Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Lihantuottajan vaihtoehdot  (Luettu 12389 kertaa)

Karel

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 38
Lihantuottajan vaihtoehdot
 >:( Isojen teurastamojen tulokset painuvat miinukselle kun "raaka aineiden" hinnat nousevat ja valmisteiden hintoja ei saada korotettua kauppaan päin!!! Ovatko lihan tuottajahinnat nousseet ??? Itse en ole moista huomannut. Kaikki muu kustannuspuoli on noussut oikein hyvin. Ne nautatilat joilla on mahdollisuuksia lopettavat lihantuotannon ja yrittävät etsiä toimeentuloa muualta. Tuottajien pinna on tiukalla ja kassa tyhjä.
Moniko meinaa vielä ostaa apupaskaa huippuhinnoilla tai hyvin luokittuvia holstein vasikoita???
Löytyykö vaihtoehtoja ??? Pinta-alojen kasvattaminen , työn lisääminen , luomuun siirtyminen , pinta-alojen suuri kasvattaminen. Velkojen anteeksiantaminen lailla . Tuottajahintojen 20% korotusta syksyyn mennessä lupasi erään teurastamon Tj. , Lottovoitto . Markkinatalous ei sovi alkutuotantoon. Politrukeiltako apu löytyy???
Moni varsinkin aloittava- , investoinut- tai muuten vain velkainentuottaja pohtii kohtaloaan itsetykönään tai viisaan konsulentin kanssa ja pimeää vain pimeää on.
Kertokaa viisastenneuvosto ,mitä .... . Sikapuolella tilanne on vähintäänkin sama.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Itsellä oli tuo kampanja kevättalvella 2008. Tutkein perin juurin sylttytehtaiden tilanteet. Synkkää. Suomalaisen naudanlihantuotannon kestävyyden tukienmaksajan, luonnonystävän, kestävän kehityksen jne kannalta tutkein olevan huono.

Peltoa on vähän ja kilpailu kovaa, sivutuoterehujen käyttö, lannan käytön tehokkuus ja nurmiviljely oli hyvässä mallissa. En ollut pystynyt reagoimaan 2003 (tai jotain) alkaneeseen kehitykseen, jossa eläinten tukia oli siirretty peltojen kautta maksettavaksi. Vasikkakasvattamon rakentamiseen oli kaikki valmiina. Totesin vain itseni liian toisaikaiseksi toheltajaksi niin vaativaan hommaan. Velkaa oli kertynyt kun isojen sonnien kasvatus B-alueella oli ollut jo jokusen vuoden huono bisnes. Paalausurakoinnin koneet olivat vanhettuneet ja suuretkin asiakaskarjat lopettivat kesken kaiken. Käännekohta oli HK scanin yhtiökokouksessa, kun hankintahenkilö soitti, että haetaanko ne juuri tuodut teinivasikat paremmalle tukialueelle kasvamaan, kun olin asiaa jahkaillut. "Haetaan pois", kailotin eikä ikävä ole tullut.

Uusi kuvio: luomusopimus, sonnit pois, minimimäärä emoja tavanomaiseen tuotantoon, opiskelemaan, pinta-alan jäädytys. Työmäärä meni murto-osaan, tappiota ennen rahoituseriä ei voi mitenkään tehdä, kun en kerta kaikkiaan osta mitään. Velkoja olen pystynyt hoitelemaan kohtuullisesti, pankissa on ollut ystävä kun on selkeästi kertonut suunnitelmistaan. Realisoimalla koneita saisi velat aika mukavaan malliin, mutta pakko ei ole ollut.

Laskekaa, pohtikaa. Nautatuotannon kestävyydestä löytyy minulta arkistosta paljon tekstiä jos vaan masokismissa löytyy niitä lukea. Ihan hyvää terapiaa on ollut kirjoitella. Sikatilatkin ovat edenneet silloisesta ahdingosta nykyiseen, Mersua ja Fenttiä vaihdellen, vaikeita asioita pohtien niin omalla järvenrantahuvilalla kuin Levin kelomökeillään.

