• Tavallinen aihe

Aihe hc  (Luettu 11028 kertaa)

emo-heikki

  • Vieras
Vs: hc

No meillä emot nytten pihatarhassa ei oikein käy laiduntaminen lumen seassa tuossa valtatien varrella voip äkkiä tulla taas elukkalääkäri käymään...
Eipä meilläkään nurmet saa juuri muuta kuin kuivapaskaa apilat kasvaa varsin hyvin ilman yaraa..
Yksi homma tässä kanssa hiukan epäilyttää ettei tarvii olla mitään rakennuksia, meilläpäin ainakin talvet muuttuneet niin kosteiksi että tarhat ovat aika mutaisia ja ei ole pienellä tontilla varaa aidata isoja alueita, niin kuinka paskavellinä kaikki on... Ja mitä sanoo nitraattidirektiivi, lantalahan sinullakin ois oltava???
Ja alkuperäiseen kysymykseen vois joku vielä laskea sen vastauksen jota cosmic cowboy jo hiukan selventikin eli paljonkon rehuyksiköitä menee vierotuksesta teurasikään eli angushan kasvaa vielä noin 12 kk ja hc 24-28 kk ainakin ymmärtääkseni tämä kai se on ratkaisevan eron tekevä se alkukasvu puolivuotta laitumella rehunkulutuksessa en uso olevan isoja eroja, paljonkohan hc painaa 200 päivän iässä Meillä angus sonnipojat siinä 325 kg tuntumassa ja hiehot 280 kg keskimäärin, ilman väkirehuja.

On minulla rakennus, eli sellainen liiteri-talli-varasto yhdistelmä, josta olen purkanut kaikki sisäseinät pois ja se on yhteinäinen varsin suuri tila, josta on kaksi ovea ulos ja ne pääsee sinne milloin itse haluavat, mutta eipä nuo paljon siellä oleile ????
Eläinlääkäri totesi, että on asetusten mukaan niiinkuin pitääkin ????
En ole koskaan punninnut noita, en osaa arvioida ....
Pienempiä ovat.
Se on hyvä puoli isossa aidassa ja pakkasissa, että eläimet pysyy puhtaina ????

redbull

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 705
  • Go Ahead, Make My Day
Vs: hc
Niin mutta syyllistytkö nyt kasvukauden ulkopuolella tapahtuvaan lannanlevitykseen ja vielä jäiseen maahan... :P ::) Näköjään hc kasvattajilla ihan eri säännöt ja asetuksen tulkinnat kuin muilla. Vai keräilet sä ne kakkakikareet kihvelillä joka päivä talteen...Toinen ihmeellisyys näiden asetusten tulkinnassa tallit, joiden takkuiset ruunat kusee kesää talvea samaa tarhaa ja kuitenkin nostetaan ympäristötukea..Se on meiltä rehellisiltä karjankasvattajilta potista pois >:( Toki jos teillä oma kaivo, niin ittehän kuseenne kahvit keitätte ;D

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: hc
Niin mutta syyllistytkö nyt kasvukauden ulkopuolella tapahtuvaan lannanlevitykseen ja vielä jäiseen maahan... :P ::) Näköjään hc kasvattajilla ihan eri säännöt ja asetuksen tulkinnat kuin muilla. Vai keräilet sä ne kakkakikareet kihvelillä joka päivä talteen...Toinen ihmeellisyys näiden asetusten tulkinnassa tallit, joiden takkuiset ruunat kusee kesää talvea samaa tarhaa ja kuitenkin nostetaan ympäristötukea..Se on meiltä rehellisiltä karjankasvattajilta potista pois >:( Toki jos teillä oma kaivo, niin ittehän kuseenne kahvit keitätte ;D
Mekö emme sitten ole rehellisiä kasvattajia? No jätetään tuo kohta omaan arvoonsa...

