Saako viljelijä meillä alihintaa?
Julkaistu 12. helmikuuta 2011
Suomalaiset tuottajahinnat ovat usein Euroopan halvimpia, mutta kustannukset ovat kalleimpien joukossa, väittää perussuomalaisten maaseutupoliittinen ohjelma, jota viime viikon tiistaina esitteli kansanedustaja Pentti Oinonen.
Haemme totuutta EU:n tilastoyksikön Eurostatin julkaisuista. Tuoreimpia maittain vertailtuja tuottajahintoja löytyy vuodelta 2009. Aivan aina numerot eivät tarkoita juuri samaa, mutta maatalousministeriön tietopalvelun mukaan niitä voi hyvin käyttää totuudenetsintään.
Esimerkiksi maidosta maksettiin tuottajalle Suomessa 38,94 euroa sadalta kilolta. Ruotsissa vastaava luku oli 26,93, Saksassa 25,25 ja Virossa tasan 21 euroa. Suomi oli EU:n yläpäätä.
Toisaalta kananmunista suomalainen tuottaja sai sadalta kappaleelta 5,58 euroa, mutta ruotsalainen 7,44 ja saksalainen peräti 14,66 euroa. Belgiassa hinta jäi Suomenkin alle: 5,01 euroa.
Perunoissa Suomi oli keskitasoa. Vehnästä meillä sai vähemmän kuin Espanjassa mutta enemmän kuin EU-naapurimaissa.
Näin ollen perussuomalainen väite siitä, että tuottajahinnat ovat usein Euroopan halvimpia, on pääosin puppua. Kustannuksista puhuessaan puolue on paljon lähempänä totuutta.