Jussi hyvä asiantuntijan pitää tietää mitä puhuu?
Selvittäisitkö EVIRALTA?
LUOMUSSA KONTAMINAATIO 0% . JONKA JÄLKEEN ALKAA KESKUSTELU TAHALLINEN VAI TAHATON ?JA TAHALLISESSA TAPAUKSESSA TILA AJETAAN TALOUSVAIKEUKSIIN JOPA KONKKAAN!
Tuossa vastauksessa toteat että todennäköinen sekoittuminen on 0.3 luokkaa luomu/gmo ???joten luomu ja gmo-viljely ei ole mahdollista rinnakkain.
Jussi Tuomiston vastine tähän kommenttiin: Luomussa kynnysarvo on sama kuin tavanomaisessakin tuotannossa, eli siinä saa olla enintään 0,9 % muuntogeenistä ainesta. EU-sääntöjen mukaan se hyväksytään silloin luomu-tuotteeksi. Jos taas tuo 0,9 %:n raja ylittyy, tuote vaatii gm-merkinnän.
Jos luomupellolla kynnysarvo ylittyy lähistöllä olevasta gm-pellon takia, ja gm-viljelijä on toiminut rinnakkaiselolakisäännösten (gm-lakisäännösten) mukaan oikein, valtio on (rinnakkaiselolakiesityksen mukaan) velvollinen korvaamaan luomu-tuottajalle lajikesekaantumisesta aiheutuvat kustannukset.
Esittamänne 0,0 %:n "kontaminaatio"-raja luomulle on väärä tieto! Ilmeisesti Luomu-liitto alun alkaen vaati 0,0 %:n kynnysarvoa luomu-tuotteelle. Se ei kuitenkaan ole EU-säännösten mukainen, joten sitä ei voida ottaa mukaan rinnakkaiselolakiesitykseen.
Todellisuudessa 0,0 %:n lajikesekaantumiseen, siis absoluuttiseen puhtauteen, ei voitaisi koskaan päästä, ei edes silloin, vaikka gm-lajikkeita viljeltäisiin vain toisella puolella maapalloa. Siitepölyä on kuitenkin kaikkialla. Sitä kulkeutuu ilmavirtojen, eläinten ja ihmisten vaatteiden mukana pieniä määriä. Siksi on asetettu tuollainen 0,9 %:n kynnysarvo, jolla ajatellaan kynnysarvona pääsevän jonkinlaiseen kohtuuteen.
Rukiin siitepöly on melko painavaa, että suuria määriä sitä ei kovin montaa sataa metriä lennä. Yksittäisiä siitepölyhiukkasia voi kuitenkin lentää useita kilometrejä. Samoin mehiläiset eivät levitä rypsin siitepölyä kovin pitkiä matkoja, vaikka yksittäinen mehiläinen voikin lentää useita kilometrejä. Tässäkin 0,9 %:n lajikesekaantumiseen vaadittaisiin mehiläisiltä melko paljon järjestäytynyttä siitepölyn siirtoa, jos lajikkeet olisivat yli 200 metrin etäisyydellä toisistaan.
Huomautan vielä tässäkin, että gm-ruista ja gm-rypsiä ei tällä hetkellä muuntogeenisenä kaupallisessa viljelyksessä missään päin maailmaa - eikä ole lähivuosina tulossakaan."
Kysymyksiä Jussi Tuomistolle voi esittää 19.1. asti
Asiantuntija vastaa-palvelussa