Tutustupa käsitteisiin suppea ja laaja jaloittelutarha. Kun aluetta on riittävästi, niin ei tarvitse olla kovapohjainen alusta, eikä siltä tarvitse kerätä lantaa. Useimmilla asia hoituu siten, että talvitarha uudistetaan keväällä ja/tai sitä vaihdetaan eri alueisiin eri talvina. Monet myös keräävät ruokintapaikoilta lannan talteen, joka sitten levitetään tavalliseen tapaan kasvuaikana. Kaikkea tätä pitää miettiä jo etukäteen ja niiden sopivuus on tilakohtainen juttu. HC ei sovellu kaikille kasvattajille, eikä kaikille tiloille ja vastaavasti joissain tapauksissa se on suorastaan ihanteellinen ratkaisu.
Olen seurannut ravinteiden muutosta talvilaitumessamme fosforin ja kalin suhteen, mutta ne ovat pysyneet hyvin aisoissa näiden vuosien aikana. Väkirehujen puuttuminen selittää ainakin osaltaan tilannetta. Valtaosalla kasvattajista on eri laidun kesäksi, joten mitenkään yleistä tuo "kesää talvea samaan" ei ole, ja jos on, niin ei se eläimen/rodun vika ole...

emo-heikki

  • Vieras
Vs: hc
Niin mutta syyllistytkö nyt kasvukauden ulkopuolella tapahtuvaan lannanlevitykseen ja vielä jäiseen maahan... :P ::) Näköjään hc kasvattajilla ihan eri säännöt ja asetuksen tulkinnat kuin muilla. Vai keräilet sä ne kakkakikareet kihvelillä joka päivä talteen...Toinen ihmeellisyys näiden asetusten tulkinnassa tallit, joiden takkuiset ruunat kusee kesää talvea samaa tarhaa ja kuitenkin nostetaan ympäristötukea..Se on meiltä rehellisiltä karjankasvattajilta potista pois >:( Toki jos teillä oma kaivo, niin ittehän kuseenne kahvit keitätte ;D
Mekö emme sitten ole rehellisiä kasvattajia? No jätetään tuo kohta omaan arvoonsa...

Tutustupa käsitteisiin suppea ja laaja jaloittelutarha. Kun aluetta on riittävästi, niin ei tarvitse olla kovapohjainen alusta, eikä siltä tarvitse kerätä lantaa. Useimmilla asia hoituu siten, että talvitarha uudistetaan keväällä ja/tai sitä vaihdetaan eri alueisiin eri talvina. Monet myös keräävät ruokintapaikoilta lannan talteen, joka sitten levitetään tavalliseen tapaan kasvuaikana. Kaikkea tätä pitää miettiä jo etukäteen ja niiden sopivuus on tilakohtainen juttu. HC ei sovellu kaikille kasvattajille, eikä kaikille tiloille ja vastaavasti joissain tapauksissa se on suorastaan ihanteellinen ratkaisu.
Olen seurannut ravinteiden muutosta talvilaitumessamme fosforin ja kalin suhteen, mutta ne ovat pysyneet hyvin aisoissa näiden vuosien aikana. Väkirehujen puuttuminen selittää ainakin osaltaan tilannetta. Valtaosalla kasvattajista on eri laidun kesäksi, joten mitenkään yleistä tuo "kesää talvea samaan" ei ole, ja jos on, niin ei se eläimen/rodun vika ole...

Yleensä ne kesälaitumet vaan on sellasia, erillaisia perinnebiotooppi kohteita, ettei niissä voi pitää eläimiä talvella.
Itsellä on neljä pitopaikkaa neljällä eri tilalla, laidunlohkoja on sitten tarpeen mukaan jokaisessa.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: hc
Niin mutta syyllistytkö nyt kasvukauden ulkopuolella tapahtuvaan lannanlevitykseen ja vielä jäiseen maahan... :P ::) Näköjään hc kasvattajilla ihan eri säännöt ja asetuksen tulkinnat kuin muilla. Vai keräilet sä ne kakkakikareet kihvelillä joka päivä talteen...Toinen ihmeellisyys näiden asetusten tulkinnassa tallit, joiden takkuiset ruunat kusee kesää talvea samaa tarhaa ja kuitenkin nostetaan ympäristötukea..Se on meiltä rehellisiltä karjankasvattajilta potista pois >:( Toki jos teillä oma kaivo, niin ittehän kuseenne kahvit keitätte ;D
Mekö emme sitten ole rehellisiä kasvattajia? No jätetään tuo kohta omaan arvoonsa...

