Jos uutisen julkaisija on ammattilainen, olisi ehkä kannattanut selvittää vielä.
Mehiläisten varroapunkin torjuntaan pesästä käytetään Amitrazia. Eli melko lähellä mehiläistä itseään. EU eteläisellä alueella hunajasta löytyy melko runsaasti jäämiä. USA:ssa toisaalta puuvillalla käytetään seoksissa. Puuvilla muutenkin on torjunta-aineilla kyllästetyin tuote maailmassa painoyksikköä kohti, ja levitetäänkin lentoruiskutuksilla. Sitten varmaankin kotieläinten punkkipannoissa käytetään, tietyissä osissa maailmaa.
Nuo mainitut kasvitautitehoaineet näyttäisivät olevan Bravo Premiumista ja Comet / Maatilan Strobista. Strobiluriineista, aikanaan kun Amistar tuli markkinoille, todettiin strobiluriiniryhmän olevan luonnollisten sienien tuottamaa puolustusta vihamielisiä sieniä vastaan. Eli luonnossakin saattaa esiintyä. Eikä ole enää resistenssiongelman takia kovin järkevä aine. Se, että strobiluriinit on hyväksytty myös kuivuuden ja stressinsiedon parantamiseen viljoilla, on ollut ehkä typerää. Samalla tavalla kuin karjalla pienten antibiootti- ja kasvuhormoniannosten jatkuvan syötön strategia, muutaman prosentin kasvunlisän takia. Eivät antibiootit ole hölmön käyttäjänsä takia sen pahempia kuin muutoinkaan. Sama koskee strobiluriineja.
Erityisesti mielestäni merkittävin, ja jopa oikeastikin tuhon syyllisyyttä vihjaava tuote, josta on täälläkin tänä kesänä puhuttu, koska kaalikoi-invaasio alkoi tuhota öljykasvisatoa, on Mavrik (fluvalinaatit) . Mavrikia on pidetty turvallisena mehiläisille, ehkä se ei sitä sittenkään ole, yhdistelmänä esim. varroapunkkihoidon kanssa. Mavrik on myös ainoa tehoaine, jota laitetaan häikäilemättömästi, mutta luvan kanssa kukkiville kasvustoille, muistan kyllä 30 v takaiset ajat, jolloin rypsin täyskukinnan aikana, enimmäkseen tietenkin vain iltaisin ja öisin, meni mitä tahansa haisevaa kännäainetta, niin että lentomehiläisiä oli seuraavan päivän iltana kasana pesien lentolaudan alla.
Että kyllä paine mehiläisiä vastaan on pikemminkin vähentynyt kuin lisääntynyt. Kaalikoillekin käy jopa luultavasti luomukelpoinenkin Bacillus Thyrigensis - bakteerivalmiste, tuotenimellä Turex 50 WP, kallista lienee, mutta tartuttaa toukkiin flunssan.
Että taitavat Mavrikin päivät kukkivien kasvien ruiskuttamisessa olla luetut. Loppukaneettina sanoisin, että uutinen sekoittaa jonkin verran asioita, ja saa asioista itsenäisesti selvää ottamattomat maallikot panikoimaan. Niin, ja Loimaan mehiläiskuolemanhan syy oli jo selvinnyt, on fiksuuden puutetta ja henkistä laiskuutta otsikoimalla yhdistää tuota kansainvälisten uutistoimistojen mediauutista siihen, että joku Loimaalla meni torjumaan vehnäsääskiä 70-luvun malliin Roxionilla, ja isommalla kädellä oikein.
Kovasti oli tänä vuonna meillä mehiläisiä ja kimalaisia, enkä todellakaan niitä myrkyttämään pyri.
-SS-