Boxia ei saa laittaa mihinkään ikinä
Onko tuohon joku syy olemassa? Vai vain oma mielipide. Toki Kaasalainen sanoi jo silloin, että Jontikoista "kootaan" boksit pois ja hoidetaan homma ohjelmoinnilla. MUTTA ei siis näissä Vp pumpuissa ... Näin se aika sitten muuttuu. Tuosta omasta lastutuksesta näytti olevan 4v aikaa , aikaslailla tasan.
Lainaan tekstiä: Re: Valtra 6400 lastutus.
ViestiKirjoittaja LTR-Racing » Pe Tammi 23, 2009 18:16
Jonkin verran dieseleiden maailmaan perehtyneenä väittäisin että kaikki ns. lisäboksit ovat päivänsä nähneet.
Kun tällaista boksia käytetään niin oli kone sitten millä tahansa syöttöjärjestelmällä varustettu ei moottorinohjaus osaa enää suojata konetta oikealta vialta. Commonraileissa railipaine nousee yli turvarajojen, mutta koska ylimitoitus on kuitenkin kohtalaista luokkaa saadaan tälläkin jonkunlainen tehonlisäys.
Kun kerran koneen oma moottorinohjaus pitää sisällää kaiken tarpeellisen diagnostikasta alkaen, miksi ihmeessä emme hyödyntäisi sitä?
Moottorin mekaniikka tuottaa tietyn määrän voimaa, jos sitä ei rajoiteta. Luonne ei välttämättä aina ole sovelias hyötykäyttöön tai sitten halutaan pikkurahalla tuottaa useaa tehoversiota joissa ei välttämättä ole kuin pieniä eroja.
Elektronisella moottorinohjauksella se on varsin helppoa.
Uusissa koneissa joissa on automaattiset sähköohjatut härdellivaihteistot ovat ihmeissään kun joku boksi töräyttää perussyöttöä lisää joka paikkaan.
Kun koneen oma täysin säädettävissä oleva moottorinohjaus on vähintäänkin yhtä hyvä kuin parhaat kilpa-autojen jälkiasennusruiskut, niin ainut järkevä vaihtoehto on käyttää sitä ja myös lopputulos on varsin palkitseva. Samalla moottorinohjaus antaa myös "oikeanlaista" ohjausta vaihteistolle esim.Hitech Valluissa(pätee myös muihin merkeihin).
Kulutus putoaa vielä enemmän kuin boksitetulla ja voimaakin saadaan kaikki oikein säädettynä huomattavasti mukavammin ja pidemmälle alueelle.
Saksalaista superinsinööriä yhtään mollaamatta suosittelen, että jokainen joka tarvitsee koneeseensa voimanlisää etsii suomalaisen tekijän jolta löytyy suomalaiset leegot homman toteuttamiseen oikeanlaiseen käyttötarpeeseen. Ja jolta löytyy myös vastauksia kysymyksiin joita jokainen meistä tykkää esittää. Poikkeuksetta myös tulee vähemmän hintavaksi kuin muut vaihtoehdot.
Mitä tuohon kulutukseen tulee niin yleensä kun voimaa tulee lisää niin koneen käyttö myös muuttuu ja polttoaineen säästö jää marginaaliseksi. Kaikkihan tämä jo tietävät mutta toistetaan nyt niille, jotka eivät vielä tiedä.
Kun nykypäästöt täyttävä dieselmoottori työntää ulos n.40-50% palamatonta happea ja savutusraja on n. 25-15% määrässä saadaan tästä varsin yksinkertainen yhtälö joka kertoo että voimme lisätä n.20-25% syöttöä saamatta vielä mustaa tuubaa ulos koneesta. Ja kun dieselkoneen hyötysuhde on parhaimmillaan juuri liki tuota savurajaa niin saadaan kulutksessa n. 10-15% säästö, mikäli ajotapa ei muuttuisi. Myös erilaiset säädettävät ahtimet tekevät turhaa ahtopainetta vajaalla käytöllä jolloin taas kulutus kasvaa.
Esimerkiksi pakettiautoissa saadaan selvää säästöä kun vaihdetaan moottoriin optimaalinen ahdin tai matka-ajon ahtopainetta lasketaan esim. 0,7barista 0,4bariin muuttuvasiipisellä vakioturbolla. Säästö on yleensä luokkaa 0,5litraa, koneessa joka ennen vei 8litraa.(testattu yli 300tkm matkalla)
Minähän en mistään mitään tiedä, mutta turisen kyllä tehokkaasti asiasta ja sen vierestä.