Aidossa markkinatilanteessa ei viranomainen päätä siitä, kuka on luuseriporukkaa ja kuka saa osallistua tuotantoon, sen päättää markkinat karsimalla elinkelvottomat yksiköt.
Juuripa näin.... mutta koska karsittavaa on runsaasti, niin kehitystä voi hiukka nopeuttaa ja raakata päältä kisaan sopivaksi katsomansa määrän.
Ei haittaa yhtään jos nykyisestä 65000 tilasta raakataan pois heti kättelyssä vaikka puolet ja sitten jäljelle jäävät vasta alkavat pudotus pelin.
10000 tilaa tai vähemmän piisaa hyvin.
Tämä prosessi on käytävä läpi, jos meinataan maataloutta harjoittaa Suomen sub-tundralla ja merkittävästi pienemmällä tuen tasolla. Hyvin keskeistä kustannusrakenteen parantamiselle on maan hinnan romauttaminen ja täppäritaseiden alasajo.
Tekee varmasti kipeää sekä perikunnille että täppäreille, mutta so what ja who cares?
Tietysti aina voidaan leikkiä valion hallitusta ja todeta, että kattohan nyt vielä rauhas ja mennähän ny ensin tekemähän rehua...
No ei ihan noinkaan ole, yksikkökoon kasvattaminen on yksi tapa tehostaa tuotantoa, toinen on tuotantoketjun uudelleen organisoiminen ja siinä täppäreillä on avainrooli, mikäli ne tiedostavat mahdollisuutensa oikein.
Tuotantoyksikön kasvattaminen johtaa sellaisiin suuriin yksiköihin, jossa pääasiallinen työvoimaporras on palkkatyövoimaa, mutta työn uudelleen organisoiminen mahdollistaa sen, että varsin kallista palkkatyövoimaa tarvitaan alalla vähempi, rahaa ei liiku ketjusessa senenempää kuin ennenkään, jokaisen oma rooli vaan on suppeampi ja sitä kautta toiminta kannattavampaa.
Eiköhän anneta markkinoiden ratkaista, mikä tuotantotapa kannattaa parhaiten, maatilojen tärkein tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa, toiseksi tärkein ruokaa väestölle, järjestys on tämä vaikka moni muuta luulee ...