Karel

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 38
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Hyviä pohdiskeluja ja päätöksiä.
Itsellä oli "ison" sonnikasvattamon piirrustukset valmiina 2003 , vaan en tehnyt. Jatkajan selvittyä tehtiin kylmäpihatto emoille 04-05 , suht edullisesti. Peltoa on viljelyssä 110ha ja emoja n.90kpl . Apilanviljely hallinnassa ja ostolannotteina erittäin pieni määrä salpietaria. Pelkkää nurmi- ja kokoviljasäilörehua herneellä terästettynä. Luomuun siirtyminen seuraava askel. Toivoisi vain sen lihan tuottajahinnan nousevan ihan oikeesti. Tässä pitäjässä kolme välitysvasikoista naudanlihaa tuottavaa tilaa lopetaa lihantuotannon kannattamattomana ,eivätkä ole mitään" harrastelijoita". Sianlihantuottajat myös kusessa vaikka Suomessa siasta maksettu kovempaa tuottajahintaa kuin Saksassa , naudantuottajahinta lähes 50senttiä alle EU:n hinnan. Lähiruoka = oma teurastus ja markkinointi pihvilihalle Helssinkiin hienoon ravintolaan tuntuu jotenkin vieraalta ja työläältä. Tuleeko siitä riittävästi kassavirtaa?

paukkula

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1025
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Tehkää tuotannossa välipää niin hinta nousee.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Itse näen kyllä asian niin, että naudanlihan tuottajahinta ei ole nousussa vaan laskussa.

Suurin naudanlihantuottaja, eli USA, laskuttaa dollareilla, varmaan Brasiliakin tekee näin, USA:n dollari on laskenut 40 pinnaa suhteessa euroon ja ilmeisesti lasku on jatkumassa, joten noista kahdesta maasta tulee varsin edullista lihaa markkinoille vielä vuosia, ehkä jopa vuosikymmeniä ????

Nämä kaksi suurta tuottajaa ja viejää, aiheuttavat kyllä semmosen ilmiön, että markkinoilta ei lisähintaa kovin helposti oteta, hyvä jos nykyinen hintataso säilyy ????

No minulla homma perustuu kyllä siihen, että pyrin myymän kaiken tuottamani lihan suoramyyntinä, ei varmaan ole kaikille sopiva  vaihtoehto, mutta mulle sopii kyllä oikein hyvin ????

Mielestäni naudanlihatuotannossa ei tällä hetkellä kannata käyttää investoinneissa velkarahaa ollenkaan, mikäli haluaa nukkua yönsä hyvin ????

antti-x

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Joku kaunis päivä ihan lähiaikoina (jos ei tule mitään lamaa tai asuntokuplaa tms.) luomu ja lähiruoka yms. saavuttaa sellaisen pisteen että se on normi pk-seudun maksukykyisissä piireissä. Eli tyyliin "sori, me syödään vaan luomu/lähi/muuten vaan hihhuli lihaa/maitoa/munia" Ja sitten sitä menee ihan sen verran kuin joku vaan pystyy tuottamaan. Ja kaikki se kelpaa mikä joko on luomua tai ei löydy marketin lihatiskistä. Maakuntien keskuksiin tämä tulee viiveellä, ja maalle vasta vuosikymmenten päästä (jos tämä lähi/loumu/tms. siis on kalliimpaa).

Eli mitä yritän sanoa, on se että ainoa mikä voi toimia, on jatkojalostus ja tuotteen myyminen kaupunkeihin, mielellään pääkaupunkiseudulle.

