Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on.
Mitäs tehdään?
Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on. Ja samoilla linjoilla siellä tunnutaan olevan kuin muissakin pajoissa, että korjausliikkeitä ei tehdä riittävän nopeasti vaan todetaan vaan, että juu katsellaan nyt ihan rauhassa näitä käppyröitä ja miten tilanne kehittyy. Mä voin kertoa, jos sitä ei nyt joku siellä teurastamon päässä jo tiennyt, että porsas ja sika syö ja kasvaa joka päivä. Iso sika jopa yli kilon lihaa LISÄÄ päivässä.
Mitäs muut harvat siankasvattajat on mieltä miten tästä hommasta yleisesti suomessa selvitään? Hinta on alamaissa ja kustannukset korkealla. Nyt jos viljan hinta tai soija nousevat niin vetelät on housussa, jos ei jo ole? Snellulla on liikaa porsaita ja niiden tappamista suunnitellaan emakkotiloilla, HK ajaa porsaita puolaan ja teuraita viroon. Molemmista ne tulee lihana takaisin tänne, ehkä? Ja Atria työntää pään pensaaseen ja kieltää ongelmat samalla kun myy grillimakkaraa 99 senttiä paketti. MT uutisoi, että suomen tuottajahinta on euroopan alhaisin.
Mitäs tehdään?
Ei sikafarmarit huuda apuun valtiota, eikä EU:ta, vaan haluaa tuottajahintaa ylöspäin.Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on. Ja samoilla linjoilla siellä tunnutaan olevan kuin muissakin pajoissa, että korjausliikkeitä ei tehdä riittävän nopeasti vaan todetaan vaan, että juu katsellaan nyt ihan rauhassa näitä käppyröitä ja miten tilanne kehittyy. Mä voin kertoa, jos sitä ei nyt joku siellä teurastamon päässä jo tiennyt, että porsas ja sika syö ja kasvaa joka päivä. Iso sika jopa yli kilon lihaa LISÄÄ päivässä.
Mitäs muut harvat siankasvattajat on mieltä miten tästä hommasta yleisesti suomessa selvitään? Hinta on alamaissa ja kustannukset korkealla. Nyt jos viljan hinta tai soija nousevat niin vetelät on housussa, jos ei jo ole? Snellulla on liikaa porsaita ja niiden tappamista suunnitellaan emakkotiloilla, HK ajaa porsaita puolaan ja teuraita viroon. Molemmista ne tulee lihana takaisin tänne, ehkä? Ja Atria työntää pään pensaaseen ja kieltää ongelmat samalla kun myy grillimakkaraa 99 senttiä paketti. MT uutisoi, että suomen tuottajahinta on euroopan alhaisin.
Mitäs tehdään?
No voi voi,huudatte apuun esim. valtiota, eu:ta tai ties mitä. Mikä siinä on, että suomalaisten maajussien on niin vaikeata sisäistää edes markkinatalouden perusperiaatteita? Suomalainen maajussi katsoo, että hänellä on OIKEUS tuottaa niin paljon kuin kykenee, ja jos siitä seura epätasapainoinen kysynnän ja tarjonnan suhde, niin jonkun muun tahon pitää kantaa seuraukset. Ja tähän on turha vetää nyt mitään venäjä-kriisejä mukaan, koska markkinatalouteen nyt vaan kuuluu se, että myös poliittiset tapahtumat saattavat heilauttaa narkkinoiden tasapainoa huonoon suuntaan. Onhan se tietysti ilahduttavaa huomata, että vihdoin edes HK alkaa tuotannon tasapainottamisen, hienoa että siellä on huomattu, että jos ala ei itse ala sopeuttamaan tuotantomääriä kysyntää vastaavaksi, niin kukaan ei tule nyt apuun, makselemaan mitään kriisitukia, jotta sama ymmärtämätön meno jatkuisi.
