtä tehokasta kuin perinteinen lannoitteita käyttävä maanviljely Suomessa. Syy luomuviljelyn näennäiseen tehottomuuteen satotilastoissa ei siis johdu luomumenetelmistä itsestään, vaan siitä että mukana on aloittelevia ja taitamattomia viljelijöitä.

Suomessa voisi olettaa olevan erityisen hyvät olosuhteet luomuviljelylle, sillä täkäläisessä ilmastossa erilaiset kasvitaudit ja tuholaiset menestyvät huonommin kuin lämpimämmissä maissa. Täten yksi luomuviljelyn haaste, tuholaisten torjunta ilman kemiallisia torjunta-aineita, on täällä helpompaa kuin monessa muussa maassa.

Tammisola otti myös kantaa luomutuotteiden hintoihin Suomessa. Hän totesi, että Suomi on kalliin ravinnon maa, ja täällä vallitsee ruoka-asioissa varakkaiden ja vähävaraisten perheiden välillä suurempi epätasa-arvo kuin muissa maissa. Pienituloiset syövät vähemmän hedelmiä ja vihanneksia, joiden hintojen nousu vähentäisi kulutusta entisestään ja siten heikentäisi ihmisten terveyttä. Täten esimerkiksi syöpäriski voisi kasvaa, sillä hedelmillä ja kasviksilla näyttäisi olevan merkitystä ainakin joidenkin syöpätyyppien ehkäisyssä.

Tammisola oli itse selvittänyt eri kasvisten hintoja yhdessä myyntipisteessä (Stockmann Herkku) Helsingissä maaliskuussa 2009 ja todennut, että luomuviljeltyjen kasvisten hinnat olivat paljon korkeampia (peruna 175 %, banaani 185 %, bataatti 490 %, lanttu 580 %) kuin tavallisten. Tammisola totesi, että ”luomu nostaa kasvisten kuluttajahinnat 2–6 -kertaisiksi Suomessa”.

On selvää, että tällä hetkellä luomutuotteet ovat tuskallisen kalliita Suomessa. Tässä yhteydessä voisi kuitenkin pohtia hintojen mahdollista kehitystä tulevaisuudessa viljelymenetelmien kehittymisen ja luomutuotannon yleistymisen myötä. Mahdollista hintakehitystä voi arvioida tarkastelemalla maita, joissa luomutuotanto on nyt laajempaa ja kehittyneempää kuin Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa luomukasvisten vähittäismyyntihinnat ovat tällä hetkellä tyypillisesti noin 20–30 % korkeammat kuin tavallisten kasvisten, ja joidenkin tuotteiden kohdalla hintaerot ovat jo mitättömän pieniä.

Tammisolan yli kaksi tuntia kestänyt luento otettiin vastaan mielenkiinnolla ja se herätti paljon kysymyksiä ja vilkasta keskustelua yleisön keskuudessa. Hänen esittämänsä näkemykset olivat kuitenkin sen verran kiistanalaisia, että jotkut yleisön jäsenet olivat selvästi eri mieltä luennoitsijan kanssa. Nämä näkemyserot ulottuvat varmasti laajemmallekin, sillä Tammisola näyttää olevan eri linjoilla kuin geenimuunneltujen lajikkeiden ja luomuviljelyn tulevaisuuden suuntaa ohjaavat tahot, kuten maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Myös ulkoministeri Alexander Stubbin asettama ja Jorma Ollilan johtama maabrändivaltuuskunta näki luomutuotannon tärkeänä osana Suomen maatalouden kehitystä ja tulevaisuutta.

max

  • Vieras
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Meil luomu toiminu tosi hyvin, satotasot ok. Ollaan ihan ekoi luomufarmei suomess. Ollaan aina oltu edelläkävijöitä. Mut muut asiat vaan tökkii, siis EI -viljelijä, vaan henkilöstöasiat. Saas nähä, kuin kauan meikäläisen kuuppa kestää tämmöstä menoa ?
Ei sais kyl valittaa. Jatkuva valvominen vaan jotenki tekee eri ihmisen, ku oikeesti on. On paljon hyviiki asioit.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Lukiko kukaan tota linkkiä? Minusta monessa kohdin luomu nostetaan tavanomaista paremmaksi menetelmäksi.
Luin kyllä ja olen samaa mieltä. Skepsiksen suhtautuminen Tammisolan "todisteisiin" on ymmärrettävää, koska miehen tieteellinen lähestyminen on pelkkä vitsi. Luomun puolustajissa on samanlaisia tuulihattuja, sori vain landehande. Te olette Tammisolan kanssa hengenheimolaisia. Kumpainenkin käyttää tiedettä oman vakaumuksen todisteluun silloin, kun se siihen sopii ja muuten vaietaan. Lopputuloksena uskottavuus kärsii.
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Greenpwr

  • Vieras
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Jos nyt vielä selvennettäis, että luomu on tuotantotapaa sääntelevä säädöskokoelma, ei uusi testamentti. Jutussa pyrittiin mm. inserttien avulla kertomaan, että typensidonta on luomua, mikä ei pidä paikkansa. Typensidontaa tapahtuu myös tehopelloilla. Virhe!!

