Agronet
Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: bdr-529 - 28.02.14 - klo:08:09
-
Kaupanliittokin on löytänyt vihdoin oikean syyllisen ruuan hintojen nousuun ja sehän on vanha tuttu tuottajahinta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/kauppa+alkaa+meita+syyttako+nama+ovat+todelliset+syylliset+ruuan+kovaan+kallistumiseen/a2235248
Jos naudanlihan hinta nousee 10 prosenttia ja kuluttajahinta 6 prosenttia niin kauppahan näyttäis ottaneen itteensä 4 prosenttia. Tämä taitaa olla se piiloviesti joka hätäiselle lukijalle jää mieleen.
-
Tuossa pisti silmään se mitä tuolla katteella maksetaan! Eikös tavaran toimittajat käytännössä maksa sen myyntipaikan mikä heille kaupasta varataan? Hehän maksavat sitä markkinointi maksua! Äkkiä ajateltuna melko kallis leipäkorin paikan vuokra jos 2000€/kk maksaa leipomon myyntipaikka kaupassa.
-
mutta se markkinointimaksupa ei näy asiakkaan laskussa vaan kaupan voitto.
-
Kaupanliittokin on löytänyt vihdoin oikean syyllisen ruuan hintojen nousuun ja sehän on vanha tuttu tuottajahinta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/kauppa+alkaa+meita+syyttako+nama+ovat+todelliset+syylliset+ruuan+kovaan+kallistumiseen/a2235248
Jos naudanlihan hinta nousee 10 prosenttia ja kuluttajahinta 6 prosenttia niin kauppahan näyttäis ottaneen itteensä 4 prosenttia. Tämä taitaa olla se piiloviesti joka hätäiselle lukijalle jää mieleen.
Ei JOS vaan on noussut nuo tuottajahinnat.
Ilmankos saitin lihakaista on hiljanen....
-
Onkohan Se kirjotus jollain tallessa missä olikohan joku fatserin pohatta joka valisti meitä hinnan kehityksestä. Kaiken alku oli prosentit eli jos viljelijä nostaa hintaa 10 % niin sen jälkeen kaikki ketjussa olevat nostavat ostamansa tuotteen arvon 10% niin loppusumma kasvaa silloin huomattavasti. Hänkään ei ottanut huomioon että muiden kulut ei kyllä ole kasvanut yhtään vaikka läpimenevä massan arvo on kasvanut.
-
Huomasitteko tuossa kirjoituksessa, että jalostavaa teollisuutta ei mainittu.
Jos tuottajahinta on lihassa noussut 9% ja kaupan hinta hyllyssä 7%, niin minne korotus on mennyt.
Oletuksella että tuottajahinnan osuus olisi puolet kuluttajahinnasta, niin jalostajat ja kauppa ovat samassa yhteydessä nostaneet omaa osuuttaan puolella
siitä korotuksesta, mitä tuottajahintaan on tullut.
-
päivän naurut! jos maidon/lihan hinta ei oo noussu 90-luvulta juurikaan niin kuka kehtaa kirjottaa tommosta pas*aa lehteen, ja kuluttajat varmaan vielä uskoo..
-
päivän naurut! jos maidon/lihan hinta ei oo noussu 90-luvulta juurikaan niin kuka kehtaa kirjottaa tommosta pas*aa lehteen, ja kuluttajat varmaan vielä uskoo..
Sillä -90 luvun maidon ja lihan hinnalla pärjäs paljon paremmin kuin tällä 2014 vuoden hinnoilla.
-
päivän naurut! jos maidon/lihan hinta ei oo noussu 90-luvulta juurikaan niin kuka kehtaa kirjottaa tommosta pas*aa lehteen, ja kuluttajat varmaan vielä uskoo..
Sillä -90 luvun maidon ja lihan hinnalla pärjäs paljon paremmin kuin tällä 2014 vuoden hinnoilla.
Verrattaessa kovatuloisinta kymmenystä maidontuottajissa, miten mahtavat olla tulotasot 1993 vs 2013?
Verrattuna vaikka palkansaajin samalla ajalla.