Tutustupa käsitteisiin suppea ja laaja jaloittelutarha. Kun aluetta on riittävästi, niin ei tarvitse olla kovapohjainen alusta, eikä siltä tarvitse kerätä lantaa. Useimmilla asia hoituu siten, että talvitarha uudistetaan keväällä ja/tai sitä vaihdetaan eri alueisiin eri talvina. Monet myös keräävät ruokintapaikoilta lannan talteen, joka sitten levitetään tavalliseen tapaan kasvuaikana. Kaikkea tätä pitää miettiä jo etukäteen ja niiden sopivuus on tilakohtainen juttu. HC ei sovellu kaikille kasvattajille, eikä kaikille tiloille ja vastaavasti joissain tapauksissa se on suorastaan ihanteellinen ratkaisu.
Olen seurannut ravinteiden muutosta talvilaitumessamme fosforin ja kalin suhteen, mutta ne ovat pysyneet hyvin aisoissa näiden vuosien aikana. Väkirehujen puuttuminen selittää ainakin osaltaan tilannetta. Valtaosalla kasvattajista on eri laidun kesäksi, joten mitenkään yleistä tuo "kesää talvea samaan" ei ole, ja jos on, niin ei se eläimen/rodun vika ole...

Yleensä ne kesälaitumet vaan on sellasia, erillaisia perinnebiotooppi kohteita, ettei niissä voi pitää eläimiä talvella.
Itsellä on neljä pitopaikkaa neljällä eri tilalla, laidunlohkoja on sitten tarpeen mukaan jokaisessa.
Uudistatko sen kuusikon vuosittain? Oma kokemukseni on ettei riittävä toimeentulo ole saavutettavissa siedettävällä hoitotyöllä (määrä ja laatu) ympäristöä vaarantamatta taivasalla ja pehmeällä pohjalla toimittaessa. Melkein miten ja missä vaan onnistuu pari vuotta, muttei vuosikymmeniä.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: hc
Tuleeko tuosta loisongelmaa  :o Taimikko tulee ainakin harvennettua

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: hc
Varmaan 5 vuoden päästä se kuusikko on täysin entinen. Meillä meni yksi puolihehtaaria koivikkoa polttopuuksi vaikkakin siellä pidettiin hiehoja vain yksi talvi ja lisäksi oli syksyllä emojen vasikoiden laidunaluetta... Ja varmaan jos emojen kanssa jatketaan ja laajennetaan tuohon alueelle tulee uusi navetta ja kaikki katon alle niin ei tarviis tuon paskavellin kaa taiteilla...

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: hc
paljonkohan hc painaa 200 päivän iässä Meillä angus sonnipojat siinä 325 kg tuntumassa ja hiehot 280 kg keskimäärin, ilman väkirehuja.
Näissä luvuissa on isojakin kasvattajakohtaisia eroja, mutta tässä jotain lukuja. Hieho 200 pv paino 230-250 kg ja sonni 200 pv paino 250-270 kg (nämä myös ilman väkirehua).

Eri kasvattajilla on hyvinkin erilaisia kasvuja, koska erot ruokinnassa on aika isoja. Toiset syöttävät kasvaville samaa ruokaa kuin joutilaille emoille (tekevät siis yhden rehun heinäkuun jälkipuoliskolla) eikä sillä oikein tahdo saada aikaan isoja päiväkasvuja. Me syötämme kasvaville eläimille D-arvoltaan kunnollista sapuskaa ja olemme tyytyväisiä kasvuun.