Ei sikafarmarit huuda apuun valtiota, eikä EU:ta, vaan haluaa tuottajahintaa ylöspäin.Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on. Ja samoilla linjoilla siellä tunnutaan olevan kuin muissakin pajoissa, että korjausliikkeitä ei tehdä riittävän nopeasti vaan todetaan vaan, että juu katsellaan nyt ihan rauhassa näitä käppyröitä ja miten tilanne kehittyy. Mä voin kertoa, jos sitä ei nyt joku siellä teurastamon päässä jo tiennyt, että porsas ja sika syö ja kasvaa joka päivä. Iso sika jopa yli kilon lihaa LISÄÄ päivässä.
Mitäs muut harvat siankasvattajat on mieltä miten tästä hommasta yleisesti suomessa selvitään? Hinta on alamaissa ja kustannukset korkealla. Nyt jos viljan hinta tai soija nousevat niin vetelät on housussa, jos ei jo ole? Snellulla on liikaa porsaita ja niiden tappamista suunnitellaan emakkotiloilla, HK ajaa porsaita puolaan ja teuraita viroon. Molemmista ne tulee lihana takaisin tänne, ehkä? Ja Atria työntää pään pensaaseen ja kieltää ongelmat samalla kun myy grillimakkaraa 99 senttiä paketti. MT uutisoi, että suomen tuottajahinta on euroopan alhaisin.
Mitäs tehdään?
No voi voi,huudatte apuun esim. valtiota, eu:ta tai ties mitä. Mikä siinä on, että suomalaisten maajussien on niin vaikeata sisäistää edes markkinatalouden perusperiaatteita? Suomalainen maajussi katsoo, että hänellä on OIKEUS tuottaa niin paljon kuin kykenee, ja jos siitä seura epätasapainoinen kysynnän ja tarjonnan suhde, niin jonkun muun tahon pitää kantaa seuraukset. Ja tähän on turha vetää nyt mitään venäjä-kriisejä mukaan, koska markkinatalouteen nyt vaan kuuluu se, että myös poliittiset tapahtumat saattavat heilauttaa narkkinoiden tasapainoa huonoon suuntaan. Onhan se tietysti ilahduttavaa huomata, että vihdoin edes HK alkaa tuotannon tasapainottamisen, hienoa että siellä on huomattu, että jos ala ei itse ala sopeuttamaan tuotantomääriä kysyntää vastaavaksi, niin kukaan ei tule nyt apuun, makselemaan mitään kriisitukia, jotta sama ymmärtämätön meno jatkuisi.
Mitä snellulla mietittiin, kun hankittiin yksi lähes konkurssikypsä iso sikala yksikkö Varsinais-Suomesta.Jaa'a , vaikee sanoo . Miten se konkurssikypsyys ilmenee ?
http://www.talouselama.fi/uutiset/atrian-ruotsin-siipikarjaliiketoiminnan-toimitusjohtajaksi-nousee-juha-sarkkinen-6663544
http://www.talouselama.fi/uutiset/leena-laitisesta-alkon-uusi-toimitusjohtaja-6659502
Kaksi korkeinta johtajaa jättämässä lihatalon.
Onko tässä signaali tuottajille, kannattaako ko firmalle enää tuottaa?
http://www.talouselama.fi/uutiset/atrian-ruotsin-siipikarjaliiketoiminnan-toimitusjohtajaksi-nousee-juha-sarkkinen-6663544
http://www.talouselama.fi/uutiset/leena-laitisesta-alkon-uusi-toimitusjohtaja-6659502
Kaksi korkeinta johtajaa jättämässä lihatalon.
Onko tässä signaali tuottajille, kannattaako ko firmalle enää tuottaa?
Päälliköt vaihtuu ja homma jatkuu. Päälliköt kyttää sit neljännesvuositulosta, kun jollakin liha-alalla voisi olla parempi tähyillä, vaikka viiden vuoden tulosta...
http://www.talouselama.fi/uutiset/atrian-ruotsin-siipikarjaliiketoiminnan-toimitusjohtajaksi-nousee-juha-sarkkinen-6663544
http://www.talouselama.fi/uutiset/leena-laitisesta-alkon-uusi-toimitusjohtaja-6659502
Kaksi korkeinta johtajaa jättämässä lihatalon.