Keskustelu oli kohtuullisen avutonta, koska toimittaja onnistui viemään koko porukkaa kuin pässiä narussa. Luomutuottaja oli ainoa hiukan maalaisjärkeä hallinnut, mutta vieressään istui markkinointinsa uhri ja osoitti todeksi luomumarkkinoinnin mielikuvavaltaisuuden ja teki luomutuottajasta manipulaattorin. Faktaa oli siteeksi ja sekin käytetty harhaanjohtavasti. Opponentteina pöpökammoinen pseudotutkija ja maalaistollo, jonka mielestä lannoittamatta jätetty kaista pellossa on luomua.....eihän tältä pohjalta rehellistä keskustelua synny, vaan viihdettä :D
   
 Kyllä tapahtuu, jos annetaan mahdollisuus, myös metsässä ja tien penkalla. Mitkä tehopellon "tuotantopanokset" parantavat luomutypen sitoutumista peltoon verrattuna sata pros luomuun?

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Lukiko kukaan tota linkkiä? Minusta monessa kohdin luomu nostetaan tavanomaista paremmaksi menetelmäksi.
Luin kyllä ja olen samaa mieltä. Skepsiksen suhtautuminen Tammisolan "todisteisiin" on ymmärrettävää, koska miehen tieteellinen lähestyminen on pelkkä vitsi. Luomun puolustajissa on samanlaisia tuulihattuja, sori vain landehande. Te olette Tammisolan kanssa hengenheimolaisia. Kumpainenkin käyttää tiedettä oman vakaumuksen todisteluun silloin, kun se siihen sopii ja muuten vaietaan. Lopputuloksena uskottavuus kärsii.

Sillä erolla, että meikäläinen on ollut 15 vuotta tavanomainen viljelijä ja sen jälkeen reilun toiset mokomat luomuviljelijä. Siis yhdistän teoriaa ja käytäntöä. Mielestäni mulla on vankka kokemus molemmista. Lisäksi olen syntynyt maanviljelijäperheeseen ja ollut 55 vuotta tässä ammattiyhteisössä mukana ja jo pienestä pitäen talon töissä mukana.  Olen saanut teoreettista koulutusta sekä lisäksi ammattikoulutuksen käytännön maanviljelyyn. Olen myös ollut tilan ulkopuolella töissä, mm metalliteollisuuden palveluksessa sekä markkinointi- että myyntityökin on tullut tutuksi vuosien varrella. Olen myös käynyt erilaisia kursseja ammattiin liittyen. Olen  ollut ammattiyhdistyksen toiminnassa mukana tavaten lukuisia ammattimaanviljelijöitä silläkin saralla.  Ruuanlaittokaan sen esivalmisteluineen ei ole minulle outoa puuhaa syömisestä puhumattakaan. Kotoisia luomuruokia käytetään mitä tuotannossa on. Lisäksi perheemme ostaa nykyisin muuta ruokaa luomuna lähes kaikkea mitä saatavilla on ja tarvitsemme. Siis koemusta on myös kuluttajanäkökulmasta.  
Kohtalaisen avoimessa maisemassani on monia tavanomaisia ja useita luomuviljeljiöitä, joita pystyn seuraamaan ja myös keskustelen ammattiasioista moneen suuntaan.  Sosiaaliset suhteeni ammatiyhteisössä ovat monilukuiset.

Mielestäni minulla on kanttia sanoa niin teoreettisesti kuin käytännöllisesti melkoisen vankkoja kokemuksia ja mielipiteitä olematta ns hörhö ja teoriapelle.
Siinä menossa voipi yksi oikea teoriapelledosentti jäädä kolmanneksi.  Vakaumuksen pitää tulla sekä kokemuksesta että teoriasta.

Viimeksi muokattu: 08.10.11 - klo:14:24 kirjoittanut landehande

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
>>>>>Tammisola oli itse selvittänyt eri kasvisten hintoja yhdessä myyntipisteessä (Stockmann Herkku) Helsingissä maaliskuussa 2009 ja todennut, että luomuviljeltyjen kasvisten hinnat olivat paljon korkeampia (peruna 175 %, banaani 185 %, bataatti 490 %, lanttu 580 %) kuin tavallisten. Tammisola totesi, että ”luomu nostaa kasvisten kuluttajahinnat 2–6 -kertaisiksi Suomessa”.

