"Maitotiloilla se porukka kai kaikista kypsintä on"
Kai se tähänkin ketjuun huumorikommentti on saatava
MINUN mielestäni laajentaneiden tilojen yleisesti melko alhaiset tuotokset johtuvat juuri näistä seikoista.
Mullitiloilla on taloudellisesti vielä tiukempaa. Mutta tämä tiukkuus on enemmän "rakenteellista"-> lihan hinta on liian huono. Ei mullitiloilla ole yhtä paljon työvaiheita joiden vaikutus näkyy vuosia tilan kannattavuudessa.
Emakkohommissa on samaa kuin lypsykarjalla. Eli lyhyt herp(b)aantuminen voi näkyä pitkään. Mutta niitä aikaisia aamulypsyjä ei ole. Ne syövät henkilöä kun sesonkitöiden ja hälytystehtävien (eläinten sairastumiset, tapaturmat, laiterikot) jälkeen pitäisi olla aamuyöllä tarkkana tuottamassa E-laatua.
Mulkensoneilla toisaalta puuttuu jatkuva mittaus. ELi tieto huonosta kasvusta jollain jaksolla tulee pitkällä viiveellä. Kriisiaikoina säännölliset punnitukset helposti lykkääntyvät. Maitotankista tai munien pakkauslinjalta voi seurata reaaliajassa ruokinnan onnistumista, sialla ja siipikarjalla rytmi on niin nopea, että vahinkoa ei ehdi tulla pitkään.
Mullien osalta ongelma on tuotannon järkyttävän huono hyötysuhde. Massoja kulkee miljoonatolkulla, mutta lopputuotetta tulee pieni nokare. TUkea pitää tulla joka vaiheeseen kunnolla jotta pyörii.
Olen kuullut sanottavan että porsastuotanto (emakkosikala) on vaativampi työmaa kuin lypsykarjan hoitaminen. En tunne sikahommia (olen kyllä ollut sikalassa töissä) joten en ota tähän kantaa.
Yleisesti ottaen oma tuotantosuunta on yksi työläimmistä ja muutenkin vaativimmista, kun taas naapuritilan tuotantosuunta on sekä fyysisesti, että henkisesti kevyempää.
Ainakin tällainen olo iskee varsin helposti yhdelle jos toiselle, oli tuotantosuunta mikä hyvänsä.
Maidontuotanto, emakot, munivat kanat, broilerit ja kalkkunat ovat varmaankin monessa mielessä haastavimpia ja vaativat kohtuu suuren työmäärän. Lisäksi asioita joissa voi tehdä tulokseen vaikuttavan virheen on useita. Yhdistävä tekijä on että kaikki nämä ovat varsin työvoimavaltaisia.
Toisaalta lihanaudat, -siat, teurasbroilerit ja -kalkkunat ovat "yksinkertaisempia" hoitaa, mutta niiden kanssa pelataan pienemmällä marginaalilla, joten hyvinkin pieni virhe voi viedä koko tuloksen. Kaikki ovatkin varsin pääomavaltaisia.
Eli suo siellä, vetelä täällä.
En usko, että tuotantosuunnalla on sinällään vaikutusta työn raskauteen. Jokaisessa tuotantosuunnassa on niitä jotka pärjäävät ja niitä jotka eivät. Henkisesti yhtenä pahimmista asioista pitäisin ympäristön ja yhteiskunnan jatkuvaa painetta, mikä tulee ilmi byrokratiassa, lehdistössä tai aivan vain naapurien puheista ns. rivien välistä. Paremmat tuottajahinnat eivät välttämättä tilannetta korjaa, sillä niillä on usein tapana toimia tietynlaisena kustannusautomaattina. Tärkeämpää olisi muuttaatoimintatapoja ja saada tietynlaista ulkopuolista näkemystä omiin tekemisiin. Kuinka se sitten tapahtuu on eri asia.