Onko tässä signaali tuottajille, kannattaako ko firmalle enää tuottaa?
Päälliköt vaihtuu ja homma jatkuu. Päälliköt kyttää sit neljännesvuositulosta, kun jollakin liha-alalla voisi olla parempi tähyillä, vaikka viiden vuoden tulosta...
Syksyllä alkaa sianhinta nousta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/atrian-ruotsin-siipikarjaliiketoiminnan-toimitusjohtajaksi-nousee-juha-sarkkinen-6663544
http://www.talouselama.fi/uutiset/leena-laitisesta-alkon-uusi-toimitusjohtaja-6659502
Kaksi korkeinta johtajaa jättämässä lihatalon.
Onko tässä signaali tuottajille, kannattaako ko firmalle enää tuottaa?
http://www.talouselama.fi/uutiset/hkscanin-liiketulos-painui-tappiolle-haastava-alkuvuosi-6663858
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/hkscanilla-heikoin-tulos-ainakin-viiteen-vuoteen-halpuutuksen-on-loputtava-1.198843
Talouselämä kumartaa kauppaan päin, ei puhu halpuutuksesta eikä kaupan osuudesta sanallakaan
http://www.hs.fi/talous/art-2000005295872.html
Kuten ei mainitse HS kaan
Näin toimii propakanda suomessa
Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on. Ja samoilla linjoilla siellä tunnutaan olevan kuin muissakin pajoissa, että korjausliikkeitä ei tehdä riittävän nopeasti vaan todetaan vaan, että juu katsellaan nyt ihan rauhassa näitä käppyröitä ja miten tilanne kehittyy. Mä voin kertoa, jos sitä ei nyt joku siellä teurastamon päässä jo tiennyt, että porsas ja sika syö ja kasvaa joka päivä. Iso sika jopa yli kilon lihaa LISÄÄ päivässä.
Mitäs muut harvat siankasvattajat on mieltä miten tästä hommasta yleisesti suomessa selvitään? Hinta on alamaissa ja kustannukset korkealla. Nyt jos viljan hinta tai soija nousevat niin vetelät on housussa, jos ei jo ole? Snellulla on liikaa porsaita ja niiden tappamista suunnitellaan emakkotiloilla, HK ajaa porsaita puolaan ja teuraita viroon. Molemmista ne tulee lihana takaisin tänne, ehkä? Ja Atria työntää pään pensaaseen ja kieltää ongelmat samalla kun myy grillimakkaraa 99 senttiä paketti. MT uutisoi, että suomen tuottajahinta on euroopan alhaisin.
Mitäs tehdään?
Kuis nyt tälleen? Eikö sieltä löytynytkään autuutta onneen?
Oikeasti hirveä tilannehan tuo on. Ja samoilla linjoilla siellä tunnutaan olevan kuin muissakin pajoissa, että korjausliikkeitä ei tehdä riittävän nopeasti vaan todetaan vaan, että juu katsellaan nyt ihan rauhassa näitä käppyröitä ja miten tilanne kehittyy. Mä voin kertoa, jos sitä ei nyt joku siellä teurastamon päässä jo tiennyt, että porsas ja sika syö ja kasvaa joka päivä. Iso sika jopa yli kilon lihaa LISÄÄ päivässä.
Mitäs muut harvat siankasvattajat on mieltä miten tästä hommasta yleisesti suomessa selvitään? Hinta on alamaissa ja kustannukset korkealla. Nyt jos viljan hinta tai soija nousevat niin vetelät on housussa, jos ei jo ole? Snellulla on liikaa porsaita ja niiden tappamista suunnitellaan emakkotiloilla, HK ajaa porsaita puolaan ja teuraita viroon. Molemmista ne tulee lihana takaisin tänne, ehkä? Ja Atria työntää pään pensaaseen ja kieltää ongelmat samalla kun myy grillimakkaraa 99 senttiä paketti. MT uutisoi, että suomen tuottajahinta on euroopan alhaisin.
