Jos nyt jotain myöhäistä kevätvehnää meinaa kylvää 100%:sti niin sit vois kohta alkaa kuumottamasn mut kun hajontaa on kuitenkin niin onko niitä pakko päästä puimaan elokuun alussa?
Täällä käsi on pontevasti ylhäällä, kolme lajikeluettelon myöhäisintä kevätvehnää kylvössä.
Kosteusoloiltaan edullinen kasvukausi on riski, vaikka niitä on aika harvakseltaan ollut vuoden 2017 jälkeen. Vaikka pääsisi kylvämään ajoissa, menee semmoisena kosteana vuotena puinti helposti syyskuun lopulle, keskimyöhäiselläkin vehnällä, kuten 2012. 2020 oli myös sellainen vuosi. 5.5.2020 pääsi kylvämään kuivissa olosuhteissa Melius - ohraa. Orastuminen oli tasaista, ja Proximo - rapsia kylvin myös innoissani seuraavana päivänä. Yöpakkaset alkoivat jo 7.5., päivälämpötilat laskivat alle 10 asteen, ja ainakin yhtenä aamuna oli auton päällä tuuman verran lunta. Tätä kylmää kesti parisen viikkoa, yhteensä 40 millimetriä sateita, lähes joka päivä ainakin tihkutti, suurin sademäärä 19 mm 16.5.2020.
Melius selvisi tanakkana pakkasista ja kylmästä, kasvoi omaa tahtiaan. Proximo ei selvinnyt, osan uudelleenkylvin Aurea-rypsillä , ja toukokuun viimeinen viikko meni etäpelloilla. Eli kylvin epäonnistuneen rapsipellon, joka oli Melius-pellon vieressä, 5.6.2020. Eli kuukautta myöhemmin. Lajike oli Vertti. Otaksuin, että Vertti pärjää, 2018 tuotti 3300 kg, 2019 tosin jäi tähkä tuppeen kuivassa. Vertin puintipäivä oli 29.08.2020, 85 kasvupäivän jälkeen, tuleentui kesken elokuun kuivalla, 11 hellepäivää. Kosteus oli alle 18, hl-paino kevyttä, sato kolmisen tonnia ja torajyväsaastunta oli niin voimakas, että piti käyttää värilajittelussa. Meliuksen puintipäivä oli 11.09, puintikosteus pahimmillaan 28%, saihan sitä paistaa. 129 kasvuaikapäivää. Sato oli Meliuksen potentiaalin mukainen runsas, väriltään vähän harmahtavaa (koko syyskuun alkupuoli lämmintä ja sateista), paino ihan hyvä ja itävyyskin kävi siemeneksi. Mutta öljyä ja aikaa kului siihen paistamiseen.
Mitä haluan sanoa, niin säät ovat normaaliakin erikoislaatuisemmat, jos rapseja voidaan puida jo syyskuun alkuun ja myöhäisimpiäkin kevätvehniä elo-syyskuussa,
vaikka olisi kylvetty kesäkuussa ! Jonkin asian pitää viljan laadussa antaa periksi, jos puinti voidaan tehdä neljäkymmentä päivää aikaisemmin kuin joskus historiassa. Sanoisin, että ongelma on ainakin kauran osalta hl-paino. Ja sen voi vahvistaa esimerkiksi Raision pitkäaikaiset viljanlaatutilastot.
Oraat, jotka aikaisin kylvettynä viipyilevät kylmänä keväänä, eivät ehkä sittenkään hukkaa käyttämäänsä aikaa, vaan rakentanevat tiettyä kestävyyttä vaikeisiin olosuhteisiin ?
-SS-