Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy  (Luettu 33484 kertaa)

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Terveisiä täältä HC-osastolta ;) En millään malta olla kirjoittamatta,
Suomalainen kuluttaja haluaa ostaa rasvatonta ja vaalean väristä, maukasta ja mureaa lihaa.
että onneksi suomalainen kuluttaja haluaa ostaa myös rasvatonta ja tumman väristä, maukasta ja mureaa lihaa ;D

Toivottavasti kaikki ymmärtäisivät, että mikä tahansa, mikä nostaa pihvilihan tunnettavuutta ja arvostusta, olkoon se vaikka yhden rodun brändäys, tuo lisäarvoa koko alalle.
Juuri näin! Onnea hankkeelle, vaikka suoraan sanottuna en minäkään ihan heti ymmärrä tätä salamyhkäisyyttä......ehkä kaikki salamyhkäinen alkaa kiinnostamaan enemmän ja saadaan hankkeelle sitä kautta julkisuutta.

Viimeksi muokattu: 17.01.11 - klo:10:49 kirjoittanut MRP

Husokki

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2537
  • Mikä sielä pistää vastaan, köyhyyskö?
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy


 Myös loppukasvattajat ovat tervetulleita joukkoomme!

[/quote]

Saako sitä sitten vasikan halvemmalla ja lihasta parempaa hintaa?
Käteinen ratkasee

mikko9b

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1159
  • Agronet - epäsosiaalinen media?
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
No niin, tuohon aiempaan toteamukseen maailman lihamarkkinoista, emme siis ole lähdössä maailmalle vaan nimenomaan Suomen markkinoille. Ei ole mitään väliä sillä, mitä amerikkalaiset tai aasialaiset syövät, vaan sillä mitä juuri suomalaiset haluavat. On helpompaa tarjota sitä mitä halutaan, kuin yrittää alkaa muuttamaan kulutustottumuksia. Suomalainen kuluttaja haluaa ostaa rasvatonta ja vaalean väristä, maukasta ja mureaa lihaa.

Toivottavasti kaikki ymmärtäisivät, että mikä tahansa, mikä nostaa pihvilihan tunnettavuutta ja arvostusta, olkoon se vaikka yhden rodun brändäys, tuo lisäarvoa koko alalle. Toisethan voivat tehdä tämän saman perässä. Hankkeen laatima toimintamalli on vapaasti jokaisen käytettävissä julkaisemisen jälkeen, niin se on ollut myös muissa maissa.


juu hankehan on kannatettava ja tosiaan tuo alalle postitiivista meininkiäjos asia hoidetaan oikein... miten meinaatte pitää homman näpeissä jotta ei muut rodut lähde leikkiin mukaan jos limpparilla lähtee liikkeeelle hyvin...   ::)

niin ja miksi esim tamminen ei ole kuitenkaan alkua pidemmälle päässyt vaikka "ammattimaisempi" ote kuitenkin käytössä...

missä muuten tapetaan nuo elukat... ???
anteeksi, kirotukshärötykset, oikoluku kaipaa selkeästi treeniä :-)

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
No niin, tuohon aiempaan toteamukseen maailman lihamarkkinoista, emme siis ole lähdössä maailmalle vaan nimenomaan Suomen markkinoille. Ei ole mitään väliä sillä, mitä amerikkalaiset tai aasialaiset syövät, vaan sillä mitä juuri suomalaiset haluavat. On helpompaa tarjota sitä mitä halutaan, kuin yrittää alkaa muuttamaan kulutustottumuksia. Suomalainen kuluttaja haluaa ostaa rasvatonta ja vaalean väristä, maukasta ja mureaa lihaa.