Emme juurikaan vertaa highlandin kasvuja muihin rotuihin. Miksi vertaisimme, koska tuotamme etusijassa highland-lihaa - emme naudanlihaa. Riittävän pitkä kasvuaika takaa maukkaan lopputuloksen. Highland kasvaa pidempään ja hitaammin. Sitähän joka opuksessa tuodaan reilusti esille.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: hc
Uudistatko sen kuusikon vuosittain? Oma kokemukseni on ettei riittävä toimeentulo ole saavutettavissa siedettävällä hoitotyöllä (määrä ja laatu) ympäristöä vaarantamatta taivasalla ja pehmeällä pohjalla toimittaessa. Melkein miten ja missä vaan onnistuu pari vuotta, muttei vuosikymmeniä.

Ei muuta kuin harvennetaan, kai se lopulta muuttuu laitumeksi ????
Lehtipuusto on jo häipynyt, koivut olen kaatanut ja muu pensaikko on syöty ????

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: hc
paljonkohan hc painaa 200 päivän iässä Meillä angus sonnipojat siinä 325 kg tuntumassa ja hiehot 280 kg keskimäärin, ilman väkirehuja.
Näissä luvuissa on isojakin kasvattajakohtaisia eroja, mutta tässä jotain lukuja. Hieho 200 pv paino 230-250 kg ja sonni 200 pv paino 250-270 kg (nämä myös ilman väkirehua).

Eri kasvattajilla on hyvinkin erilaisia kasvuja, koska erot ruokinnassa on aika isoja. Toiset syöttävät kasvaville samaa ruokaa kuin joutilaille emoille (tekevät siis yhden rehun heinäkuun jälkipuoliskolla) eikä sillä oikein tahdo saada aikaan isoja päiväkasvuja. Me syötämme kasvaville eläimille D-arvoltaan kunnollista sapuskaa ja olemme tyytyväisiä kasvuun.

Emme juurikaan vertaa highlandin kasvuja muihin rotuihin. Miksi vertaisimme, koska tuotamme etusijassa highland-lihaa - emme naudanlihaa. Riittävän pitkä kasvuaika takaa maukkaan lopputuloksen. Highland kasvaa pidempään ja hitaammin. Sitähän joka opuksessa tuodaan reilusti esille.
Ja taas päästän alkuperäiseen kysymykseeni saako lihalla suoramyyntinä 2 kertaa enemän hintaa kuin angus jotta sitä pystyy kasvattamaan kannattavasti ottaen huomioon rehukulut liikepääoman ja eläinpääoman korot ja työkustannuksen. Anteeksi kun jankkaan mutta pysty tetistä hc kasvattajista joku antamaan tähän jotain selviä lukuja...

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: hc
Ja taas päästän alkuperäiseen kysymykseeni saako lihalla suoramyyntinä 2 kertaa enemän hintaa kuin angus jotta sitä pystyy kasvattamaan kannattavasti ottaen huomioon rehukulut liikepääoman ja eläinpääoman korot ja työkustannuksen. Anteeksi kun jankkaan mutta pysty tetistä hc kasvattajista joku antamaan tähän jotain selviä lukuja...
Ensinnäkään en tiedä, että mitä anguksesta saa suoramyynnissä, enkä tiedä mitä lampaasta, enkä vuohenlihasta, enkä kyytöstä, enkä ankasta, enkä.......  ;)

Sen kuitenkin tiedän, että se mitä highlandista saa vaihtelee hirmuisesti eri puolilla Suomea. Meidän alueella BKT/kuntalainen taitaa olla maamme alhaisimmasta päästä, joten meillä ei voi haaveilla sellaisista hinnoista, mitä kuulee muutamien saavan. Uudella alvilla meidän jauheliha lähtee hiukan alle 8e/kg ja siitä sitten ylöspäin, niin että keskihinta lienee jossain 13e/kg. Meidän tila on pieni ja tälläinen toiminta sopii oikein hyvin meille. Tuskin meidän olisi järkeä tuottaa tässä kokoluokassa lihaa tehotuotantoketjuun.