-
Huomasitteko tuossa kirjoituksessa, että jalostavaa teollisuutta ei mainittu.
Jos tuottajahinta on lihassa noussut 9% ja kaupan hinta hyllyssä 7%, niin minne korotus on mennyt.
Oletuksella että tuottajahinnan osuus olisi puolet kuluttajahinnasta, niin jalostajat ja kauppa ovat samassa yhteydessä nostaneet omaa osuuttaan puolella
siitä korotuksesta, mitä tuottajahintaan on tullut.
Sehän on selvää mihin rahat on jakaantuneet, kun jokainen ottaa prosetti katteet tostakin lihapalasta ja ketju on pitkä ennen kuin se on kuluttajan pöydässä.
Mullikankasvattaja myy mullinsa vaikka A-Tuottajat Oy.lle > Atria Oy laittaa lihan pakettiin > Kesko / SOK tekee tilauksen ja hallitsee kaupan organisaatiota > Paketti siirtyy Ruoka Keskon / Inex Partners Oy omistukseen ja varastoon > Sitten onkin jo vähittäiskaupan vuoro ottaa siitä lihapaketista oma kate, ennen kuin se on kuluttajan lautasella.
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
-
päivän naurut! jos maidon/lihan hinta ei oo noussu 90-luvulta juurikaan niin kuka kehtaa kirjottaa tommosta pas*aa lehteen, ja kuluttajat varmaan vielä uskoo..
Sillä -90 luvun maidon ja lihan hinnalla pärjäs paljon paremmin kuin tällä 2014 vuoden hinnoilla.
Juu, ja kesät oli lämpimämpiä ja ruoho vihreempää....
-
no saattaa olla että joku sentti on saattanu tulla lisää mutta kulut on sitten tuplautunu..
-
Kyllähän näissä tuotteiden arvojen kehityksessä eri kohdissa ketjua on suunaton ero. Käytännössä täällä alkupäässä lasketaan ja katsotaan millä tuote pystytään tuottamaan ja sen mukaan maksetaan lammaslaumalle. Mitä pidemmälle ketjussa mennään sen enemmän unohdetaan kulut ja ruvetaan laskemaan voitto-osuuksia ja peilaamaan maksukykyä ja sen mukaan hinnoittelemaan. Eihän esimerkiksi maidon myynti kaupalle maksa käytännössä mitään kun rullakoilla tuodaan ja kenenkään ei oikeastaan koskaan tarvitse opastaa asiakasta maitohyllylle ja kassassakin purkki menee sekunneissa piipilaitten ohi. Kuitenkin siitäkin vähän rahastetaan.
-
Nuo prosenttijutut on ihan pers....tä, jos puhutaan tuottajahinnan korotuksesta, pitää kertoa paljonko tuottajan osuus on kokohinnasta. Esim. leivässä alkutuotannon osuus on n. 5-7%, eli euron leivässä se tekisi max 7 centtiä, eli vaikka viljan hinta tuplaantuisi, ei se loppuhinnassa paljoa vaikuta. Ja tätähän ei haluta kuluttajille kertoa vaan aina annetaan kuva että tuottajassa on syy korotuksiin. Nythän leivänkin hinta olisi pitänyt halventua koska vehnän hinta on tullut alas n. 25% vuodessa.
-
Nuo prosenttijutut on ihan pers....tä, jos puhutaan tuottajahinnan korotuksesta, pitää kertoa paljonko tuottajan osuus on kokohinnasta. Esim. leivässä alkutuotannon osuus on n. 5-7%, eli euron leivässä se tekisi max 7 centtiä, eli vaikka viljan hinta tuplaantuisi, ei se loppuhinnassa paljoa vaikuta. Ja tätähän ei haluta kuluttajille kertoa vaan aina annetaan kuva että tuottajassa on syy korotuksiin. Nythän leivänkin hinta olisi pitänyt halventua koska vehnän hinta on tullut alas n. 25% vuodessa.
Just noin.
Prosenttivertailussa pitäisi aina kertoa myös se, miten verrataan. Onko "sattumalta" vertailuvuosien hintatasot osuneet kirjoittajan kannalta "sopivasti?