Toivottavasti kaikki ymmärtäisivät, että mikä tahansa, mikä nostaa pihvilihan tunnettavuutta ja arvostusta, olkoon se vaikka yhden rodun brändäys, tuo lisäarvoa koko alalle. Toisethan voivat tehdä tämän saman perässä. Hankkeen laatima toimintamalli on vapaasti jokaisen käytettävissä julkaisemisen jälkeen, niin se on ollut myös muissa maissa.


juu hankehan on kannatettava ja tosiaan tuo alalle postitiivista meininkiäjos asia hoidetaan oikein... miten meinaatte pitää homman näpeissä jotta ei muut rodut lähde leikkiin mukaan jos limpparilla lähtee liikkeeelle hyvin...   ::)

niin ja miksi esim tamminen ei ole kuitenkaan alkua pidemmälle päässyt vaikka "ammattimaisempi" ote kuitenkin käytössä...

missä muuten tapetaan nuo elukat... ???

Mitä haittaa siitä olisi, että muut rodut lähtee leikkiin mukaan, sehän pakottaisi suuret jalostamotkin muuttamaan maksuperusteitaan, tai jotenkin muuten takaamaan toimijoille paremman hinnan.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Onko Limousinessa prosentuaalisesti enemmän arvo-osia kuin Hf:ssä ja Ab:ssa mutta vähemmän kuin Ch:ssa  ??? Siis niinkuin merkittävästi. Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.

Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta. Nämä leikataan suurilta osin itse ja saadaan joku 78% arvo-osia kun luiden ytimietkin punnitaan  :D

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Onko Limousinessa prosentuaalisesti enemmän arvo-osia kuin Hf:ssä ja Ab:ssa mutta vähemmän kuin Ch:ssa  ??? Siis niinkuin merkittävästi. Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.

Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta. Nämä leikataan suurilta osin itse ja saadaan joku 78% arvo-osia kun luiden ytimietkin punnitaan  :D

Käsittääkseni Limousinella ainakin paistien prosentuaalinen koko on suurempi, kuin pienillä liharoduilla.
Haikkujen yleensä hyvä lihansaanto suhteessa ruhon painoon perustuu siihen, että eläimien rasvaprosentti on hyvin alhainen, johtuu varmaan ruokinnasta.

Päivi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 74
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Ruhon lihansaanto (Institut technique de I´Elevage Bovine) ka 320 kg sonnien ruho

Rotu               Punaista lihaa ruhosta                  Lihaa kg / 1kg luita

Limousin        74,8%                                           5,7 kg
Charolais       73,0%                                           5,0 kg
Hereford        62,0%                                           4,6 kg

Toinen ei niin vertailukelpoinen tulos
Raskaan rodun sonnin (ruhopaino ka 425kg)
Luut       16%
Rasva      7%
Hävikki     5%
Lihaa      72%

Lihaa / 1kg luita 4,5

(lähde: Centre d´Information des Viandes, 2010)

vrt. vain yksi kpl limousin hieho, luomurehuilla kasvanut, luokituksesta ei tietoa (ruhopaino 238kg)
Ulkofilettä 4%
sisäfilettä 2%
paahtopaistia 2%
kulmapaistia 4%
sisäpaistia 5%
ulkopaistia 7%
etuselkää 4%
lapaa 8%
niska, rinta, yms. 37%
Lihaa yhteensä 72%

Tässä perustelu sille, miksi hiehosta pitäisi saada sama hinta kuin sonnista....

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Hieno taulukko. Kiitos  :)

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.
Sama täällä olisi kiva nähdä ja muistakaa laittaa myös ikä. Pahaa vain pelkään, että tälläisiä tietoja ei juurikaan ole kuin muutamalla isolla toimijalla ja ne eivät niitä näillä foorumeilla jakele. En toki tiedä saatteko tarkan raportin jokaisesta ruhosta ja mahdetaanko niistä edes leikata pois jokaista paistipalaa? No saatiin edes ranskalainen tilasto, joten kiitos siitä Päiville.
Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta.
Niistä kyllä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta ei sitten :(
Nämä leikataan suurilta osin itse
Kyllä ne ihan pienteurastamoissa leikataan
Limousin        74,8%
Charolais       73,0%    
Hereford        62,0%
Ollaan siis mitalisijoilla ;D, tiukasti hopeasta kisaten. Ja vieläpä vuosiluokan huonoimmalla sonnilla.
Mutta eihän täällä haluttu edes tietää....

