Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?  (Luettu 12521 kertaa)

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5271
Tuossa pari viikkoa sitten nollakelillä avasin säilöheinäpaalin, joka vaikutti ihan hyvin säilyneeltä. Mutta parin päivän päästä (systeemit on nyt sellaiset, että on vain 25 uuhta/paali) höyrysi täysillä, hometta alkoi lykätä reilusti. Alusiksi meni.

Yllätyin, että vielä nollakelillä lähti lämpiämään. Kuinka kylmäksi pitää kelien mennä, että kestää avattuna viikon verran?

Petri

agrobaatos

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 582
  • got it...!
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Tuossa pari viikkoa sitten nollakelillä avasin säilöheinäpaalin, joka vaikutti ihan hyvin säilyneeltä. Mutta parin päivän päästä (systeemit on nyt sellaiset, että on vain 25 uuhta/paali) höyrysi täysillä, hometta alkoi lykätä reilusti. Alusiksi meni.

Yllätyin, että vielä nollakelillä lähti lämpiämään. Kuinka kylmäksi pitää kelien mennä, että kestää avattuna viikon verran?

Petri

säilö heinä ensi vuonna maitohappobakteerilla, esim. biotalilla...

normaalisti käynyt sr säilyy kyllä jo nollassa viikonkin. märkä odelma ottaa valmistumiseen enemmän aikaa, varsinkin jollei mitään säilöntäaineita ole käytetty...

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5271
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?

säilö heinä ensi vuonna maitohappobakteerilla, esim. biotalilla...

normaalisti käynyt sr säilyy kyllä jo nollassa viikonkin. märkä odelma ottaa valmistumiseen enemmän aikaa, varsinkin jollei mitään säilöntäaineita ole käytetty...

On siis oikeasti säilöHEINÄÄ, eli kosteus selvästi alle sen, mitä yleensä käytän kuivuriin ajaessa. Tuli vain teknisiä ongelmia viime elokuussa, jouduin hätäpäissäni paalauttamaan muutaman hehtaarin. Tuosta bakteerien ja muiden lisäaineiden käytöstä olen sinänsä samaa mieltä, nyt on vain jo housuissa...

Petri

Kaupoi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1052
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Pelemuutikko paalin levälleen, vai jätikkö kokonaiseksi? Mä ruukaan puistella paalin levälleen kuormalavojen päälle.
http://kaupoi.pottupellossa.com/galleria/albums/videot/2006/heinapaalin_purku.avi
Nykytahilla paali kestää viikon. Ja vaikka joskus pari viikkuaki kestäny yhtä syöttää, niin ei ala höyryämään, lievää pölyämistä jo tosin saattaa esiintyä. Säilöntäainetta en käytä, ei kai siitä mitään apua kuivalla tavaralla olisi edes? Muovia 8 kerrosta, heinää kuivateltu ja pöyhitty pellolla 3vrk.

Viimeksi muokattu: 01.01.08 - klo:00:03 kirjoittanut Kaupoi

"Yllä oleva teksti on tuotettu tiloissa, missä käsitellään faktatietoja."

agrobaatos

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 582
  • got it...!
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?

säilö heinä ensi vuonna maitohappobakteerilla, esim. biotalilla...

normaalisti käynyt sr säilyy kyllä jo nollassa viikonkin. märkä odelma ottaa valmistumiseen enemmän aikaa, varsinkin jollei mitään säilöntäaineita ole käytetty...

On siis oikeasti säilöHEINÄÄ, eli kosteus selvästi alle sen, mitä yleensä käytän kuivuriin ajaessa. Tuli vain teknisiä ongelmia viime elokuussa, jouduin hätäpäissäni paalauttamaan muutaman hehtaarin. Tuosta bakteerien ja muiden lisäaineiden käytöstä olen sinänsä samaa mieltä, nyt on vain jo housuissa...

Petri

näitä sattuu... erikoinen juttu silti, koska voisin olettaa että vihreä aines oli paalatessa jo miltei kuollut...

varmistu ainakin siitä, ettei rehu pääse kastumaan paalin avauksen jälkeen...

yksi mahdollisuus tietysti on jos lähimaastossa olisi joku ystävällinen, joka vaihtaisi sulle paremmin soveltuvaa rehua...

Luomujussi

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10560
  • Expertus dico....
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?

säilö heinä ensi vuonna maitohappobakteerilla, esim. biotalilla...

normaalisti käynyt sr säilyy kyllä jo nollassa viikonkin. märkä odelma ottaa valmistumiseen enemmän aikaa, varsinkin jollei mitään säilöntäaineita ole käytetty...

On siis oikeasti säilöHEINÄÄ, eli kosteus selvästi alle sen, mitä yleensä käytän kuivuriin ajaessa. Tuli vain teknisiä ongelmia viime elokuussa, jouduin hätäpäissäni paalauttamaan muutaman hehtaarin. Tuosta bakteerien ja muiden lisäaineiden käytöstä olen sinänsä samaa mieltä, nyt on vain jo housuissa...

Petri

Luulisin säilöheinän säilyvän paaleissa säilörehua huonommin, etenkin kun sulla se heinä ei ollut priimaa edes paalatessa. Jos avattu paali höyryää voimakkaasti jo kahden päivän päästä, on se luultavasti lämmennyt, siis ollut pilaantunut jo ennen avaamista.