En tokikaan kiellä, etteikö tällä tavoin voisi toimia myös angus-rotua kasvattaen tai herefordia. Me valitsimme aikanaan highlandin ja sitä emme ole hetkeäkään katuneet, vaan tyytyväisyytemme on jopa kasvanut vuosien myötä. Edelleen myös jankkaan, että aitoa highlandlihaa saa vain highlandia kasvattamalla.

Ehkä highland on kuitenkin tosi hyvä vaihtoehto suoramyyntiroduksi, koska se ulkonäkönsä puolesta poikkeaa merkittävästi muista. Lisäksi lopputuotteen, eli lihan ominaisuudet ovat juuri sellaiset, kuin moni kuluttaja haluaa. Sonnien vapaa laiduntaminen on monelle kuluttajalle tärkeää - meillä on asiakkaina jopa vegaaneja, jotka syöttävät lapsilleen sekaruokaa. Rasvattomuus ja senkin vähän rasvan erittäin hyvä koostumus, omega3/omega6 suhde, CLA, parempi vitamiinipitoisuus, korkea valkuaismäärä jne. Hiukankin jos viitsii lukea (englanninkielisiä)tutkimuksia, niin asiasta on aika helppo vakuuttua. Ravintoloista tulleet ammattilaiskommentit kertovat sitten omaa kieltään. Esimerkiksi liha pysyy hyvin koossa valmistuksen aikana on yksi asia mikä eroaa muista. Pitokokkien on helppo pitää pataruoka pitkään esillä, koska liha ei mene sellaiseksi hötöksi, kuin tavallinen naudanliha. Sitä en tokikaan osaa sanoa, että olisiko eroa miten paljon angukseen ja herefordiin, jos niitäkin kasvatettaisiin samalla ravinnolla, samoissa oloissa ja yhtä pitkään. Luulen, että tuo kasvatuksen pituus on juuri se juttu jolla saadaan mainio maku aikaan.

Edelleen jankutan kannattavuudessa samaa asiaa, kuin on tullut joskus sanottua: Yksi emo tuottaa vuodessa yhden vasikan ja se vasikka painaa teurastamon kiilussa saman kuin muutkin. Hiukan pidemmän kasvatuksen jälkeen, mutta kuitenkin. Lopullinen vastaus taitaisi löytyä, kuten esim Emo-Heikki on usein kirjoittanut, vertaamalla samankokoisten tilojen taloudellista tulosta. Kaikki muu on tavallaan merkityksetöntä. On selvää, että meidän pienen tilan tulos on pieni verrattuna johonkin sadan emon kasvattajaan sadan hehtaarin peltoalalla. Meidän tarkoitus oli saada elanto toiselle puolisoista osapäiväisesti ja siinä on onnistuttu erinomaisesti. Lisäbonuksena tulee vielä jäsenyys suomen suurimmassa liharotuyhdistyksessä, jossa on aivan maanmainiota porukkaa :)
En ymmärrä, että miten perustelet yhden ylimääräisen kasvatusvuoden vaativan lihan myyntihinnan tuplaantumista? Loppukasvatuksessa ehkä olisi jotain sensuuntaista, mutta emotilalla kustannusrakenne on toisin.

Sen verran kritiikkiä minussakin on, että varsinkin investointituki teki hallaa rotumme jalostustyölle (samoin kuin kaikissa muissakin roduissa). Kaikki hiehot meni eloon - laadusta viis.... Nyt tilanne tulee ehkä parantumaan ja ostajat toivottavasti hankkivat laatua ja osa hiehoista menee lihaksi. Tämä on aivan hyvä asia. Muut jutut ovat enemmänkin tilakohtaisia, eli vaikka se millaista säilörehua D-arvoltaan kasvaville sonneille syötetään - no jokainen tekee tavallaan.