Viimeksi muokattu: 18.01.11 - klo:17:21 kirjoittanut MRP

Päivi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 74
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.
Sama täällä olisi kiva nähdä ja muistakaa laittaa myös ikä. Pahaa vain pelkään, että tälläisiä tietoja ei juurikaan ole kuin muutamalla isolla toimijalla ja ne eivät niitä näillä foorumeilla jakele. En toki tiedä saatteko tarkan raportin jokaisesta ruhosta ja mahdetaanko niistä edes leikata pois jokaista paistipalaa? No saatiin edes ranskalainen tilasto, joten kiitos siitä Päiville.
Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta.
Niistä kyllä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta ei sitten :(
Nämä leikataan suurilta osin itse
Kyllä ne ihan pienteurastamoissa leikataan
Limousin        74,8%
Charolais       73,0%    
Hereford        62,0%
Ollaan siis mitalisijoilla ;D, tiukasti hopeasta kisaten. Ja vieläpä vuosiluokan huonoimmalla sonnilla.
Mutta eihän täällä haluttu edes tietää....

Juu nuo oli siis keskiarvoja. Pomppatuuri tuolla mainitsikin jo saaneensa sonnista 80% myytävää lihaa. Joillekkin voi olla vaikea uskoa, mutta kyllä mekin olemme saaneet vanhoista läskeistä lehmänkantturoista (R5  :o) 69% myytävää lihaa. Luut ja rasvatkin tulivat takaisin, mutta en harmi vain muistanut / älynnyt niitä punnita... Silti lihaksen sisäistä rasvaa ei juuri tainnut olla, kun ei arvo-osat olleet marmoroituneet, eikä jauhelihasta irronnut rasvaa pannulle. Pitääpä ens kerralla muistaa punnita kaikkien laatikkojen sisätö  :)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.
Sama täällä olisi kiva nähdä ja muistakaa laittaa myös ikä. Pahaa vain pelkään, että tälläisiä tietoja ei juurikaan ole kuin muutamalla isolla toimijalla ja ne eivät niitä näillä foorumeilla jakele. En toki tiedä saatteko tarkan raportin jokaisesta ruhosta ja mahdetaanko niistä edes leikata pois jokaista paistipalaa? No saatiin edes ranskalainen tilasto, joten kiitos siitä Päiville.
Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta.
Niistä kyllä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta ei sitten :(
Nämä leikataan suurilta osin itse
Kyllä ne ihan pienteurastamoissa leikataan
Limousin        74,8%
Charolais       73,0%    
Hereford        62,0%
Ollaan siis mitalisijoilla ;D, tiukasti hopeasta kisaten. Ja vieläpä vuosiluokan huonoimmalla sonnilla.
Mutta eihän täällä haluttu edes tietää....

Laita nyt ihmeessä  :D Tietysti tuokin kiinnostaa. JOS on tarkkaa tietoa, eikä mutulukuja.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Laita nyt ihmeessä  :D Tietysti tuokin kiinnostaa. JOS on tarkkaa tietoa, eikä mutulukuja.
Jäljempänä todella tarkka listaus. Perhana kun iski kuumeen päälle, mutta onpahan aikaa kirjoitella tänne. Tämä sonni on ollut selkeästi kaikkein pienin meidän sonneista tarkastellaanpa sitten vieroitus-, vuoden- tai teuraspainoa. Itse asiassa siinä kävi niin hassusti, että se tuli ilmoitettua hiehona kun kivekset olivat niin pienet ;) No, tekevälle sattuu ja virhe korjattiin parissa päivässä kun huomattiin mistä se kuseskelee ;D. Olemus kuitenkin miehistyi loppua kohden ja saanto oli mielestäni aivan hyvä. Korostan, kaikki muut ovat/ovat olleet parempia. Tämä nyt vain sattuu olemaan viimeisin teuras. Pakastin huuti tyhjyyttään, joten tähän päädyttiin. Hiukan pidempään olisi voinut kasvaa. Seuraavan alkuperäisestä hieman lyhennetyn kirjoittamani tekstin olen kopioinut Highland-foorumilta:

Sonnin syntymäpäivä 15.4.2008 ja teurastus 2.12.2010, eli ikää kertyi hiukan reilu 2v 7kk. Teuraspaino 339 kg. Ruokinta toukokuun 2009 jälkeen laidunta, luonnonlaidunta ja säilörehua. Lihaprosentti teuraspainosta 71,4% ilman maksaa, kieltä ja häntää. Kun seurasin teurastusta, niin panin merkille, että ruho oli rasvaisin meillä kasvaneista (ainakin niistä, joiden teurastuksessa olen ollut mukana). Lihat erittäin kauniisti marmoroituneet. Toisalta ruho oli omaan silmään hyvän mallinen. Varsinkin takapää kaartui melkoisen muhkeana.
Sonni oli ennakkoarviolta ehkä vielä pieni ja eihän ikääkään ollut kovinkaan paljoa, joten siihen nähden olemme tyytyväisiä teuraspainoon ja varsinkin lihansaantoon.

Tässä listaa lihoista kiloina:
Jauheliha 128,956
Paahtopaisti 6,206
Pyöröpaisti 5,456
Ulkopaisti 13,152
Kulmapaisti 9,936
Maksa 5,266
Occobuco 5,268
Kieli 1,02
Häntä 0,942
Etuselkä 16,736
Entrecote 9,244
Lapapaisti 10,008
Ulkofile 12,746
Sisäfile 3,96
Sisäpaisti 12,406
Rinta 7,948


kun luiden ytimietkin punnitaan  :D
OK. Myönnetään, että tuossa oli hiukan mukana Occobucoa, mutta sitä oli tilauksessa. Näppärät voinevat vähentää sen helposti ja saada näin vertailukelpoisen tiedon. Sisäfilesaanto suoraan sanottuna pieni, yleensä on paljon parempi.
Sorry, että ei tullut kiireessä kysyttyä virallista luokitusta tai rasvaa. En lähde arvailemaan, koska se jos mikä olisi sitä MUTU-tietoa. Tarkka lukija huomaa juuri sen, mitä (täälläkin) on tullut kerrottua: Teuraspaino samoissa, mutta pidempi kasvatus.

Viimeksi muokattu: 19.01.11 - klo:08:04 kirjoittanut MRP

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Jos vähentää ossopukkon, kielen ja maksan niin jää 70%. Ihan hyvin.

Kumman alhaalla on tuo Hereford. Keskiarvossa on varmaan jotain nälkään tapettuja joukossa  ???

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Jos vähentää ossopukkon, kielen ja maksan niin jää 70%. Ihan hyvin.
Pieni tarkennus. Kieltä ja maksaa ei oltu laskettu mukaan, olivat vain mukana listauksessa.
Kumman alhaalla on tuo Hereford. Keskiarvossa on varmaan jotain nälkään tapettuja joukossa  ???
Olisivatkohan fransmannit vetäneet hiukan kotiinpäin :D
Ehkä vain syynä on se, että mainitut rodut on kasvatettu samalla, voimakkaalla rehulla ja siinä lienee käynyt niin, että HF:n teuraspainosta suurempi osa on ollutkin rasvaa?

Viimeksi muokattu: 18.01.11 - klo:20:34 kirjoittanut MRP

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kasvattajaosuuskunta Limousin esittäytyy
Jos vähentää ossopukkon, kielen ja maksan niin jää 70%. Ihan hyvin.
Pieni tarkennus. Kieltä ja maksaa ei oltu laskettu mukaan, olivat vain mukana listauksessa.
Kumman alhaalla on tuo Hereford. Keskiarvossa on varmaan jotain nälkään tapettuja joukossa  ???
Olisivatkohan fransmannit vetäneet hiukan kotiinpäin :D

Ai joo, niin tuossa lukikin. Laskin luvut yhteen päässä  8) Harmi että tuollaista silppuamistiedostoa ei saa haltuunsa normaaleista teuraselukoista.