Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - FatJohn

Terve,

ostin peltoa, joka ollut piiitkään nurmella (ilmeisesti 19v. pysyvän nurmen status). Oli vielä tämän kesän vuokralla ja vuokralainen niitti nurmen, mutta jätti peltoon. Tästä syystä kyntö ei onnistunut, tai niin ainakin urakoitsija ajatteli. Tämän hetkinen suunnitelma on ajaa pakkasten jälkeen lautasmuokkaimella ja kyntää keväällä. Pellot on siis tarkoitus siirtää luomuun. Itse olen marjanviljelijä, mutta vuokraan osan peltoalasta luomussa olevalle karjatilalle.

Mielellään kuulisin mielipiteitä miten peltojen kanssa kannattaisi toimia, ottaen huomioon luomuun siirtyminen, rikkakasvit, maan kasvukunto jne.

Kiitos jo ennakkoon!
Kävin pankissa. Ei näytetty ovea saman tien, mutta lisälaskelmia pitää toimittaa  :o

Näyttäisi siltä, että asunnolle oma laina ja muulle omansa. Puimala/navetan arvo pitää vain arvioida erikseen niin sitten sille voi hakea myös investointitukea. Eipä siinä mitään häviäkään. Operoin tällä hetkellä toiminimelle niin ostot menee ilmeisesti hetun alle.

Nyt pitäisi vain miettiä kuinka paljon alle pyynnin uskaltaa tarjota  8)
Entäs vakuusarvojen osalta? Asuntolaina 0,7 ja muu 0,6?
Miten teillä laina jakautui esim. laina-aikojen suhteen? Onko asunnolle pitempi laina-aika?

Yksi yö ainakin vielä harkitaan  :)
Terve,

olisi harkinnassa maatilan osto. Tilalla on vanha hirsinen asuinrakennus ja vanha puimala/navetta. Tästä puimala/navetasta olisi tarkoitus kunnostaa varasto- ja tuotantotiloja.

Kysymyksiä:

Voinko/kannattaisiko lainaa jakaa osiin?

Esim.

1. oma laina asuinkiinteistölle, jolle pitempi laina-aika 20-25v. Ja hakea peruskorjaukseen korkotukea?
2. toinen laina pelloille ja metsälle.  Onko Maksimilaina maanostoon 15v?
3. kolmas laina puimala/navetalle. Ja hakea tähän tuotantorakennuksen investointitukea?


Kaikki muutkin kommentit tilan ostoon liittyen tervetulleita!

p.s. kyseessä ei ole SPV
Terve,

onko tietoa tai mielipidettä miten lantakärry (Belarus 5t) soveltuisi turve suurpaalien purkamiseen?
Päivitelläänpä tilannetta hiukan.

Aloitin kouluttautumisen. Hakeuduin Marjayrittäjä -kurssille. Alkoi tällä viikolla ja kestää joulukuuhun. Kurssi on osa puutarhatuotannon perustutkintoa ja tämä tutkinto on myös mahdollista suorittaa kokonaisuudessaan, joka on myös suunnitelmissa. Siinä tapauksessa puutarhurin paperit voisivat olla ensi keväänä kädessä.

Kolmen päivän aikana tuli aika paljon asiaa, niin luennoitsijoilta kuin kanssa opiskelijoilta. Olen todella tyytyväinen kurssin antiin jo nyt ja uskon tason säilyvän myös jatkossa. Luennoitsijoina on alansa huippuosaajat, varsinkin marjan- ja erityisesti mansikan viljelyn osalta.

Suunnitelmiin voisi siis anoa tulleen sellainen muutos etten enää ajattele kasvihuoneviljelyä 1. vaihtoehtona mm. täälläkin esiin tulleiden korkeiden alkuinvestointien takia. Ja toisekseen olen vahvasti kallistumassa juurikin marjanviljelyyn ja siellä mansikkaan. Ja mahdollisesti luomuversiona nk. kausihuoneessa (muovinen kasvihuone? :)


Hyviä pointteja on tullut taas esille.

Myyntikanavien pitää olla kunnossa.  Ja Nimenomaan etukäteen olisi hyvä olla jo sopimusta. Millaisia sopimuksia alalla on tapana tehdä? Vuodeksi? Tietty tilauksen minimimäärä? Vai onko tuottaja ihan kauppiaan armoilla. Tietysti neuvottelukysymys, mutta mikä on todellisuus?

Hyvä idea lähteä selvittämään eri tuotteiden kysyntää suoraan kauppiailta. Sellaisen pienen kyselylomakkeenhan voisi laittaa sähköisestikin, mutta vastausprosentti niissä jää yleensä pieneksi, että varmaan parempi soitella/käydä ne läpi. Kauppiaathan ovat aikamoisia portinvartijoita tässä ketjussa..jos tuotteita ei löydy hyllystä ei asiakkaatkaan niitä välttämättä osaa kaivata..siis jos puhutaan erikoisemmista tuotteista.

