Onko se tuossa sähkösektorilla ongelmana, että on liian isoja toimijoita paljon ja sähkö siitä syystä liian halpaa?
Harvoin niissä sähkönmyyntitilastoissa ne isoimmat komeilevat edullimpina ostopaikkoina sähkölle.
Tiedän, kun pienenä tarjoajana menee tarjoamaan tuotteitaan isolle osuuskaupalle tai kauppaketjulle, niin ehdot määrätään kyllä kaupalta päin. Mistä löytyy se hyllyn kulma minne saa tavaransa toimittaa ja mikä on maksuaikataulu(esim 45 vrk). Näillä niitä kauppoja pyöritetään. Virmat on nettovelattomia, mutta toiminta voidaan pyörittää tavarantoimittajan varoilla, kun löytyy neuvotteluvoimaa. Nettovelaton, mutta vieraan po:n osuus voi olla taseesta 40-50% hyvän neuvotteluvoiman ansiosta. Siinä on mukava katella talouspäällikkönä(10 000- 15000 €/kk palkka), kun toimintaa saa pyöritellä tavarantoimittajien rahoilla.
Kannatta kokeilla pistää kyseisen alan kioski pystyyn Kiuruvedellekin ja lähteä kokeilemaan miten viima iskee naamaan. Saattaapi olla taas yksi portti tarjoamassa halpaa lihistä marketteihin.
Katselin menneellä viikolla paikallisessa kyläkaupassa Kylmäsen "hampurilaista", sitä myytiin 0,45 €/kpl. Täytyy myöntää, että siinä ALV:n lasku oli kyllä mennyt tuotteen hintaan sakka.
Eihän se tommosessa hampurilaisessa lihan hinta näy, se ns. lihaosuus tehdään näistä kanannahoista, lehmän nänneistä ja muista tuotteista, jotka on vastaavia kuin liha, siinä paketissakin sanotaan että lihaa vastaava raaka-aine, eli ei sitä lihana edes myydä, muuten maku tulee maustepussista, kuten makkaroissakin. Mikäli noita eläinkunnan loppujakeita ei pistettäisi näihin hampurilaisiin, niin niistä tulisi jätemaksu firmalle, eli se olisi sitten kulu, eikä tulo, kuten se on hampurilaisia myytäessä.
Ainakin poronlihasektorilla teurasramojen lisäys on nostanut tuottajahintaa rajusti.
Vuonna 95 oli poropuolella yksi suuri toimija joka osti kaikki ruhot, kaikilta samaan hintaan, hinta oli 24 mk/kilo ja naudasta sai silloin jotain 35 mk/kilo, kun tämä yksi suuri toimija teki konkan ( poromiesten omistama ) niin lihanhinta laski jonnekkin 2-3 euron välille per kilo, sitten yhteiskunnan varoilla on tehty muutama kymmenen teurastamoa, ehkä jotain 40 kpl:tta ja alalle on tullut kymmenkunta vakavasti otettavaa yksityistä jalostajaa ja poropuolella tuottaja saa nyt jotain 8 euroa/kg, naudasta maksetaan 2,60 per/kg
?
Kyllä se vaan niin on, että kun ruhoista tulee todellinen kilpailu, niin hinta kyllä korjaantuu
?
Tosin suurin valmistaja taitaa tuoda pääosan jo ruhoistaan Venäjältä, mutta mitä merkitystä sillä on, kunhan vaan kotimaiset tuottajat saavat omistaan paremman hinnan
?