Olisi, tietysti olisi... mutta herääkö hän

+
MaasTulli, 21.1.2011
”Sen sijaan, että puhtaasti ja vastuullisesti tuotetusta kotimaisesta lihasta maksettaisiin enemmän, ovat tuottajahinnat laskeneet.” Euroopan unionissa on huomattu, että tuottajien asemaa elintarvikeketjussa pitää vahvistaa. Suomalainen kauppa ja teollisuus sen sijaan ovat jostakin syystä vahvasti sitä mieltä, ettei tähän ole tarvetta. Tarvetta tuottajien aseman parantamiseen kuitenkin on paljon. Teollisuus on erityisesti tällaisessa tilanteessa selityksen velkaa. Kuinka tuottajahintojen lasku on mahdollista?
Suomalaisille tuottajille on yhteiskunta asettanut yhä tiukempia eläinten hyvinvointiin ja ympäristöön kohdistuvia vaatimuksia. Näiden aiheuttamista lisäkustannuksista ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan mitään. Tällainen tilanne ei voi enää jatkua, koska kustannukset karkaavat käsistä.
+
Terveellisyyttä uhkuva superfood on parin viime vuoden aikana ujuttautunut suomalaiseen ravintosanastoon ja yhä useammat kuluttajat ovat siitä myös innostuneet. Toisia nimitys taas ärsyttää. Niin sanottua superruokaa tuodaan Suomen markkinoille kaukomailta, mutta sitä löytyy myös kotoisista lähimetsistä. Niin sanottu superfood eli kotoisammin superruoka tuo ensimmäisenä mieleen jotain kaukaa tuotua ja eksoottista, joka lupaa niin paljon terveysvaikutuksia, että siihen on jo vähän vaikea uskoakin. Superruoka on kuitenkin paljon muuta. Se on yhteinen nimitys sellaisille luonnonmukaisille syötäville, joissa on poikkeuksellisen paljon tärkeitä ravintoaineita. Siispä esimerkiksi kotimainen tyrni tai vaikkapa mustikka ovat superfoodia. Ravintoaineiden runsauden lisäksi yhtä tärkeää on myös se, että superruoat ovat käsittelemättömiä, kuumentamattomia ja usein myös luomua.
=
...eikä MTK - ja sen ykköskymppi - tee mitään, ei yhtään mitään
