Kyllä kaikilla valmistajilla varmasti on joku malli jota on syytä välttää. Poikkeuksena tästä on claas. Melkein kaikkea missä lukee claas on syytä välttää.
Welgerkin on joskus varmaan kilpailuviranomaisten vaatimuksesta tehnyt koneen johon ei kannattaisi sekaantua nimittäin kiinteäkammioisen remmipaalaimen.
Jontikalla on mallistossa selviä ongelmakoneita ainakin vanhemmiten.
Valmet on 80-luvulla teettänyt löyhät koneet volvolla. Nykyään niitä osataan tehdä taas itsekin.
690 massikasta en tiedä mutta 3000 sarjassa on ollut varsinaisia murheita vähänajetuissakin koneissa. 
Welgerin kaikki remmikoneet täysiä susia
Onko oikein kokemustakin asiasta? Ainakin Claasin ja newhollandin remmipaalaimilla liian kostean tai lyhyen rehun paalaaminen on pelkkä vitsi. Vitsi joka kyseisten paalainten omistajia itkettää. Welger 520 koneella paalasin välillä niin märkää rehua että remmeijä pitkin valui vettä koko leveydeltä. Ainoa mitä joutui joskus tehdä oli pitää takaporttia muutamia sekuntteja pidempään auki paalin pudotuksessa että telat ja remmit puhdistuivat.
Claassissa ei auta mikään. Jos on liian vaativaa tavaraa niin se ei tahdo mennä paalikammioon, paali ei pyöri tai remmit luistaa muuten vain. Ja käsin, työkaluilla tai painepesurilla joutuu rullat puhdistaa. Erityisen v:mäinen piirre on että yhtäkkiä voi mennä remmi tai kaksi kieroon. Oli ensimmäisellä kerralla vähä järkytys. Lisäksi missään olosuhteissa ei claasin paali ole puolentoista metrin jälkeen kovin tiukka ja sitten vielä verkotus aina välillä epäonnistuu.
Welgerillä paalasin lähes kaksi kautta ilman että yhdestäkään paalista oli verkko hajalla tai puuttui. Jos verkotus epäonnistui niin sen aina huomasi ja sai sidottua uudelleen. Ensimmäisenä vuonna pieniä ongelmia.
Welgerin remmit oli tosi asialliset. Kaksi vauriopaikkaa korjasin liimalla ja remmipaikalla, toinen vaurio oli aika paha mutta korjaus onnistui hyvin. Newhollandin ja claasin remmit oli paljon heikommat, kummastakin meni aika helposti poikki. Claasin remmin korjasin liimaamalla ja on vielä pysynyt mutta parista vauriokohdasta on paikka lähtenyt ja mukana alkuperäisestä remmistä kaikki kumi kankaaseen asti!
Welger ei tukkeudu kovin helposti, tukos aukeaa kun laskee sullojanpohjaa alas ja noukkimessa on ylikuormakytkin eikä murtopultti kuten claassissa.
Claasin onjainyksikkö on ihan venäläinen welgerin ohjaimeen verrattuna. Ohjain on kyllä newhollandissa aika hyvä ja monipuolinen mutta turhan iso.
Tässäpä näitä päällimmäisiä tuntemuksia. Jos welgerin kanssa on käyttäjästä johtumattomia ongelmia niin niitä olis tavattoman mukava kuulla