-
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
Eli kun rupeat itse myymään lihasi, niin rahantulo on valtaisa ja kuluttajakin saa halvalla?
Kyllä tuota ketjua tarvitaan, jos viljelijä haluaa keskittyä siihen viljelyyn. Mutta ottaako se oikeudenmukaisen siivun, onkin sitten pointti.
Viime kädessä kaupankin pitäisi alkutuottajan näkökulmasta olla "me" -puolella, mutta kuten yksi ekonomituttuni valisti, oligopoliasemassa oleva ostoporras pystyy pompottamaan yrittäjästatuksella toimivia alkutuottajia juuri siihen hintaan, että tavaraa juuri ja juuri tulee. Enempää ei tarvitse maksaa, näin se vaan menee, koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
-
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
Eli kun rupeat itse myymään lihasi, niin rahantulo on valtaisa ja kuluttajakin saa halvalla?
Kyllä tuota ketjua tarvitaan, jos viljelijä haluaa keskittyä siihen viljelyyn. Mutta ottaako se oikeudenmukaisen siivun, onkin sitten pointti.
Viime kädessä kaupankin pitäisi alkutuottajan näkökulmasta olla "me" -puolella, mutta kuten yksi ekonomituttuni valisti, oligopoliasemassa oleva ostoporras pystyy pompottamaan yrittäjästatuksella toimivia alkutuottajia juuri siihen hintaan, että tavaraa juuri ja juuri tulee. Enempää ei tarvitse maksaa, näin se vaan menee, koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
Eivät kykene, koska kilpailulaki kieltää.
Positiivista tässä on se, että kaupan on maksettava hiukan kuluja parempaa hintaa saadakseen myytävää ja pysyäkseen itse kannattavana yrityksenä on alkutuottajan pidettävä oma tuottavuutensa parhaassa neljänneksessä suhteessa omaan toimialaansa. Tätä kutsutaan sitten kilpailuksi. Jalostuksen ja kuluttajan välissä oleva oligopoli imee kuitenkin enemmän rahaa itsensä turvottamiseen kuin kilpailulain henki antaisi myöden ja tähän kaiketi on otettu jollain tapaa kiinni...
-
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
Eli kun rupeat itse myymään lihasi, niin rahantulo on valtaisa ja kuluttajakin saa halvalla?
Kyllä tuota ketjua tarvitaan, jos viljelijä haluaa keskittyä siihen viljelyyn. Mutta ottaako se oikeudenmukaisen siivun, onkin sitten pointti.
Viime kädessä kaupankin pitäisi alkutuottajan näkökulmasta olla "me" -puolella, mutta kuten yksi ekonomituttuni valisti, oligopoliasemassa oleva ostoporras pystyy pompottamaan yrittäjästatuksella toimivia alkutuottajia juuri siihen hintaan, että tavaraa juuri ja juuri tulee. Enempää ei tarvitse maksaa, näin se vaan menee, koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
Joo, näin on. Mutta itsellä ottaa aina eniten pannuun tuo uutisoinnissa korostettu tuottajahintojen osuus joka kuitenkin yleensä pieni. Aivan kuin Itämeren saastuttamisessa maatalous mainitaan aina ensiksi, Pietarin alueen miljoonakanalojen paskaongelma vaiettu kuoliaaksi!
-
Mutta itsellä ottaa aina eniten pannuun tuo uutisoinnissa korostettu tuottajahintojen osuus joka kuitenkin yleensä pieni.
Ehkä sillä väliportaalla (siis alkutuottajan ja kuluttaja välissä) on paremmat tiedottajat ja lobbarit?
-
Mutta itsellä ottaa aina eniten pannuun tuo uutisoinnissa korostettu tuottajahintojen osuus joka kuitenkin yleensä pieni.
Ehkä sillä väliportaalla (siis alkutuottajan ja kuluttaja välissä) on paremmat tiedottajat ja lobbarit?