Minun arvostuslogiikka kulkee näin. Korkeimmalle rankkaan (siis oman tilamme tarpeisiin ja olosuhteisiin, sekä vaatimuksiin) HC rodun - yllätys, yllätys ;D - heti perään Brittirodut angus ja hereford - sitten mannermaiset jne. Lypsypuolella sydän sykkisi kotimaisten rotujen puolella - on kiva bongailla laiduntavasta laumasta suomenkarjaa. Arvostan kuitenkin kaikkia nautojen kanssa ahertavia ja eri tilanteissa (messut, näyttelyt) on kiva vaihtaa kuulumisia muiden rotujen edustajien kanssa. Minulle tämä ei ole mikään vastakkainasettelukysymys. Kaikkia meitä tarvitaan, eikös?

Viimeksi muokattu: 20.10.09 - klo:09:08 kirjoittanut MRP

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: hc
Joo tottakai tarvitaan ja mukava kuulla hyvin perusteltuja vastauksia. Pienihän tämä meidänkin 25 emon tila on... Suunnilleen saman verran mekin saimme lihasta keskimäärin kun kokeilttin suoramyyntiä viime syksynä, samalla tavalla olis kysyntää vaan koko ajan ja kyllähän toi laiduntava karja on hyvää mainosta.
Toi kasvatusajan ja rehun vaikutus lihan laatuunhan on varmasti selvää, esim. eikös ranskassa arvosteta eniten hiehon ja lehmän lihaa, sonnit lähetetään italiaan kasvamaan? Kohta varmaan pääsee vielä paremmin tutustuu hc-rotuun kun meidän Inno-nauta koulutusporukkaan kuuluu kai yks tai kaksi rodun kasvattajaa...

luomuilija

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 20
Vs: hc
Ja taas päästän alkuperäiseen kysymykseeni saako lihalla suoramyyntinä 2 kertaa enemän hintaa kuin angus jotta sitä pystyy kasvattamaan kannattavasti ottaen huomioon rehukulut liikepääoman ja eläinpääoman korot ja työkustannuksen. Anteeksi kun jankkaan mutta pysty tetistä hc kasvattajista joku antamaan tähän jotain selviä lukuja...
Ensinnäkään en tiedä, että mitä anguksesta saa suoramyynnissä, enkä tiedä mitä lampaasta, enkä vuohenlihasta, enkä kyytöstä, enkä ankasta, enkä.......  ;)

Sen kuitenkin tiedän, että se mitä highlandista saa vaihtelee hirmuisesti eri puolilla Suomea. Meidän alueella BKT/kuntalainen taitaa olla maamme alhaisimmasta päästä, joten meillä ei voi haaveilla sellaisista hinnoista, mitä kuulee muutamien saavan. Uudella alvilla meidän jauheliha lähtee hiukan alle 8e/kg ja siitä sitten ylöspäin, niin että keskihinta lienee jossain 13e/kg. Meidän tila on pieni ja tälläinen toiminta sopii oikein hyvin meille. Tuskin meidän olisi järkeä tuottaa tässä kokoluokassa lihaa tehotuotantoketjuun.

En tokikaan kiellä, etteikö tällä tavoin voisi toimia myös angus-rotua kasvattaen tai herefordia. Me valitsimme aikanaan highlandin ja sitä emme ole hetkeäkään katuneet, vaan tyytyväisyytemme on jopa kasvanut vuosien myötä. Edelleen myös jankkaan, että aitoa highlandlihaa saa vain highlandia kasvattamalla.