Chili kuulostaa hyvältä idealta näin mausteisen ruuan ystävänä :) Mietityttää vain se kasvihuoneen tarvittava kokoluokka---Pro Agrialla heitettiin sellaiset luvut kuin min. 1000m2 ja rak.kust. 300e/ m2. Siinä tulisi jo alkuinvestoinneille hintaa.

Voisko sellainen "ylivoimainen" menestystekijä olla paikallisuus vaikka kyseessä olisi bulkkituote kuten mainittu tomaatti? Tarvitseeko aina välttämättä keksiä jotain aivan uutta, jos tavoitteena on pienyrittäjyys? Omasta sijaintini on Pohjois-Savo ja täällä paikallinen Pro Agrian- tyyppi sanoin, että esim. luomutomaatille olisi enemmän kysyntää kuin on tarjontaa. Toinen hänen mainitsemansa "vaihtoehto" oli luomumansikka. Onko mielipiteitä? Mansikan viljely on kuitenkin ilmeisesti aika vaativaa verrattuna moneen muuhun?

Miten muuten sitten itse myynti? Kysyin siitäkin tältä Pro A. tyypiltä ja hän sanoi, että tuotteet myydään pääsääntöisesti suoraan jälleenmyyjäkaupoille. Tämä herätti vähän ihmetystä, koska olin elänyt siinä käsityksessä, että HOK:n ja SOK:n kaupoille tulee tavara pääsääntöisesti omien tukkujen kautta? Tästä myyntiketjustakin olisi kiva saada lisää tietoa. Miten helppo on saada pienemmät erät myyntiin?

Kasvihuoneviljelyssä energiakustannukset ovat ilmeisesti merkittävissä roolissa. Entä, jos viljelisi kasvihuoneessa esim. toukokuusta- lokakuuhun?

Kursseja olen katsellut ja muutama vaihtoehto on jo mietittynä. Esim. puutarhatalouden perustutkinto. Työssäoppiminen/oppisopimus varmasti ehdoton vaihtoehto myös. Jos saisi nämä kaksi yhdistettyä parhaassa tapauksessa.

Vielä ei ole tullut konkreettisia lukuja keltään. Niitä kaivattaisiin myös. Onko kommentoijissa/palstalaisissa kasvihuoneviljelijöitä?
Tarkoitus on toki kouluttautua, mutta sitä ennen olisi mukava saada käsitys mihin on ryhtymässä. Ja nimenomaan eri näkökulmista..koska, esim. Pro agrian asiantuntijoilla ja itse viljelijöillä voi monesta asiasta olla varmasti eri mielipide.

Ja rantakunnossa ollaan jo..nikki on sen suhteen ehkä harhaan johtava, se on enemmän metafora avoimelle ja isolle sielulle ;) Ja tarkoitus on siis työskennellä täysipäiväisesti viljelijänä.
Tervehdys!

Unelmana on aloittaa kasvinviljely (tai marjanviljely), joko avomaalla tai kasvihuoneessa.

Lähtökohta: Ei maata, ei koulutusta, ei rahaa :)

Päämäärä: Elättää itsensä kasvinviljelyllä.

Kysymykset: Mitkä ovat realiteetit ja faktat. Paljonko tilan koon vähimmäisvaatimus? Avomaalla? Kasvihuoneessa? Paljonko tarvitaan pääomaa toiminnan aloittamiseen?

Viljely alan koko riippuu tietysti jonkin verran lajikkeesta. Olen alkamassa hommaan yksin, joten helppohoituisuus ja tilan koon pienuus ovat plussia, toivottavasti eivät välttämättä toisensa poissa sulkevia ominaisuuksia. Eli mitä kannattaisi viljellä avomaalla vs. kasvihuoneessa että edellä mainitut kaksi elementtiä (helppohoituisuus ja viljelyalan pienuus) toteutuisivat mahdollisimman hyvin? Kannattaako luomutuotanto? Mahdollistaako se pienemmän tuotannon?

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Sitten kiinnostaisi myös omia laskelmia helpottavat tiedot esim. eri kasvien satotasoista, tuottajahinnoista jne. Jos näihin löytyy hyviä linkkejä, voi vinkata.

No, siellä varmaan ammutaan heti alas tälläinen haihattelija, mutta olisin kiitollinen asiallisista vastauksista ja myös kritiikistä.

Tiedän, että maanviljely ei ole mikään rahasampo, enkä ole rikastumismielessä sitä suunnittelemassakaan. Vaan siksi, että koen sen mielekkääksi tavaksi ansaita elanto. Minulle riittävä elanto tarkoittaa min. 2000e brutto kuussa. 

Kiitos kaikille ennakkoon ja hyvää vkloppua!

-Fat John
Sivuja: [1]