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
moon tuosta huonosta tuottajahinnasta kans paahtanu,niin jotta ittiäki rupes kyllästyttämään,,   pessimisti vai silmät saanu auki-en liioon enää usko että hinta tulee nousemaan tai että teurastamon syyttelyllä nää hommat paranis!!!!   jotku tekee hyvää tiliä naudanlihalla nytkin ja yleensä pärjääjillä on jokin näistä  --- paljo p-alaa,luomua,suoramyyntiä tai "keksitty" lisäarvoa sille lihanpalalle...   mahdollisuudet on todella hyvät,ne pitäis nyt vain nähdä :) ;)  naudanliha kilpailemas maidon ja sian kans samoista pelloista ei voi olla järkevää,parempi olis ottaa pusikot ja kyröt ja muut paskaheinämaat-- laittaa aita ympäri ja elukat 4-5kk sinne?????

jps

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 807
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Ilman sen kummemmin puolustelematta, niin Iso-A on nostanut tänä vuonna O2 >320kg sonnin hintaa 13senttiä/kg.
Vuodessa jos firma ostaa 40 milj. kiloa nautaa, niin n. 10 sentin  keskimääräisellä nousulla se tekee jo 4milj. Tuo siis pelkästään naudasta.

Eri asia onkin sitten se, että kustannuksia ei saada siirrettyä eteenpäin, sen ei pitäis olla tuottajien vika.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Tämän päivän maastullissa, atrian johtaja veikkaili hinnan vielä laskevan.
Kai se jotain alasta tietää ...

Rami

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 637
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Kovasti Atrian johtajajamppa kehoitti iskemään nurkkapaaluja heti kauemmaksi entisistä, kun viljan hinta hivenen laskee. Silloin pitää kuulemma avata investointi-padot, että saadaan kotimainen lihantuotanto nousuun.

En kyllä olisi kaverin asemassa tuota loppukaneetiksi omaan kirjoitukseeni vetäissyt, sillä tuskin tuolla taistelumielialoja kovin kohotetaan tässä markkinatilanteessa. Olisi sanonut, että nyt on hyvä aika investoida, kun selvää taantumaa taas pukkaa, niin saa uudessa systeemissä tuotannon täyteen höyryyn seuraavan syklin huipulla, eikä toisin päin.

http://www.kauppalehti.fi//5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110785115

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
X on luvannut nostaa ainakin liharotuisten kilohintaa 20 senttiä/kilo nyt syksyllä

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
X on luvannut nostaa ainakin liharotuisten kilohintaa 20 senttiä/kilo nyt syksyllä

Limusiini-osuuskunta oli tehnyt hyvän sopimuksen, oliko se nyt Snelmannin kanssa, vai mikä se nyt oikein oli ????

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
X on luvannut nostaa ainakin liharotuisten kilohintaa 20 senttiä/kilo nyt syksyllä

Limusiini-osuuskunta oli tehnyt hyvän sopimuksen, oliko se nyt Snelmannin kanssa, vai mikä se nyt oikein oli ????

Joo. Limasienet saavat hyvää hintaa ja oliko se Snellu kun sitä maksaa  ::)

Päivi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 74
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Joo, me kaikkien parjaamat limasienet ja omia polkujaan kulkeva Snellu päätettin ryhtyä kimppaan. Tuloksena melko tuntuva hinnan korotus, joka on saanut jo ainakin yhden teurastamon varpailleen ja pitämään kiinni omista limanuljaskoistaan  ;)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Lihantuottajan vaihtoehdot
Joo, me kaikkien parjaamat limasienet ja omia polkujaan kulkeva Snellu päätettin ryhtyä kimppaan. Tuloksena melko tuntuva hinnan korotus, joka on saanut jo ainakin yhden teurastamon varpailleen ja pitämään kiinni omista limanuljaskoistaan  ;)

Snellu näyttää nyt mallia ja suuntaa. Ilmeisesti muistakin lajeista maksetaan paremmin  ??? Muut peesaavat mutta vähemmän. Limasienistä tulee kyllä hyvää lihaa ja hyvällä hyötysuhteella joten kyllä tuo kimppa on järkevä ja perusteltu.