Ehkä highland on kuitenkin tosi hyvä vaihtoehto suoramyyntiroduksi, koska se ulkonäkönsä puolesta poikkeaa merkittävästi muista. Lisäksi lopputuotteen, eli lihan ominaisuudet ovat juuri sellaiset, kuin moni kuluttaja haluaa. Sonnien vapaa laiduntaminen on monelle kuluttajalle tärkeää - meillä on asiakkaina jopa vegaaneja, jotka syöttävät lapsilleen sekaruokaa. Rasvattomuus ja senkin vähän rasvan erittäin hyvä koostumus, omega3/omega6 suhde, CLA, parempi vitamiinipitoisuus, korkea valkuaismäärä jne. Hiukankin jos viitsii lukea (englanninkielisiä)tutkimuksia, niin asiasta on aika helppo vakuuttua. Ravintoloista tulleet ammattilaiskommentit kertovat sitten omaa kieltään. Esimerkiksi liha pysyy hyvin koossa valmistuksen aikana on yksi asia mikä eroaa muista. Pitokokkien on helppo pitää pataruoka pitkään esillä, koska liha ei mene sellaiseksi hötöksi, kuin tavallinen naudanliha. Sitä en tokikaan osaa sanoa, että olisiko eroa miten paljon angukseen ja herefordiin, jos niitäkin kasvatettaisiin samalla ravinnolla, samoissa oloissa ja yhtä pitkään. Luulen, että tuo kasvatuksen pituus on juuri se juttu jolla saadaan mainio maku aikaan.

Edelleen jankutan kannattavuudessa samaa asiaa, kuin on tullut joskus sanottua: Yksi emo tuottaa vuodessa yhden vasikan ja se vasikka painaa teurastamon kiilussa saman kuin muutkin. Hiukan pidemmän kasvatuksen jälkeen, mutta kuitenkin. Lopullinen vastaus taitaisi löytyä, kuten esim Emo-Heikki on usein kirjoittanut, vertaamalla samankokoisten tilojen taloudellista tulosta. Kaikki muu on tavallaan merkityksetöntä. On selvää, että meidän pienen tilan tulos on pieni verrattuna johonkin sadan emon kasvattajaan sadan hehtaarin peltoalalla. Meidän tarkoitus oli saada elanto toiselle puolisoista osapäiväisesti ja siinä on onnistuttu erinomaisesti. Lisäbonuksena tulee vielä jäsenyys suomen suurimmassa liharotuyhdistyksessä, jossa on aivan maanmainiota porukkaa :)
En ymmärrä, että miten perustelet yhden ylimääräisen kasvatusvuoden vaativan lihan myyntihinnan tuplaantumista? Loppukasvatuksessa ehkä olisi jotain sensuuntaista, mutta emotilalla kustannusrakenne on toisin.

Sen verran kritiikkiä minussakin on, että varsinkin investointituki teki hallaa rotumme jalostustyölle (samoin kuin kaikissa muissakin roduissa). Kaikki hiehot meni eloon - laadusta viis.... Nyt tilanne tulee ehkä parantumaan ja ostajat toivottavasti hankkivat laatua ja osa hiehoista menee lihaksi. Tämä on aivan hyvä asia. Muut jutut ovat enemmänkin tilakohtaisia, eli vaikka se millaista säilörehua D-arvoltaan kasvaville sonneille syötetään - no jokainen tekee tavallaan.

Minun arvostuslogiikka kulkee näin. Korkeimmalle rankkaan (siis oman tilamme tarpeisiin ja olosuhteisiin, sekä vaatimuksiin) HC rodun - yllätys, yllätys ;D - heti perään Brittirodut angus ja hereford - sitten mannermaiset jne. Lypsypuolella sydän sykkisi kotimaisten rotujen puolella - on kiva bongailla laiduntavasta laumasta suomenkarjaa. Arvostan kuitenkin kaikkia nautojen kanssa ahertavia ja eri tilanteissa (messut, näyttelyt) on kiva vaihtaa kuulumisia muiden rotujen edustajien kanssa. Minulle tämä ei ole mikään vastakkainasettelukysymys. Kaikkia meitä tarvitaan, eikös?

Oletkohan sinä se joksika sinua luulen? Elikkä olet erään pohjanmaalaisen ison firman omistaja/toimitusjohtaja. Elikkä hc- rodulle kasvattajana olet vähän sama kuin Herliinin Antti on hereforteille ja angusille.

