Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Ruhon luokitus ja lihan saanto?  (Luettu 5520 kertaa)

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2854
Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Meille tuli taas vaihteeksi puolikas risteytyshieho leikkaamon kautta palatuksena(teuraspaino vain reilu 200 kg) ja 102 kg puolikkaasta irtosi lihaa vajaa 77kg. Lihaprosentti ruhossa siis reilu 75%. Tämä luokittui O-luokkaan (rasva 2). Millaisia lihakkuuksia silloin on kun mennään ns. kunnon luokkiin?

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Ei tuon parempia.

Hiehot ovat siroluisia, joten niissä voi olla yllättävän hyvä saanto ja tuossa sun eläimessä oli tuo rasva 2, joka merkkaa aika paljon jos ja kun leikataan pintarasvat pois. Oliko nuo kaikki lihat leikattu luuttomaksi eli ei ollut mitään grillikylkeä tai vastaavaa, jossa mukana on luuta nostamassa lihaprosenttia. (tulipa kummallinen sivulause?)

Sonneista ei kokemusta, kun ei niitä ole kasvamassa. Limpparihiehoilla on ollut lihaprosentit ruhopainosta muistaakseni 70-78 välillä. Joskus joku ollut alle 70 ja silloin miettinyt, että mikähän vika ollut vai onko punnittu väärin. Jonkinlainen korrelaatio on tuohon luokittumiseen, mutta yksittäisen eläimen kohdalla voi tietysti olla aika paljon poikkeamaakin. Sun otoskoko on tässä tapauksessa tuo yksi eläin, joten hirveän pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi vetää.

Normaalisti keittyneessä li-vasikassa lihasaanto vielä suurempi, koska rasvaa vähän ja lihaa paljon ja luut vielä melkoisen sirot verrattuna aikuisempaan eläimeen

Sen verran pitää vielä täsmentää, että meillä suoramyyntihiehot on useimmin niitä, jotka eivät kelpaa ala carte-luokkaan eli ovat aavistuksen vaatimattomampia luokitukseltaan.

Oliko muuten blondi vai mikä ristetys?

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2854
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Ei ollut mitään luullista, ja vahingossa käteen jäänyt blondi tosiaan kyseessä. 15kk vanha, viimeiset 3 laitumella. Sarvet kävi turhan pitkiksi ja huolestuin lypsyrotuisten kavereiden puolesta. Jauheliha on merkattu max 10%, lypsyrotuisista tullut yleensä max 15% tavaraa.

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Ei ollut mitään luullista, ja vahingossa käteen jäänyt blondi tosiaan kyseessä. 15kk vanha, viimeiset 3 laitumella. Sarvet kävi turhan pitkiksi ja huolestuin lypsyrotuisten kavereiden puolesta. Jauheliha on merkattu max 10%, lypsyrotuisista tullut yleensä max 15% tavaraa.

Niiltä on ollut useinmin huonompi saanto jos ruho on luokittunut oikein hyväksi. Paitsi blondeilta  :-\
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2854
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Pistetään uusi saantoprosentti: P+ luokittunut AY-lehmä rasva 3 (jonka sisäfileestä pistin kuvan toiseen ketjuun)

Saanto "yllättäen" selvästi heikompi, vajaa 64%.

Tuli muuten jauhelihasta selvästi parempaa kuin blondiristeytyksessä, arvo-osia en ole maistanut. Otettiin paistitkin jauhettuna, 7% paistijauhelihaa pienestä (278kg teuraspaino)  lehmästä irtosi reilu 80 kiloa, 15% jauhelihaa hiukan enemmän.

Viimeksi muokattu: 06.11.16 - klo:10:40 kirjoittanut antti-x

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
(Jauhe)liha on vanhemmassa lehmässä maukkaampaa kuin hiehossa saati vasikassa. Sitkeys eli leikkuuvaste taas kasvaa eläimen vanhetessa. Sonnilla tosin huomattavan jyrkästi verrattuna lehmään. Teurastamot kusettaa hyvällä lehmän ruholla tuottajaa kuusnolla, maksavat pari euroa kilo ja kuitenkin parempi liha kuin yli-ikäisellä teurassonnilla. Teuraspaino sama, lihasaannosta en sonnien osalta osaa sanoa. Lyhyempi raakakypsytys eli nopeampi varastonkierto.

