Teurastapaaka joskus itte ihan kotona vanha kuivunu lypsylehmä niin ehkä sitten avautuisi se hintakin siitä vähän paremmin.
2,37 on HK:n hinta lihakkaimmalle ja rasvattomalle O-luokan lehmälle joka painaa 280kg ylöspäin, vaikka sitten 350kg teuraspainon alle 3v vanha ensikko joka ei esim. ole tullut uudestaan tiineeksi.
Jos vasta poikinut tasan 2v vanha ensikko teuraspainolla 249kg ei ala lypsää tms, sen teurashinta luokitetaan herkästi vielä P-luokkaan (jota saman kokoisella hieholla ei edes ole
) ja hk tilittää komeat 1,71€/kg.
Vaikka se lypsylehmä olisi simmental-riteytys ja painaisi 420kg teuraspainolta, kilohinta on tuo 2,37.
edit: Sen toki ymmärtää että vahvasti lypsytyyppinen ja nälkäkuoleman partaalla oleva elukka ei kummoisia hintoja kerää, mutta kun yksikin poikiminen tuntuu tiputtavan joka eläimen (myös emolehmät jossain määrin, JA VAIN SUOMESSA!!) johonkin lihantuotannon rupusakkiin. Jos kaikkien lypsylehmien arvo-osat jauhetaan ja jatketaan vanhoilla emakoilla ja siitoskarjuilla sikanaudaksi laadun ylläpitämiseksi, asia on ehkä helpompi ymmärtää, mutta mahtaako olla näin?
edit2: Ja 170kg painavasta hiehosta maksetaan 2,57€/kg (eikä ole kuin o-luokka).
Saman painoinen sonni tuo 2,06 € / kg. Mikä ihme laskentamalli tekee siitä pienen hiehon lihasta noin paljon arvokkaampaa kun saman kokoinen sonni tai
yli tuplat painavampi, lihakkaampi lehmä? Vasikanlihana sitä ei myydä, enkä ole mitään "maitorotuisen hiehon" erikoishienoa lihaa kaupasta löytänyt.