Ja markkinointihenkisempi asenne? Meidän riveissä tahtoo olla vähän liian vilpittömät vaikuttimet ::)
-
koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
Eivät kykene, koska kilpailulaki kieltää.
Jalostuksen ja kuluttajan välissä oleva oligopoli imee kuitenkin enemmän rahaa itsensä turvottamiseen kuin kilpailulain henki antaisi myöden ja tähän kaiketi on otettu jollain tapaa kiinni...
Hatara muistikuva muutaman vuoden takaa; valmisteilla oli direktiivi, joka mahdollisti alkutuottajien yhteenliittymisen hinnoittelussa kunhan x% markkinaosuutta ei ylitetä.
-
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
Eli kun rupeat itse myymään lihasi, niin rahantulo on valtaisa ja kuluttajakin saa halvalla?
Kyllä tuota ketjua tarvitaan, jos viljelijä haluaa keskittyä siihen viljelyyn. Mutta ottaako se oikeudenmukaisen siivun, onkin sitten pointti.
Viime kädessä kaupankin pitäisi alkutuottajan näkökulmasta olla "me" -puolella, mutta kuten yksi ekonomituttuni valisti, oligopoliasemassa oleva ostoporras pystyy pompottamaan yrittäjästatuksella toimivia alkutuottajia juuri siihen hintaan, että tavaraa juuri ja juuri tulee. Enempää ei tarvitse maksaa, näin se vaan menee, koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
Ei sitä aina tarvita. Mutta vaikka miten se K-lähikauppias ostaisi suoraan lihansa jostain lähiteurastamolta, niin se lasku kiertää Keskon ja Ruokakeskonkautta. Ja he ottavat prosentit välistä ja se rajoittaa hintakilpailua.
-
Täällä paikallinen osuuskauppa harjoittaa varsinaista kiskontaa. Se on osuusmafia sellaista.
-
Viisi välikättä ottaa sen oman katteen siitä lihapalasta + rahti ja ALV
Miksi ruoka onkaan kallista?
Eli kun rupeat itse myymään lihasi, niin rahantulo on valtaisa ja kuluttajakin saa halvalla?
Kyllä tuota ketjua tarvitaan, jos viljelijä haluaa keskittyä siihen viljelyyn. Mutta ottaako se oikeudenmukaisen siivun, onkin sitten pointti.
Viime kädessä kaupankin pitäisi alkutuottajan näkökulmasta olla "me" -puolella, mutta kuten yksi ekonomituttuni valisti, oligopoliasemassa oleva ostoporras pystyy pompottamaan yrittäjästatuksella toimivia alkutuottajia juuri siihen hintaan, että tavaraa juuri ja juuri tulee. Enempää ei tarvitse maksaa, näin se vaan menee, koska nämä alkutuottaja-yrittäjät eivät kykene ammattiyhdistystyyppiseen tiukkaan edunvalvontaan.
Petri
Ei sitä aina tarvita. Mutta vaikka miten se K-lähikauppias ostaisi suoraan lihansa jostain lähiteurastamolta, niin se lasku kiertää Keskon ja Ruokakeskonkautta. Ja he ottavat prosentit välistä ja se rajoittaa hintakilpailua.
Joku vuosi sitten myytiin porkkanoita paikallisen K-marketin kautta ja siinä kirjoitimme laskun kyllä kauppiaalle. Mutta ehkä olimme niin marginaalitekijöitä, että mahduimme kauppiaan yksityistilille...
Mutta kyllä tämä keskittyminen ja näiden pääpukareiden kauppatavat ovat oikea ongelma. Tällainen mikrotoimija kyllä menettelee, mutta kun oikeasti saat toimeentulosi kaupalle myymisestä, kuten tämä julkisuudessa esilläollut leipuri (ja tunnen pari muutakin vastaavantapaista tapausta), niin vaikeaksi menee.
Petri
-
MT:ssäkin esillä ollut perunanviljelijä voitti paikallisen perunasodan ja sai tuotteensa kauppaan itselleen sopivaan hintaan. Ehkä kuluttajat äänestivät jaloillaan ja osuuskaupan oli pakko perääntyä.