Onpas
mielenkiintoinen aihe. Vähän faktoja väliin:
1. Lehmä osaa säännöstellä natriumin syöntiään. Jos lehmä syö kivennäisiä, niin se nimenomaan etsii silloin natriumin (ruokasuolan) makua
2. Pelkän suolan syöttäminen, tai suolan ylenmääräinen tarjoaminen voi olla haitallista. Lehmä siis valitsee suolan eikä kivennäistä... Mg, Ca, hivenet ja vitamiinit jäävät syömättä..
3. Mg ja P maistuvat todella pahoilta. Näiden ruokkiminen perustuu aina huijaamiseen.
4. Halvoissa kivennäisissä Mg-lähteenä on magnesiumoksidi. Sen imeytyminen lehmään ei ole paras mahdollinen. Jos MgO on joukossa TODELLA hienona pölynä niin se imeytyy paremmin. Tällöin kivennäinen kuitenkin pölyää enemmän ja sen käyttömukavuus huononee- > kukaan ei osta.
5. Kalliimmissa on magnesiumfosfaatti
6. Pelkällä karkearehulla ruokittu hieho tarvitsee lisäfosforia
7. Sonni säilörehulla ja viljalla ruokittuna kärsii fosforivajeesta (joka näkyy esim. nivelpintojen rikkoutumisina
)
8. Biotiini ei auta MITENKÄÄN nivelpintoihin, ainoastaan sorkkakynsien rakenteeseen
9. Apilasäilörehun kalsium ei imeydy lehmään kuin 25% hyötysuhteella
10. Pääosa lehmän ruokintaongelmista johtuu kalsiumin väärinkäytöstä.