Li-lehmä 377 kg r-3 75% lihasaanto. Rasvaluokka tietysti vaikuttaa nopeasti lihasaantoon, kun paksu rasvakerros kuoritaan lihan päältä pois.

Ja makuasioista ei voi kuin kiistellä.

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Kyllä sitä makua tulee nautaan kun ikää kertyy,kypsennysaikamuussa kuin jauhelihassa on sitten pidempi.kaksi kertaa poikineista usein otettu palautusta jos on ollut teuraaksi menossa.Paljolti kuitenkin noita hiehoja kuitenkin omiin tarpeisiin ja niissä kyllä rasvaa turhan paljon.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3847
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Pistetään uusi saantoprosentti: P+ luokittunut AY-lehmä rasva 3 (jonka sisäfileestä pistin kuvan toiseen ketjuun)

Saanto "yllättäen" selvästi heikompi, vajaa 64%.

Tuli muuten jauhelihasta selvästi parempaa kuin blondiristeytyksessä, arvo-osia en ole maistanut. Otettiin paistitkin jauhettuna, 7% paistijauhelihaa pienestä (278kg teuraspaino)  lehmästä irtosi reilu 80 kiloa, 15% jauhelihaa hiukan enemmän.
Lehmä jaotellaan isoksi ja pieneksi 250kg mukaan.Tämän takia mm.ensikoista teuraana ei tahdo saada mitään tiliä.Tuo painorajahan on yksin ja ainoastaan teurastamon vedätystä,koska kyse ei ole lihaeläimestä.

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
260kg se painoraja oli.Ay harvoin painaa noin paljon ja holsteinkin jos on lypsänyt useinkin alipainoinen.Voi kyllä sanoa että teurastamon kusetus täysin.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3847
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Pitää noista ensikoista todeta.Muistan ajan jolloin kannustettiin kaikki hiehot poiittamaan,ensikolle 5mk/kg lisähintaa,vasikoilla hyvä hinta,vasikkapulan takia.Nyt ei hinnoittelu kannusta epävarmoja liikoja hiehoja poiittamaan,teuraspalkkio ennen poikimista ja vasikan saa suurinpiirtein lahjoittaa.Jos vasikkapula tule,teurastamot saa onnitella itseään hyvin sössitystä hommasta vai kuvitellaanko maitotilojen lahjottavan teurastamoille elukoita.

navettapiika

  • Vieras
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Pitää noista ensikoista todeta.Muistan ajan jolloin kannustettiin kaikki hiehot poiittamaan,ensikolle 5mk/kg lisähintaa,vasikoilla hyvä hinta,vasikkapulan takia.Nyt ei hinnoittelu kannusta epävarmoja liikoja hiehoja poiittamaan,teuraspalkkio ennen poikimista ja vasikan saa suurinpiirtein lahjoittaa.Jos vasikkapula tule,teurastamot saa onnitella itseään hyvin sössitystä hommasta vai kuvitellaanko maitotilojen lahjottavan teurastamoille elukoita.
Ei nyt ihan lahjoittamaan, kun siihen iskee sitten verottaja, mutta antamaan suhteellisen mitätöntä korvausta vastaan.. Tosiasiassa, tällä hetkellä yhtään uudistukseen tarvitsematonta vasikkaa ei kannattaisi edes synnyttää..hormoonia lehmiin ja maitoa tulemaan.

Tapani

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4372
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Ennen kannatti teuraaks menevä lehmä lihottaa. Minkä rasvasuudessa menetti, niin painossa voitti, eli jäi voitolle. En tiedä miten lie nykyään.

navettapiika

  • Vieras
Vs: Ruhon luokitus ja lihan saanto?
Se on tuo parsipaikka, mikä sanelee lihottamiset. Eli parressa ei kannata pitää eikä makuuttaa tuottamatonta lehmää jos on muita tulijoita paikalle.