Mitäs tehdään?
Emmää tiiä. Snellu ainaki nostaa hintaa? Siitäkö se ruuhka syntyy?
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.223920
Mites asianomaisest ja alalla olevat, mitä mieltä tuosta?
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.211892Ennenhän tämä pelasi niin. Jouluksi nousi samoin juhannukseksi. Siihen yritti sitten jokainen kasvattaja passailla teurastuksiaan. Ennen tuo kai jotenkin toimi, mutta nykyään tuntuu, että aina on ruuhkaa tai pulaa. Siksi kai lihatalot ovat yrittäneet pyrkiä eroon tuosta ja ovat pitäneen hinnan tasaisen alhaisena koko vuoden. Taisi olla ekan kerran kun hk ei laskenut hintaa joulun jälkeen.
Oli jo vanha juttu mutta niin oli asiakin. Muistuu hyvin mieleen Atrian lupaukset jo parinkymmenen vuoden takaa. Jouluna nousee, pääsiäiseksi nousee, kesän grillikausi nostaa viimeistään tuottajahinnat. Eipä tuhon oo muuta sanomista. Voi ***** mitä kusetusta.
Ei näytä muilla kuin teurastamolla vaaraa rakentaa sikalaa.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.223920
Niin mun viesti oli puolentoista vuoden takaa...
Kai ne ovat tässä välissä ehtineet sitä hintaa jo liikkuttamaan suuntaan jos toiseen. Eipä tuollainen nosto mitään yli innostumista saa aikaan. Olisivat ilmoittaneet samantien nostosta joka olisi 20-40 senttiä kilolta, voisi olla toisenlainen vipinä. En oikein ymmärrä mitä tarkoitat tuolla ruuhkan syntymisellä?
Ennenhän tämä pelasi niin. Jouluksi nousi samoin juhannukseksi. Siihen yritti sitten jokainen kasvattaja passailla teurastuksiaan. Ennen tuo kai jotenkin toimi, mutta nykyään tuntuu, että aina on ruuhkaa tai pulaa. Siksi kai lihatalot ovat yrittäneet pyrkiä eroon tuosta ja ovat pitäneen hinnan tasaisen alhaisena koko vuoden. Taisi olla ekan kerran kun hk ei laskenut hintaa joulun jälkeen.
Olen vuosien varrella miettinyt, että miksi tämä homma on tälläiseksi mennyt ja miten tähän saataisiin edes jonkinlaista järkeä. Nyt ei ole varaa tehdä peruskorjauksia tai rakentaa uutta. Ei sitä ainakaan sian pidolla makseta, jos siitä työstä on itsellekkin saatava palkka. Olen tullut enemmän ja enemmän vakuuttuneeksi siitä, että meidän on seurattava ruotsalaisia tässäki asiassa. Eli omavaraisuus aste on saatava alemmaksi. Silloin kaupanhyllylle riittää maksaville asiakkaille kotimaista lihaa muut syököön sitten tuontiruokaa. Kuinka se alhaisempi omavaraisuus sitten saavutetaan niin hommaan on nähdäkseni muutama vaihtoehto. Nyt lihatalot yrittävät heidän kannaltaan edullisinta vaihtoehtoa eli lihan vientiä. Jos vienti saataisiin vetämään niin ylijäämä saataisiin purettua sinne, ja mitään muutoksia omassa pesässä ei tarvitsi tehdä. Mutta jos vienti jostain syystä tyrehtyy, niinkuin venäjän kanssa kävi ja sama voi käydä kiinan kanssa koska vain, niin sitten on taas vetelät housussa. Sen vuoksi näkisin ainoana vaihtoehtona sen, että viennin varaan hommaa ei laskettaisi vaan sopeutusta olisi tehtävä. Silloin teurastuskapasiteettia on liikaa. Tuottajia voidaan kylmästi potkia pois tai odottaa, että älyävät itse lopettaa. Se onko varaa enää odottaa, nähdäkseni ei ole. Syy on siinä, että uutta rakennuskantaa on niin vähän, että sillä puolella on odottamassa tikittävä pommi.
