Ei kait urea ole suora valkuaislähde, vaan ihan lisätyppeä pötsitoimintoihin. Ameerikkalaiset puhuu NPN:stä, non-protein-nitrogen..... rypsin hyötysuhde tippuu aika rajusti 2-3 kilon päiväannoksen jälkeen. Menee proteiini lehmästä läpi....
***Lehmän valkuaislähteitä ovat proteiinien lisäksi nämä NPN-typpiyhdisteet, joita on urean lisäksi esim. aminohappoja, peptidejä, nitraattia, ammoniakkia jne. Esim. säilörehussa on näitä kaikkia valkuaislähteitä. Virheellisesti käyneessä säilörehussa NPN-yhdisteitä on erityisen paljon.
Pötsin mikrobit hajottavat proteiinilähteet ja NPN yhdisteet ammoniakiksi, josta ne valmistaa mikrobivalkuaista käytössä olevan energian sallimissa rajoissa. Vapaaksi jäänyt ammoniakki imeytyy vedenkiertoon ja muutetaan maksassa ureaksi.
Suomalaisen säilörehun valkuaisen ongelmana on nopea pötsihajoavuus sekä suuri NPN-yhdisteiden määrä. Tämän vuoksi hyväksikäyttö jää heikoksi. Rypsi sopii hyvin juuri suomalaiseen ruokintaan. Kokeissa on saatu vielä 4 kilon käyttömäärillä hyvät tuotosvasteet.
Rehun joukkoon lisättävät NPN-yhdisteet vaatisivat runsaasti vapaata energiaa pötsiin tullaksensa optimaalisesti hyväksikäytettyä. Kun tästä energiasta on tapana olla puutetta, en näe niiden käyttöä järkevänä. Kokoviljasäilörehu ei ainakaan paranna energiatilannetta pötsissä ellei ole kyse erittäin pitkään sängeen korjattavasta korsi/vilja seoksesta tyyliin jotkut ajosilppuritilat.
Amerikassa on käytössä maissisäilörehu, joten niitä oppeja ei kannata suoraan tänne soveltaa, parhaat ideat toki.