Jep. Terminaattorin viljelykiertoajatus on oikea. Mikähän mahtaa olla riittävä katko viljelyssä, tietääkö Petri? Tänä vuonna katkaisin apilakierrettä kokoviljalla, jossa oli pelkkä raiheinä alla syyskorjuuta varten/ravinneansana. Viljassa oli kyllä hernettä joukossa, lienee apilakiertoa ajatellen pahasta?
Noita palkokasvien tauteja on monenlaisia, spesifejä (apilamätä eli pahkahome, herneen lakastumistauti ym.) ja "yleisiä", ns. minipatogeeneja, jotka eivät suoraan ole kuolemaksi eivätkä välttämättä aiheuta selkeitä oireita, mutta kuitenkin jarruttavat kasvua.
Nuo spesifit eivät välitä toisesta palkokasvista, vaikka olisikin viljelykierrossa.
Mutta nuo minipatogeenit ovat hankalia, koska selkeää diagnostisoivatissa olevia oireita ei ole. Oma käsitykseni on, että apilaa max. 50% viljelykierron vuosista tai vähintään kahden vuoden totaalitauko. Ehkä vielä viisivuotinen "kaksi viljaa, vihanta+ns, kaksi apilavuotta" on vielä turvallinen, mutta esim. "kolmevuotinen apilanurmi, vilja, vilja +ns" on mielestäni jo riskaabeli.
Tästä viimeksimainitusta "minipatogeeni" -osastosta on erittäin vähän tutkimusta, aiheen vaikeudesta johtuen. Patoloogien näkökulmasta apila on lähes mahdoton viljeltävä, mutta käytännössä näyttää toimivan, kunhan pidetään riittäviä välejä. Aihe olisi ehdottomasti syvällisen pitkäaikaisen tutkimuksen arvoinen, mutta tutkimussektorin tämänhetkiset (rahoitus)käytännöt tekevät sen käytännössä lähes mahdottomaksi.
Petri