olis tullu halvemmaks rakentaa uus karjuasema.Ei näytä muilla kuin teurastamolla vaaraa rakentaa sikalaa.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.223920
Ei Snelmankaan rakenna. Mutta tekee aika kovan remontin. Tai se jalostusyhtiö.
Niin mun viesti oli puolentoista vuoden takaa...
Kai ne ovat tässä välissä ehtineet sitä hintaa jo liikkuttamaan suuntaan jos toiseen. Eipä tuollainen nosto mitään yli innostumista saa aikaan. Olisivat ilmoittaneet samantien nostosta joka olisi 20-40 senttiä kilolta, voisi olla toisenlainen vipinä. En oikein ymmärrä mitä tarkoitat tuolla ruuhkan syntymisellä?
Ennenhän tämä pelasi niin. Jouluksi nousi samoin juhannukseksi. Siihen yritti sitten jokainen kasvattaja passailla teurastuksiaan. Ennen tuo kai jotenkin toimi, mutta nykyään tuntuu, että aina on ruuhkaa tai pulaa. Siksi kai lihatalot ovat yrittäneet pyrkiä eroon tuosta ja ovat pitäneen hinnan tasaisen alhaisena koko vuoden. Taisi olla ekan kerran kun hk ei laskenut hintaa joulun jälkeen.
Olen vuosien varrella miettinyt, että miksi tämä homma on tälläiseksi mennyt ja miten tähän saataisiin edes jonkinlaista järkeä. Nyt ei ole varaa tehdä peruskorjauksia tai rakentaa uutta. Ei sitä ainakaan sian pidolla makseta, jos siitä työstä on itsellekkin saatava palkka. Olen tullut enemmän ja enemmän vakuuttuneeksi siitä, että meidän on seurattava ruotsalaisia tässäki asiassa. Eli omavaraisuus aste on saatava alemmaksi. Silloin kaupanhyllylle riittää maksaville asiakkaille kotimaista lihaa muut syököön sitten tuontiruokaa. Kuinka se alhaisempi omavaraisuus sitten saavutetaan niin hommaan on nähdäkseni muutama vaihtoehto. Nyt lihatalot yrittävät heidän kannaltaan edullisinta vaihtoehtoa eli lihan vientiä. Jos vienti saataisiin vetämään niin ylijäämä saataisiin purettua sinne, ja mitään muutoksia omassa pesässä ei tarvitsi tehdä. Mutta jos vienti jostain syystä tyrehtyy, niinkuin venäjän kanssa kävi ja sama voi käydä kiinan kanssa koska vain, niin sitten on taas vetelät housussa. Sen vuoksi näkisin ainoana vaihtoehtona sen, että viennin varaan hommaa ei laskettaisi vaan sopeutusta olisi tehtävä. Silloin teurastuskapasiteettia on liikaa. Tuottajia voidaan kylmästi potkia pois tai odottaa, että älyävät itse lopettaa. Se onko varaa enää odottaa, nähdäkseni ei ole. Syy on siinä, että uutta rakennuskantaa on niin vähän, että sillä puolella on odottamassa tikittävä pommi.
Joo niin oli vuosien takaa, so? Siinä luki mitäs tehdään, ja se oli sillä kuuluisalla huumorilla veistelty siihen, että en minä sillä mitään ruuhkan syntymistä ees niin tarkoittanut. Kunhan aasilla ratsastin siltaa, jotta mitä mieltä väki on moisesta.
