Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe viljan välivarastointi  (Luettu 3124 kertaa)

Uuno74

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 174
viljan välivarastointi
Nyt kun on ollut tämmöinen v maisen märkä syksy niin olis pitänyt puida silloin kun keli antoi myötä niin paljon kun vaan olis ehtinyt, no sit taas tulee varastointi ongelmia kun kuivuri on pieni ja kylmäilma laari myös pieni. Miten pitkään uskaltaa kärryillä varastoida about 20-23% kosteaa vehnää ilman ongelmia? Onko olemassa mitään nyrkkisääntöä, taulukkoa ?

/uuno

Veijo Esso

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 151
  • Jätkäkulttuurin ammattilainen
Vs: viljan välivarastointi
Joskus muistan nähneeni jonkun taulukon viljan säilymisestä. Käytännössä asiaan vaikuttaa myös ilman lämpötila ja onko vilja täysin tuleentunut eli ei ole vihreitä jyviä mukana.Ite olen ajanut kärryt katokseen niin voi jättää pressun pois.Pääsee lämpö haihtumaan. 3-4 päivää voi ainakin säilyttää,kun tietysti tarkkailet lämpötilaa. Kerran ahneuksissani puin märkää vehnää ja kippasin kuivurin kaatokuilunkin täyteen n.26m3,kun piti saada vielä kärrytkin täyteen. Piti seipään kanssa sisään kuivuriin avustaa,sen verran se jämähti jo vuorokaudessa.Loput kuormat ei meinannut mennä kaatokuilun ritilästä läpi.Olihan esilämmitettyä tavaraa,silti ei vaikuttanut laatuun kun kelpasi myllylle.

sirkussonni

  • Vieras
Vs: viljan välivarastointi
Venhä jos on lämmennyt, ja sellaista paakkuuntunutta, niin siitä ei ole kuin ihan hitusen matkaa siihen, että se tavara on sienirihmaston täyttämä. Itse asiassa jo yksi vuorokausi riittää tavaran olevan sellaisessa sienirihmastossa ettei kärrystä pois valu.
Puhalluskärryt olisi oiva apu asiaan!!
Vehnä on kaikista herkin ottamaan itseensä kuivaamattomana, ei kyllä voi suositella "etukäteen" puintia paljoakaan, itävyyden saa pois jos kärryssä lämpenee.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: viljan välivarastointi
Joskus muistan nähneeni jonkun taulukon viljan säilymisestä. Käytännössä asiaan vaikuttaa myös ilman lämpötila ja onko vilja täysin tuleentunut eli ei ole vihreitä jyviä mukana.
http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fenpos.weebly.com%2Fuploads%2F3%2F6%2F7%2F2%2F3672459%2F__energy_consumption_in_grain_drying.pdf&rct=j&q=tasapainokosteus%20vehn%C3%A4&ei=vMtdTuuBGqXg4QSGmokF&usg=AFQjCNFJG-4b4hRdviDiBsHHjdIkxDI61w&cad=rja

EN saanut linkkiä kunnolla, toimiikohan. Sivulla 5 on säilymisaikoja. Ulkomaisissa jutuissa taitaa olla oletuksena paljon vähemmän vihreitä jyviä kuin Suomessa. Lämpötila on tosiaan tärkeä asia, itse asiassa jäähdytys on vaihtoehto kuivaukselle.

http://www.tornum.se/?p=10373&m=2711

JoHaRa

  • Vieras
Vs: viljan välivarastointi
Semmoisia kärryihin asennettavia kylmäilmakuivureita taitaisi jo saada kerätä kartanoiden romukasoista  ::)