HYVÄT REHUVARASTOJEN MERKINTÄTAVAT KOTIELÄINTILOILLA‐ OHJE
Laatija: Elintarviketeollisuusliiton Rehuteollisuusyhdistys,
Varastomerkkityöryhmä:
Pekka Ahonen, Rehuraisio Oy
Kimmo Haapanen, HK Agri Oy
Hanna Hamina, MTK, broilertuottaja
Juha‐Petri Jussila AtriaChick Oy
Hanna Laitinen, Valio Oy
Olli Ruoho, Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry
Jussi Salomäki, Movere Oy
Taitaa olla laatijoiden joukossa pari osuuskuntienkin työntekijää... Mutta ohje itsessään perustelee tarpeellisuutensa nimenomaan ostorehujen kasvaneen määrän kautta, eikä ohjeen perusteella tunnu olevan syytä kotoisten rehujen (puhumattakaan myyntiviljasta yms.) säilytyspaikkojen merkitsemiseen. Eviran tulkinta on sitten asia erikseen.
"Tuotantoyksiköiden koon kasvaessa ja tuotannon tehostuessa kasvaa myös teollisten tai
tilalla ulkopuolisten rahtisekoittajien toimesta valmistettujen rehujen käyttö eläinten
ruokinnassa. Ulkopuolisten toimijoiden määrän lisääntyessä kasvaa myös rehujen
toimittamiseen ja varastointiin liittyvien virheiden riski. Yhtenäinen rehuvarastojen
merkintäjärjestelmä yhdistettynä rehun toimittajien tietojärjestelmiin lisää rehuntoimitusten
luotettavuutta ja vähentää riskejä rehujen sekoittumisesta tai päätymisestä väärään
varastoon. Tämä vähentää rehujen sekoittumisista aiheutuvia kustannuksia. Salmonella‐ ym.
poikkeamatilanteissa voidaan saastuneen tai tarkoitukseen sopimattoman rehun jakelu
takaisinvetotilanteissa jäljittää varaston tarkkuudella. "
"Hyvät rehuvarastojen merkintätavat kotieläintiloilla ‐ohje on Euroopan parlamentin ja
neuvoston asetuksen (EY) N:o 183/2005 artiklassa 21 tarkoitettu hyvän käytännön
kansallinen ohje, jonka käyttäminen on kotieläintiloille vapaaehtoista."