Minusta koko homman suurin ongelma on se, että osaltaan tukitaloutta, osaltaan markkinataloutta. Tuet v1ttuun kaikki, raha siitä tuotteesta. Se kyllä kysyntä ja tarjonta hoitaa sitten homman uomiinsa. Jos siis pitkällä ajalla haluaisi asian kuntoon. Nyt mitä tahansa, vientiä lisää -> homma alkaa vetää niin taas lisätään tuotantoa. Lisää tukea -> se kupataan pois muiden toimesta. Lisää hintaa tuotteelle -> se lisää tuotantoa ja taas on ongelmia. Ei tohon oo oikein ratkaisua tällä järjestelmällä, suo siellä vetelä täällä.
Nyt on tuo pudotuspeli käynnissä tosiaan, odotellaan et tarpeeksi lopettajia. Mutta kun järjestelmä on sama, niin sitten taas joskus kun alkaakin vetää, niin taas lisääntyy tuotanto ja kohta ollaan taas samassa pisteessä. Tää järjestelmä on mätä, se se suurin ongelma on.
Jos väkisin pitää tukea ruuan hintaa alemmas, se tuki sinne kaupan kassakoneelle. Eli lopputuotteesta saa ostaja, kuluttaja EEUUU tukea. Leipäpussi piip, 20c hintaa pois ja sen verran tukea sitä kautta koko ketjulle. possua 400g piip, 30c hintaa pois ja sen verran tukea koko ketjulle.
Ratkeaa monta, oikeastaan kaikki ongelmat kerralla. Saadaan tukikateus pois viljelijöiden niskasta. Saadaan markkinatalous myös viljelijöille, homma tervehtyy. Saadaan rahojen kuppaus vain tietyille tahoille pois. Tuki ei valu kaupan osinkoihin ja katteisiin -> pakko maksaa alkutuottajille jos meinaa jotain saada, ei pääse tällä tavalla tukien varjolla ulosmittaamaan ilmaiseksi / kaupan on pakko tukipotti "tulouttaa" kuluttajille hinnoissa -> saadaan se vihdoinkin sinne, minne se on alunperin tarkoitettu. Eikä miljardien nautapalatseihin. Aivan järjetöntä työntää noita miljoonia investointitukina maatalouteen johonkin navetoihin sellaiseen toimintaan joka ei kannata vähää alusta ilman tukia.
Tää järjestelmä on mätä.
Kannatan minäkin tukien poistamista. Tarvitaanko niitä tukia sitten oikeasti siirtää kaupankassallekkaan on eri asia. Monesti sen alkutuotteen hinta on niin pieni osa siitä varsinaisesta hinnasta jonka kuluttaja maksaa ettei siihen tukien siirtoon välttämättä olisi edes tarvetta. Ja kuinka tuo määritellään, että tuki menee kuluttajalle? Äkkiä kauppa sen hinnan siirtää siihen tuotteeseen ja tekee sitten "vähennyksen" kassalla. Tavara maksaa edelleen saman kuluttajalle ja kaupan lasipalatsin senkuin suurenee. Ongelmaksi muodostuu myös se, että jos muualla tuetaan ja täällä ei niin kaikki varmaan ymmärtää mitä siitä seuraa.
Ymmärrän sen, että nythän tuet vääristävät koko systeemiä. On pohjoista tukea joka siirtää tuotantoa tunturien juurelle. On hömppätukea joka pitää pellot rikkojen vallassa. On saneerauskasvitukea jonka saa jos juureksia on ollut jossakin lähitienoilla jne. Sikapuoli on ehkä tällä hetkellä vähiten tuettu maatalouden ala. Uusimmat (10v) investoinnit eivät saa vanhoja tuotannosta irroitettun tuen jämiäkään. Tämäkin loppuu 2020. Hyvinvointikorvaus on joka on nimensä mukaan korvaus. Joskus täytyisi oikein laskea kannattaako kyseistä rahaa ottaa vai teettääkö enemmän töitä. Jos peltoakaan ei ole niin eipä tule edes lhk:n kotieläinkorotusta. Ainoa tuki minkä sikatila saa on investointituki, jos joku niin hölmö sellaiseen lähtee. Ilmankos ei paljon "uusiatuulia" sikapuolella puhaltele.
