Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Peltojen poisvuokraaminen ja verotus  (Luettu 15351 kertaa)

nestori2

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2079
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Jos maatalous lopetetaan pysyvästi esim. peltojen myynti ja rakennuspoistoja on jäljellä, voi menojäänöksen poistaa kerralla
rakennukset siirretään yksityiskäyttöön.
Myös koneet siirretään yksityiskäyttöön ja sen jälkeisiä luovutuksia käsitellään TVL:n mukaan.
Vuokraustilanteessa on kysymys tilapäisestä tilanteesta esim. 5 v. vuokrasopimus, tällöin toimitaan lähes samoin kuin
viljely jatkuisi.
Luonnolisesti polttoaine kuluja ei voi olla muuta kuin urakointitöitä vastaavasti, polttopuuhommat ja oman pihan auraushan ovat
yksityistaloutta.
Itse olen vuokrannut peltoa, jonka lisäksi vuokrasopimuksen mukaan minulla on maat. rakennusten ja koneiden käyttöoikeus.
On sitten minun asiani minkäverran käytän tuota oikeutta- on 12 vuosi menossa eli 3:s vuokrakausi.
Tuo on asiaa ihan hyvin selventävä juttu. Itselle vaan tulee tuo tilanne vastaan ja OMA-eläkkeen ansiosta voin pellot ihan vapaasti vuokrata, ei tarvitse mitään Luelin sääntöjä noudattaa. Joku aina arvostelee koko eläkevakuutuksen ottoa, mutta tuokin on eräs sen eduista. Miksi myydä peltoa, jonka arvo kuitenkin nousee. Ehkä tässä erittäin suppeassa määrässä myös koneurakointia, joten tulee sinne maatalouden tilinpäätökseen muutakin kuin pellonvuokratuloja.

Kirjanpitäjä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Tässä on käsitelty verotusta, mutta tuossa eläkeasiassa on ihan omat kiemuransa.
Jos et ole vielä 63- vuotias, niin kannattaa kysellä Melasta, että kuinka paljon pitää olla toimintaa, ettei Myel työtuloa lasketa liian pieneksi.
Kannattaa selvittää kuinka paljon jäljelle jäävastä toiminnasta saa kertymään työtuloa, esim konevuokrat metsän hankintahakkuutyöt.
Myös osaaikaeläke on peltojen vuokrauksessa mahdollinen.

nestori2

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2079
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Myel-eläkkeesä olen pitänyt systeemiä, että olen maksanut ihan ylärajoille, joten eläkettä on kertynyt jo ihan riittävästi. Tiedä sitten, onko pakko maksaa eläkemaksua 65 ikävuoteen saakka, yhtään enempää en enää eläkkeen määrään kaipaa. No voihan sitä jonkinlaista perusmaksua maksaa, jos on pakko, nyt maksan sitä lähes neljätonnia vuodessa. Pitänee kait olla yhteydessä Mela-asiamieheen ja kysyä, miten pitää toimia.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Kyllä kirjanpito-ohjelmassa on ihan selvä kohta tulopuolella, missä ilmoitetaan pellonvuokratulot, joten onkohan jossain sitten määritelmä, voiko koko pinta-ala olla vuokrattuna vai näön vuoksi pitää jättää itselleen joku pellonperse, että on koneille mukamas käyttöä. Monta kertaa jää myös tasausvarauksia tulouttamatta, kun pellot menevät vuokralle, jotenkuten nekin pitää siis hoidella. Lumitöitä ainakin koneille saa helposti, joten näyttöä koneiden käytöstä kyllä sieltä puolen löytyy.

Täällä päinTM on useampia tapauksia, joissa alta eläkeikäinen on jättänyt jonkun pellonpalan omiin nimiin. Sellaisiakin leskiemäntiä, jotka ei taatusti haaveile mistään traktoripoistoista, vuokralainen hoitelee pellot samalla kuin vuokratutkin. Lienee MYEL:issä roikkumista? En ole koskaan selvittänyt sen mielekkyyttä, kertokaas joku.
Myel vakuutuksen voi pitää jos on 5 myel hehtaaria omassa hallinnassa. Myel hehtaari on 1 hehtaari peltoa tai 15 ha metsikköä :)   Myel vakuutuksen piikkiin voi tehdä monenlaista joten siitä kannattaa pitää kiinni :(
  Tosiaan, silloin voi tehdä vaikka minkälaisia poistojakin vaikka muuten alkaisi täysin demariksi :o

nestori2

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2079
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Ja kun toimii maatalousyrittäjän statuksella ja täyttää tuon kakkoslomakkeen, niin pellon vuokratulo muuttuu ansiotuloksi ja siinä tulee pientä verohyötyä ehkä. Toisaalta samalla myös kertyy myel-eläkettä ja jos oikein sitkeähenkinen on, niin saa pari-kolmekymmentä vuotta sitten nauttia hieman korkeampaa eläkettä ;D Että ehkä tuossa myel-eläkkeen maksamisessa edelleen on ihan hyvä hyötysuhde, vaikka samalla nostaakin tuota OMA-eläkettä. Ja samalla voi verotuksessa poistaa loput koneet ja rakennukset.

mi-pau

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12
Vs: Peltojen poisvuokraaminen ja verotus
Kannattaa olla tarkkana tuon arvonlisäveron kanssa.

Eli, vaikka olisit normaalisti alv-velvollinen alkutuottaja: rakennusten korjauksesta, peltojen kunnostuksesta ei voi vähentää alvia, jos vuokraat niitä.

Tällöin kannattaa hakeutua arvonlisävelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta; eli peltovuokraan tulee alv päälle.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Kiinteistoala/Kiinteiston_kayttooikeuden_luovuttamises(10028)

"Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta on hakeuduttava erikseen arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka kiinteistön omistaja tai haltija olisi jo harjoittamastaan liiketoiminnasta arvonlisäverovelvollinen."

Tiedän nimittäin aika karseita ALV-pommeja, eli ollaan vuokrattu pellot ja rakennukset pois ja sitten ollaan niitä korjailtu isolla rahalla. Koneet ja kalusto onneksi ei tuota tätä alv-ongelmaa, jos vuokraa koneita ja kalustoja.

Ns. pihakoneet on ongelma. Aikaisemmin sen pystyi aika helposti kiertämään siirtämällä metsätalouden kalustoksi. Uusin verottaja yhtenäistämisohje pistää tilanteen vaikeaksi: "Moottorikelkka tai mönkijä voi vain poikkeustapauksissa kuulua metsätalouden tai maatalouden kalustoon tai traktori metsätalouden kalustoon. Tällöin koneen pääasiallisen käytön tulee jatkuvasti olla metsätalous- (vastaavasti maatalous-) käyttöä."

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Elinkeinoverotus/Verohallinnon_yhtenaistamisohjeet_vuodel(25909)#4Maa-jametstaloudentuloverotus_

Maatalouden tilihommissa...