Se nimittäin on sanottava, että yleensä tällaiset rikkaat ihmiset ovat parasta rodulle kuin rodulle, koska heillä on rahaa, intohimoa ja halutessaan vaikka kuinka paljon aikaa käytettäväksi rodun jalostukseen. Myöskin tällaiset ihmiset hoitavat tuota mainos/markkinointi puolta muittenkin puolesta. Eli se auttaa kummasti kaikkia rodun kasvattajia ja lisää rodun arvostusta.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: hc
Oletkohan sinä se joksika sinua luulen? Elikkä olet erään pohjanmaalaisen ison firman omistaja/toimitusjohtaja. Elikkä hc- rodulle kasvattajana olet vähän sama kuin Herliinin Antti on hereforteille ja angusille.

Se nimittäin on sanottava, että yleensä tällaiset rikkaat ihmiset ovat parasta rodulle kuin rodulle, koska heillä on rahaa, intohimoa ja halutessaan vaikka kuinka paljon aikaa käytettäväksi rodun jalostukseen. Myöskin tällaiset ihmiset hoitavat tuota mainos/markkinointi puolta muittenkin puolesta. Eli se auttaa kummasti kaikkia rodun kasvattajia ja lisää rodun arvostusta.
Valitettavasti suurin osa tuntomerkeistä ei täsmää ::)
Voi olla, että olen, ehkä en kuitenkaan...
Firma on selkeästi pieni kaikilla mittareilla mitattuna, joten minua ei voi MITENKÄÄN Herliniin verrata. Olen vain YKSI omistajista, eikä varsinkaan tuo sana RIKAS kosketa minua, jos sillä kuvataan tilin saldoa. Sen kyllä tunnustan, että elän henkisesti rikasta elämää (perhe, ystävät, harrastukset, terveys, HC-rotu).
Maailman meno nyt vain on tällä hetkellä se, että päätoimessa ehtii välillä kirjoitella tänne foorumille, valitettavasti. Toivottavasti ajat muuttuvat....

emo-heikki

  • Vieras
Vs: hc
Oletkohan sinä se joksika sinua luulen? Elikkä olet erään pohjanmaalaisen ison firman omistaja/toimitusjohtaja. Elikkä hc- rodulle kasvattajana olet vähän sama kuin Herliinin Antti on hereforteille ja angusille.

Se nimittäin on sanottava, että yleensä tällaiset rikkaat ihmiset ovat parasta rodulle kuin rodulle, koska heillä on rahaa, intohimoa ja halutessaan vaikka kuinka paljon aikaa käytettäväksi rodun jalostukseen. Myöskin tällaiset ihmiset hoitavat tuota mainos/markkinointi puolta muittenkin puolesta. Eli se auttaa kummasti kaikkia rodun kasvattajia ja lisää rodun arvostusta.
Valitettavasti suurin osa tuntomerkeistä ei täsmää ::)
Voi olla, että olen, ehkä en kuitenkaan...
Firma on selkeästi pieni kaikilla mittareilla mitattuna, joten minua ei voi MITENKÄÄN Herliniin verrata. Olen vain YKSI omistajista, eikä varsinkaan tuo sana RIKAS kosketa minua, jos sillä kuvataan tilin saldoa. Sen kyllä tunnustan, että elän henkisesti rikasta elämää (perhe, ystävät, harrastukset, terveys, HC-rotu).
Maailman meno nyt vain on tällä hetkellä se, että päätoimessa ehtii välillä kirjoitella tänne foorumille, valitettavasti. Toivottavasti ajat muuttuvat....

HC kasvattajat ovat oikeastaan laidasta lukien yhdistelmäkasvattajia, eli emojen lisäksi teuraat kasvatetaan samalla tilalla loppuun asti, seassa on paljon sellaisiakin joilla on muitakin tuloja, itsellä ei mainittavasti, mutta jotain kumminkin.
Rotu sopii sellaiselle, joka ei paljon tästä tehomaataloudesta perusta ????
Elämäntapa ja oma vapaus, on niitä asioita jotka on tässä hommassa parasta.