Kannatan minäkin tukien poistamista. Tarvitaanko niitä tukia sitten oikeasti siirtää kaupankassallekkaan on eri asia. Monesti sen alkutuotteen hinta on niin pieni osa siitä varsinaisesta hinnasta jonka kuluttaja maksaa ettei siihen tukien siirtoon välttämättä olisi edes tarvetta. Ja kuinka tuo määritellään, että tuki menee kuluttajalle? Äkkiä kauppa sen hinnan siirtää siihen tuotteeseen ja tekee sitten "vähennyksen" kassalla. Tavara maksaa edelleen saman kuluttajalle ja kaupan lasipalatsin senkuin suurenee. Ongelmaksi muodostuu myös se, että jos muualla tuetaan ja täällä ei niin kaikki varmaan ymmärtää mitä siitä seuraa.
Ymmärrän sen, että nythän tuet vääristävät koko systeemiä. On pohjoista tukea joka siirtää tuotantoa tunturien juurelle. On hömppätukea joka pitää pellot rikkojen vallassa. On saneerauskasvitukea jonka saa jos juureksia on ollut jossakin lähitienoilla jne. Sikapuoli on ehkä tällä hetkellä vähiten tuettu maatalouden ala. Uusimmat (10v) investoinnit eivät saa vanhoja tuotannosta irroitettun tuen jämiäkään. Tämäkin loppuu 2020. Hyvinvointikorvaus on joka on nimensä mukaan korvaus. Joskus täytyisi oikein laskea kannattaako kyseistä rahaa ottaa vai teettääkö enemmän töitä. Jos peltoakaan ei ole niin eipä tule edes lhk:n kotieläinkorotusta. Ainoa tuki minkä sikatila saa on investointituki, jos joku niin hölmö sellaiseen lähtee. Ilmankos ei paljon "uusiatuulia" sikapuolella puhaltele.
Se tosiaan on eri asia, kaupan kassallekkaanko, mutta se oli vain esimerkki yhdestä tavasta. Jos pitää tukea (ja kun pitää kun muuallakin, kuten itse sanoit) se olisi se paras tapa. Ei tarvis kenenkään kadehtia ja v1ttuilla enää viljelijöillekään, kun jokainen joka kaupasta ostaa, saisi kuluttajana sen tuen. Eli tuotteiden hinta alemmas. Juu, varmasti kauppa siinä tekisi tuota "tuotteen hinta ylemmäs josta sit tuella alemmas" mutta kun siinä olisi tosiaan se toinen puoli, että saataisiin tämä niiden varjolla ulosmittaaminen pois tiloilta. Markkinatalous, kaupan hintojen sanelua pois. Niiden olis pakko maksaa tuotteista jos niitä haluais. Nyt ei tarvitse, koska tuet tiloille, ja julkisena, jolloin ne pääsee kattomaan sentilleen että juuri ja juuri sen maksaa et ne vielä räpistelee. Kyllä, tuonti lisääntyisi varmasti jollain aikaa, mutta ajastaan taas toisinpäin ettei siinä vaiheessa ulkoakaan enää halvalla saa, kun täällä ei muuta vaihtoehtoa enää ole jos oma tuotanto ajetaan alas. Se on ihan haihattelua, että nyt saa niin ja niin halvalla ulkoa. No tottakai monesti halvempi ulkoa, jos ne tänne markkinoille haluaa niin pakkohan se on hinnalla tulla. Parempaa tavaraa täällä pääosin kuitenkin, ei salmonellaa ei antibiootteja ym. niin hankala on samalla tai kallimmalla hinnalla mennä kaupaksi.
