Soijalla on kysyntää Suomessa. Se on rypsiä parempi valkuaislähde kanoilla ja sioilla. Rypsirouhe sopii parhaiten märehtijöiden ruokintaan. Jostain kerran luin, että Suomessa tarvitaan kotieläimille rouhetta yhteensä noin 400 milj kg. Osa puristetaan täällä, osa tuodaan rouheena, jossa on se salmonellavaara.
Jos vähän spekuloidaan, niin Mildolan puristamo on nykyisistä uusin. Se varmaan jatkaa, miten lie Raision loppuunajaetun rakennelman kanssa. Tuskin uskaltavat uuteen investoida kun myivät margariinit Bungelle ja jos Ukiin nousee uusi tehdas. Keskittyykö rypsinpuristus niin, että jatkossa kaikki siemen ajetaan Mildolaan Kantivikiin?
Mietityttää vaan uuden sopimuskauden kynnyksellä, meneekö Raisio niin pieneksi että kuihtuu pois vähitellen. Eli kuinka varmalla pohjalla ovat heidän sopimuksensa ja maksukyky jatkossa. Pörssitiedotteissa näkyy, että ainut mikä on ok on kassavarat ja rehunteko. Halpaa rehuviljaa siis halutaan. Rehubisneskin sakkaa tilapäisesti, kun vanhan tehtaan uumenista löytyi salmonellaa viime vuonna tunnetuin seurauksin. Maaseudun Tulevaisuus kertoi tästä artikkeleissaan aika paljon.
Ensi kesän viljelysuunnitelmissa katetuotto näyttää vähän siltä, että luonnonhoitopelto on aika kova sana rehuviljan tuotantoon nähden. Rypsinkään hinta Suomessa ei ole ainakaan tällä hetkellä sillä tasolla että tuottonäkymät normaallilla satotasolla olisivat kovinkaan kummoiset. Hyvät varastotilat viljoille ja öljykasveille ainakin täytyy jokaisella olla ensi syksynä.... Haastavaa tulee olemaan viljelysuunnitelman teko!