Stockman-tutkimukset ovat vain pieni osa kokonaisuudesta. Siellähän kaikella on ns hienostorouvalisät.
Oman perheeni piiristä on kokemuksia markettiluomuruuasta sekä ruokapiiristä, johon luomuviljelijät toimittavat suoraan tuotteita.
Ruokapiirin  suoraan viljelijöiltä hankitut luomutuotteet ovat pääosin samalla hintatasolla tai halvempia kuin marketista tavanomaiset vastaavat tuotteet.
Lisäksi luomutuoretuotteiden (vihannesten ja juuresten) kuiva-ainepitoisuus on km 25% suurempi kuin vastaavilla tavanomaisilla. Siis jos hintaeroa on kiloissa, niin  aineessa tulee takaisin.

jeep

  • Vieras
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
http://www.skepsis.fi/lehti/2011/2011-1-heinonen.html
Onko Adam ::) faktaa sinulle, vai viihdettä ?
Jeeppi on taas kerran mettässä. Jos jonnekin pitää kallistua, niin kallistun luomutuotantoon. Oma bias ei saa kuitenkaan värittää informaation vastaanottoa. Skepsiksen artikkeli on jotain ihan muuta kuin tuo tahattomaksi stand-upiksi kuivunut keskustelu.

Toinen asia on sitten konteksti kaikenkaikkiaan. Kun puhutaan ruuantuotannosta tuolla tasolla, on luomu siellä VAIN markkinointia varten luotu standardi, josta on tullut maailmanlaajuinen.
Kiitos vastauksestasi. Pääasia oli että, skepsiksen artikkeli meni perille ;)

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
>>>>>Tammisola oli itse selvittänyt eri kasvisten hintoja yhdessä myyntipisteessä (Stockmann Herkku) Helsingissä maaliskuussa 2009 ja todennut, että luomuviljeltyjen kasvisten hinnat olivat paljon korkeampia (peruna 175 %, banaani 185 %, bataatti 490 %, lanttu 580 %) kuin tavallisten. Tammisola totesi, että ”luomu nostaa kasvisten kuluttajahinnat 2–6 -kertaisiksi Suomessa”.

Stockman-tutkimukset ovat vain pieni osa kokonaisuudesta. Siellähän kaikella on ns hienostorouvalisät.
Oman perheeni piiristä on kokemuksia markettiluomuruuasta sekä ruokapiiristä, johon luomuviljelijät toimittavat suoraan tuotteita.
Ruokapiirin  suoraan viljelijöiltä hankitut luomutuotteet ovat pääosin samalla hintatasolla tai halvempia kuin marketista tavanomaiset vastaavat tuotteet.
Lisäksi luomutuoretuotteiden (vihannesten ja juuresten) kuiva-ainepitoisuus on km 25% suurempi kuin vastaavilla tavanomaisilla. Siis jos hintaeroa on kiloissa, niin  aineessa tulee takaisin.

näin juuri nergiatiheys on suurempi eikä mitään tyhjää höttöä 8)
Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: TV1, 21.05 Hyvä, paha luomu
Älytöntä, että Tammisola saa käyttää dosentin arvonimeä ja puhua "tiedeväen" nimissä.
Tsekkasin kaverin julkaisuluettelon: 4 vertaisarvioitua julkaisua viimeisen 30 vuoden aikana.
(noihin hakutermiksi "Tammisola": http://www-db.helsinki.fi/eviikki/eVIIKKIfreimi.html, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=%22Tammisola%20J%22[Author])
Viimeisin oli lähinnä mielipidekirjoitus GMO-lehdessä. Keskimääräinen tutkija tuottaa 2 julkaisua vuodessa tai tippuu tutkimuksen kärryiltä.
 Noin pitkän linjan "tiedemieheltä" pitäisi tutkimuksia olla jo useita kymmeniä. Eli kyseessä on valedosentti ja lobbari... medialle pitkä miinus ettei ole nostanut tätä esiin.
Joo, nostin samaa esille jo viime talvena, kun piti itselleni ihan oikeasti selvittää, milläinen dosentti siinä tutkijoiden mainetta ....... (jääköön sana kirjoittamatta).

Muuten itse asiasta sekä tästä metakeskustelusta olen pitkälti samassa käsityksessä Aatamin kanssa, joka onnistui kyllä upeasti kiteyttämään noita näkökulmia. Itse ohjelmasta näin pienen palasen, mutta päätin sitten käyttää aikaani johonkin hyödyllisempään.

Petri