meleko yksinkertasta ajattelua, kaikin puolin
On. Kotimainen elintarviketuotanto perustuu huoltovarmuuden takaamiseen, maa ilman omaa elintarvikehuoltoa on helposti pistettävissä polvilleen, tämän totesi tuttu armeijan mies (evl), kun keskustelin hänen kanssaan maataloutemme tarpeellisuudesta.
Aiemmin laskeskeltiin, että ruuan tuontiin uppoaisi koko metsätaloutemme viennin nettotulot, nyt tuosta teollisuudenhaarasta on kadonnut jo kolmannes.
Sensijaan ei ole lainkaan käyty keskustelua siitä, että pitääkö esim. maito tuottaa tundralla, minne tuotanto on siirretty puhtaasti puoluepolittisista syistä, vaalikarjan ruokkimiseksi. Meillä maidon tuottajahinta on tuplaten EU-keskiarvoon, tuet kolminkertaiset. Myös ylituotannon vienti rassaa kuluttajaa/veronmaksajaa.
Meillä viljan hinta on EU:n alhaisimpia, tuet EU-tasoa.
Meillä maidontuotanto perustuu ökytuotantoon, rakennukset ja laitteet viimmeisen päälle, ja rehellinen suomalainen veronmaksaja maksaa. Mitään vastaavaa ei löydy muualta EU-alueelta. Balttiassa hiljatain kierrelleenä pisti silmään suuret käyttämättömät peltoaukeat, lykkäsivät luonnonheinää ja puskaa. Ei kiviä, ei salaojitustarvetta, kalkkipitoista maata, helposti otettavissa käyttöön. Myös rapistuvia kolhoosinavetoita tyhjillään, sieltä saisi halpaa maitoa ilman vaalikarjalisäkustannusta.
Pyykkönen tarkoittanee tukien poistolla kansallisten tukien poistoa, viljaltahan ne on jo lähes kokonaan viety.
Sinänsä mielenkiintoista, että lausunnon antaja on Simonkadulla majaa pitävä tutkimuslaitos.