Jos jyvän/siemenen laittaa kokonaisena leipään, niin mitä eroa tulee siitä verrattuna kokojyväjauhoon? Onkohan noiden siemenien joukossa sellaisia jotka jauhettuna ei sovi leipomiseen, niin pitää ripotella kokonaisina pintaan?
On siinä erittäin suuri ero ja se ero on nimemomaan tuo:
Jos pyttyyn vilkaisee niin eivät nuo siemenet paljoa muutu,
Jos ei usko ja jos on sikoja sopivissa karsinoissa eikä halua ryhtyä itse koeolioksi niin testaamaan sioilla: jauhon joukkoon kokonaisia jyviä niin parin päivän päästä niitä putoilee ruskean kuorrutuksen kerta potsin perästä.
Jauhetuista kokojyväviljoista saa elimistö sentään aika paljon irti. Ja varmaan se maku ja suutuntumakin on eri täysin kokonaisia siemeniä mussuttaessa kuin jauhettuja. Semmoista terveyshyötyä on jossain esitetty, että kokonaisia tai lähes kokonaisia siemeniä sisältävää leipää pureksittaisiin pidempään ja siitä olisi hyötyä. Lisäksi jyvän kappaleet sulavat hitaammin => nälkä pysyy pidempään poissa eikä veren sokeri pompi niin paljoa kuin hyvin ja nopeasti sulavalla leivällä. Markkinoinnistahan tässäkin on loppujen lopuksi kyse. Kukaan ei leipää niin paljoa syö että leivän siemenillä tai jauhojen karkeudella olisi jotain merkitystä. Edellyttäen että osaa erottaa ruokalevästä ja pullat, viinerit sekä muut sokeriset ja rasvaiset herkut.