Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Miten tehdään kunnon hevoslaidun savimaalle ?  (Luettu 4704 kertaa)

prut

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 48
Kysyn tässä neuvoja ihan tosissani, joten *****ilut sikseen ...

Eipä meinaa oikein kunnon tiiviin laitumen tekeminen onnistua. Hyvä neuvot olisivat tarpeen. En ole ammattilainen, joten aivan perusasiatkin voivat olla hakusessa. Nurmet perustan ilman suojaviljaa, koska vain laitumille on käyttöä. Kaikki 12 ha ovat laidunkäytössä eli muulla tavoin satoa ei korjata (mitä nyt niittosilppurilla päivän annos kerrallaan tarvittaessa). Uusin osan laitumista vuosittain jo ihan siitäkin syystä, että kuivikkeena ollut turvelanta pitää saada levitettyä jonnekin.

Näin olen tähän mennessä toiminut:
- syksyllä turvalannan levitys ja perään kyntö
- keväällä lisää turvalantaa (sallituissa rajoissa)
- sitten äestys (etulata, varpajyrä) ja jyräys
- tämän jälkeen kylvö kylvölannoittimella (laahavannaskone), siemenet olen yrittänty saada 1cm syvyyteen ja sitten jyräys

Tänä keväänä kylvöön jälkeen satoi perk..sti, minkä jälkeen oli pitkä poutainen jakso. Pellon pinnasta tuli korppua eikä mikään oikein kasvanut kaltevia paikkoja lukuunottamatta. Uusin kylvön suurelta osin ensin äestämällä vähän pintaa rikki ja sen jälkeen taas jyräys, kylvö, jyräys. Nyt kasvaa jo paremmin, mutta ei mielestäni riittävän hyvin. Siemeiniä / ha pitäisi olla riittävästi, mutta ongelmat ovat ilmeisesti kosteusolojen hanskaamisessa.

Viime vuonna tein niin, että levitin turvalannan vasta ensimmäisen äestyskierroksen jälkeen ja äestin sen tämän jälkeen melko kevyesti pintamaahan, jolloin aivan pinta jäi ilmavammaksi. Jyräykset ja kylvön tein kuten tänäkin vuonna. Tulos oli paljon parempi, mutta eipä ollut näin kovia sateitakaan. Olisikos tällaisessa menettelyssä jatkossa järkeä?

Muuten hoitelen laitumia lannoituksella, puhdistusniitolla ja ruiskutuksella.

vms1

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6759
  • Pitäisiköhän teksti edes joskus oikolukea.
Vs: Miten tehdään kunnon hevoslaidun savimaalle ?
Kait toi perustaminen on suhtkoht kohdallaan itte en viitti jyrätä kun kylvöjen jälkeen ja tänävuonna siperia opetti että ei sais kylvää ennen kovia sateita. konstina sun ongelmaan tekisin paikkauskylvöä eli keväällä tai kesällä sateen sattuessa kylväisin lisää siemeniä ja ristiin ajaen ilman mitään muokkausta. Muutenkaan ei ole kauheen tärkeä siemenmäärä vaan  että niitä olisi mahdollisimman kattavasti eli tavallisella kylvökoneella saa paremman tuloksen jos kylvää pellon kolmeen kertaan 10 kilolla kun kerran 30 kilolla. ruiskua ei tartte käyttää kun korkeintaan uudistamiseen ja parikertaa puhdistusniittää kesässä niin pysyy laidun siistinä. lehmille lannoitan laitumen kolme kertaa kesässä mutta hevoselle en tiedä.
Älä usko sitä mitä agrosta luet, mutta muista kertoa se naapurille.

Hyvä jos puoletkaan totta.

Maataloudella on mahdollisuus tulla miljonääriksi.............

jos on miljardööri aloittaessa.

sirkussonni

  • Vieras
Vs: Miten tehdään kunnon hevoslaidun savimaalle ?
Eipä tuossa mitään sinällään väärin ole tehty, pitää vain hyväksyä, ettei aina keväällä kylvetty onnistu, juurikin sääoloista johtuen. Syksyllä jos vois perustaa, niin olis ainakin kosteutta useimmiten riittävästi.

prut

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 48
Vs: Miten tehdään kunnon hevoslaidun savimaalle ?
Nurmen uusimista syksyllä olen harkinnut. Mihinkähän mennessä se olisi tehtävä uudellamaalla?
Syksyllä uusimisessa on se ongelma, että talven aikana kertynyt turvelanta pitäisi jonnekin keväällä levittää. Tietysti voisi tehdä osan syksyllä ja osan keväällä.

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52004
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: Miten tehdään kunnon hevoslaidun savimaalle ?
Siemenseoskin jo ratkaisee aikasta lailla......
Etpä sää oo tehny oikeestaan mitään päin *****a. Jos on aikaa ja mielenkiintoa ni kylvä ristiin eli tuplana, jos talvehtiminen onnistuu ni on todella tuuhee puska. Suojaviljaakin voisit koittaa, sais heti osan rikoista pois ruiskutuksella. Matala aikanen ohra ja "liian vähän" siementä. Artturi?
Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159