No kauppa sitten keksii näitä halpuutuksia, ja onpa kumma että siinä on kaikki Suomalaista, tomaatit salaatit sika nauta kana jne. kaikki Suomalaista halpuutusmainoksessa.
Tuki olis tosiaan olematon jossain leipäpussissa esim. mutta sitä suuremmalla syyllä se olis hyvä olla siellä kassakoneella, silloin kaikki näkis ja tajuais miten olematon sen alkutuotteen hinnan vaikutus on kaupan hinnassa.
Mutta se tässä pitää myös muistaa, tämä on nimenomaan haluttu tilanne päättäjien ja rahamiesten lobatuilta tahoilta. Tämä on nimenomaan tarkoituksella näin tehty, että päästään "hallitsemaan" tämä viljely, sekä hinnat. Saatu markkinatalouden säännöt mahdollisimman paljon pois alkutuottajien tulojen puolelta, jolloin pääsee juurikin varsinkin kauppa jylläämään nähdyllä tavalla. Markkinatalouden säännöt toimii vain siellä panosten puolella, mutta se edelleen myös hyvä asia. Isot firmat tahkoaa osakkeenomistajilleen rahaa, niin kaupan kuin panoskaupan puolella, saadaan ulosmitattua verotulot yksityisen puolen rahamiesten taskuun. Kansalta veroa -> EU jäsenmaksu -> tuet viljelijöille -> niiden kuppaus tällä systeemillä sieltä eteenpäin -> niin ollen tilanne on hyvä.
Nph, sitten tulee se kysymys, onko oikeasti tarve promillen väestöstä (viljelijöiden) saada tämän enempää. Ehkei, mutta edes se, että olisi vähän tasapuolisempi edes tuo tulon jakautuminen tässä ketjussa. Nyt se on riski/työt/ruvet perseeseen viljelijälle - rahat muille. Tämä vois mennä näinkin, kunhan tulo jakautuisi hiukan paremmin. Tietenkään tuo ylituotanto/hinta homma ei sillä ratkea, tää systeemi on mätä sen osalta.
On kyllä mielenkiintoinen näkemys. En itse koskaan ole ajatellut,että sen tuen voisi siirtää kaupankassalle. Voisiko sen sitten saman tien siirtää kuluttajalle suoraan eräänlaisena perustulona? Jokainen käyttäköön sen sitten miten haluaa. Järkevät ostavat sillä ruokaa, muut sitten jotain muuta. Tässä tulee vain varmaan se ongelma, että tuki saattaisi kanavoitua ulkomaiseen tuotantoon. Saisikohan tuon jotenkin korvamerkityttyä...
Se on selvää ettei tuet tälläisenään toimi. Olen edelleen sitä mieltä, että vain tuotantoa tulisi tukea eikä sitä, että omistaa jotakin. Tai on joskus tuottanut jotakin. Nyt tuki hehtaarille kanavoituu suoraan vuokriin ja ostohintoihin.
Tämä tukien jakaminen kuluttajille olisi se mielenkiintoinen vaihtoehto. Maataloustuen määräksi puhutaan yleisesti 2 miljardia, eli 2000 miljoonaa. Tekisi noin 400 €/kansalainen. Alennus kotimaisesta ruuasta.
Ihmetyttää kun joku väittää että ruoka olisi halvempaa ilman tukia.
Tämä tukien jakaminen kuluttajille olisi se mielenkiintoinen vaihtoehto. Maataloustuen määräksi puhutaan yleisesti 2 miljardia, eli 2000 miljoonaa. Tekisi noin 400 €/kansalainen. Alennus kotimaisesta ruuasta.
Ihmetyttää kun joku väittää että ruoka olisi halvempaa ilman tukia.
Älkää nyt olko hoopoja, maailmanmarkkinahinnoilla tuottajahinnoissa pelataan, koska ei ole rajasuojaa. Ikinä tuskin enää menään siihen, että tulee tullit ja kotimaan hinnat nousiso reippaasti, ja sit tuet vaan kuluttajille.