Viimeksi muokattu: 01.01.08 - klo:12:32 kirjoittanut Luomujussi

Timppa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13531
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Tuossa pari viikkoa sitten nollakelillä avasin säilöheinäpaalin, joka vaikutti ihan hyvin säilyneeltä. Mutta parin päivän päästä (systeemit on nyt sellaiset, että on vain 25 uuhta/paali) höyrysi täysillä, hometta alkoi lykätä reilusti. Alusiksi meni.

Yllätyin, että vielä nollakelillä lähti lämpiämään. Kuinka kylmäksi pitää kelien mennä, että kestää avattuna viikon verran?

Petri

On tosiaan ollut paskaa jo paalatessa.
Kui mää ain olen paras?

lehtis

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 382
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?

Luulisin säilöheinän säilyvän paaleissa säilörehua huonommin, etenkin kun sulla se heinä ei ollut priimaa edes paalatessa. Jos avattu paali höyryää kahden päivän päästä, on se luultavasti lämmennyt jo ennen avaamista.

Auttaakos tommoisessa heinässä edes hapon käyttö paalatessa?

Voisikos siihen nyt purkuvaiheessa sekoittaa AIV-happoa, eikös jotkut pistä appeeseen happoa kesällä lämpenemisen estämiseksi!

lehtis

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 382
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Voisikos vaikka kastelukannulla levitellä lantrattua happovettä heinän/paalin päälle ?

Luomujussi

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10560
  • Expertus dico....
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?

Luulisin säilöheinän säilyvän paaleissa säilörehua huonommin, etenkin kun sulla se heinä ei ollut priimaa edes paalatessa. Jos avattu paali höyryää kahden päivän päästä, on se luultavasti lämmennyt jo ennen avaamista.

Auttaakos tommoisessa heinässä edes hapon käyttö paalatessa?

Voisikos siihen nyt purkuvaiheessa sekoittaa AIV-happoa, eikös jotkut pistä appeeseen happoa kesällä lämpenemisen estämiseksi!

Propionihappo voisi toimia parhaiten. Perusongelma ko. tapauksessa oli huono rehu paalatessa, pöyhitty ties kuinka monta kertaa ja (haravoidut ??) karhot tuskin optimaalisia pyöröpaalainta varten, löysiä paaleja siis. Paras ensiapu olisi kai hajottaa paalit avaamisen jälkeen ja ehkä hieman suolaa päälle ja kun heinä varmasti jäähtynyt,  peittoa päälle ettei heinä kuuraannu.

Viimeksi muokattu: 01.01.08 - klo:14:18 kirjoittanut Luomujussi

ENTER

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8067
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Viime kesänä paalattiin kuivatheinät hiven oy:n myymällä biotalin valmisteella
suositeltu ka alue 50-75%.Löytyy hivenen sivulta.
Yllättävän hyvin säilyny, ei pölise, ei haise ummehtuneelle ,ei lämpiä yhtään, viikko/paali syöttö.
6 kerrosta muovia,kuivattiin levällään 2-3pv pöyhittiin n. 4 kertaa,ei ollu paras mahollinen pouta.
Aikaisemmin paalattu ilman aineita tai AIV 2000 eikä tulos yhtä hyvä.
Vastasen varalle.
Elämä edessä, niska takana.
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5271
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Viime kesänä paalattiin kuivatheinät hiven oy:n myymällä biotalin valmisteella
suositeltu ka alue 50-75%.Löytyy hivenen sivulta.
Yllättävän hyvin säilyny, ei pölise, ei haise ummehtuneelle ,ei lämpiä yhtään, viikko/paali syöttö.
6 kerrosta muovia,kuivattiin levällään 2-3pv pöyhittiin n. 4 kertaa,ei ollu paras mahollinen pouta.
Aikaisemmin paalattu ilman aineita tai AIV 2000 eikä tulos yhtä hyvä.
Vastasen varalle.
Kiitos, pannan Biotal muistiin! Itsellä pöyhintää useammin, ei siis todellakaan mitään säilörehuainesta vaan heinää. Itselläkin heti avattuna ihan käypäsen tuntuista, tuo lämpiäminen vain oli ongelma. Ja uuhet söivät kyllä sitä lämmennyttäkin, kun alusiksi kippasin (huolissani olin, mutta en ruvennut keräämään takaisin...). Mutta nyt on -17 ulkona ja luvattu pakkasia tästä eteenpäinkin, eli eiköhän uskalla jo aukoa parin päivän päästä, kun tämänhetkinen kuivaheinän käsivarasto on loppu. Ja sitä kuivaa riittää kyllä huhti-toukokuun keleille, ei ongelmaa.

Paalari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 686
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Meillä on tallilla paalit ruokintakatoksissa, ja viikonpäivät syövät niitä.
Ei ole siinä ajassa ruvenneet lämpiämään +-0 keleillä.
125 cm paali, ka.50-70, josilac, 8 muovia.

Lämpiämiseen auttaa jos potkii paalit leviäksi katon alle..

lehtis

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 382
Vs: Aukaistun pyöröpaalin lämpiäminen?
Meillä on tallilla paalit ruokintakatoksissa, ja viikonpäivät syövät niitä.
Ei ole siinä ajassa ruvenneet lämpiämään +-0 keleillä.
125 cm paali, ka.50-70, josilac, 8 muovia.

Lämpiämiseen auttaa jos potkii paalit leviäksi katon alle..

Onkos tolla muovinmäärällä suuri merkitys?
Ite oon laittanu 6 kerrosta ja mielestäni riittää säilörehulle!
Kuivaa tavaraa en ole juuri paalannutkaan vielä!

Entäs olkien säilyvyys ??? ??? Yhistelmällä ne sais samalla vaivalla myös sääsuojaan!