Agronet
Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Veeti - 30.06.13 - klo:13:44
-
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/talousel%C3%A4m%C3%A4-j%C3%A4lleen-yksi-luomukauppa-sulkee-1.42413
Kova vouhotus luomusta ja lähiruuasta, tässä lopputulos.
-
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/talousel%C3%A4m%C3%A4-j%C3%A4lleen-yksi-luomukauppa-sulkee-1.42413
Kova vouhotus luomusta ja lähiruuasta, tässä lopputulos.
Tuo ei kerro lähiruoan eikä luomun suosiosta, vaan siitä että suomalaiset haluavat asioida vain mahdollisimman suurissa kaupoissa.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/taantuma-ei-hyydyt%C3%A4-l%C3%A4hiruuan-vauhtia-varsinais-suomessa-1.40629
-
mutta eikös se juuri kerro että miten nuot etelän varekset haluaa vaan saada melkein ilmatteeks tavaransa? ihan sama mitä sanovat kyselyissä mutta silti kelpaa viron tahi jonkun muun halpa tavara ja sit itketään kaiken olevan niin kallista! ja ajellaan mökille 2014 mallin koslalla joka vaihtu vaan 2013 mallista!
btw, olisko joku ajatuksen poikanen mahdollista siellä etelässä? lähikauppa ja laatutavara olis parempaa kuin markettimöösö! ei taida saada kannatusta?
-
mutta eikös se juuri kerro että miten nuot etelän varekset haluaa vaan saada melkein ilmatteeks tavaransa? ihan sama mitä sanovat kyselyissä mutta silti kelpaa viron tahi jonkun muun halpa tavara ja sit itketään kaiken olevan niin kallista! ja ajellaan mökille 2014 mallin koslalla joka vaihtu vaan 2013 mallista!
btw, olisko joku ajatuksen poikanen mahdollista siellä etelässä? lähikauppa ja laatutavara olis parempaa kuin markettimöösö! ei taida saada kannatusta?
Ai että sinä menet mieluummin johonkin 50 neliön puotiin ostamaan tuplahintaista muonaa kuin markettiin.. Ihanko oikeasti :o :o
-
juu uu! jos saan sitä laatulihaa tahi kunnon makkaraa tahi oikeita munia niin jeees! vitu minua kiinnosta noi etelän tuomat prasilialaiset vesilihat tahi joku muu vastaava!
-
... ja tartteeko sulla olla se 600 neliön kauppa että uskallat mennä sinne?
-
juu uu! jos saan sitä laatulihaa tahi kunnon makkaraa tahi oikeita munia niin jeees! vitu minua kiinnosta noi etelän tuomat prasilialaiset vesilihat tahi joku muu vastaava!
Eli sinä ihan oikeasti käyt kaupassa jossain hienossa erikoisliikkeessä :o :o
Meiltä on matkaa lähimpään sellaiseen 70 km, joten ei käydä :'(
-
... ja tartteeko sulla olla se 600 neliön kauppa että uskallat mennä sinne?
Jåå,å se on silleen että Oksa saapi tukiaisia niim paljo että voi ostaa tuplahintasta ruokaa.Perskele mulla ei ole vara maksaa lauantaimakkarapötköstä tuplahintaa,eikä voipaketista 6 euroa minkä se tos lähikaupassa maksaa.Kehtaan kyllä käydä vaikka kuinka pienessä putiikissa mut kyllä se hinta ratkaisee.
Jos kaikki toimivat tällä logiikalla, niin aika pieni osa suomalaisesta maataloudesta jää jäljelle. Riippuen tietysti siitä, millaiset reunaehdot meille poliittisesti tehdään.
Noissa lähiruokakaupoissa on ongelma valikoiman ja suomalaisen vähittäisostajan käyttäytymisen kanssa. Kuluttajan perusarkeen ei tarvita hienoja ja vaivalloisia (=kalliita) design-pakkauksia. Myös logistiikka noihin erikoiskauppoihin maksaa paljon verrattuna perusKmarketin vastaavaan. Ja jos et saa koko ostoskoria yhdellä kertaa täyteen, niin käymättä jää.
Vielä sitten se, että meillä ei enää (ja aika harvoin ennenkään) asioida erikoisliikkeissä. Pienessäkin saksalaisessa kaupungissa on paitsi muutama valintamyymälä, niin ainakin peri leipomoa ja lihakauppaa. Niissä käydään, kun halutaan jotain hyvää. Matkailukeskuksen ravintolassa ylpeänä myydään lähiniityllä laiduntaneen eläimen lihaa.
Meillä hinta on typistynyt ainoaksi kriteeriksi ruokakaupassa, lähtien muinoisista lääninhallitusten ruokakorien hintavertailuista. Tällaisessa kulttuurissa noiden erikoiskauppojen tulevaisuus ei näytä hyvältä; pitäisi kerralla hypätä siihen valikoimatasoon, että luomu-lähiruokaa haluavan ei tarvitse enää hypätä perusmarketissa tämän "oman" kaupan lisäksi. Haastetta riittää.
petri
-
lihan niin palan kuin jauhe haen maalaispuotista ja makkarat ja semmosen kaltaiset ostelen savumajasta ja syön niitä nälkääni mutta en käytä sitä tavaraa ihan jatkuvasti vaan kyllä mänee makaronit ja juurekset natsisivan sörsseleitten kans. kyllä edelleen ruoka on liian halpaa kun sitä kannattaa jättää markettien parkkipaikoille ja kaupan kassan päätyihin säkkitolkulla! ei ennen emännät jättäneet ostettuja tavaróita kuleksimaan maksettuina.
-
ei ennen emännät jättäneet ostettuja tavaróita kuleksimaan maksettuina.
Ehkä tää on seurausta siitä kurjasta tasa-arvosta, nykyisin isännätkin ostaa/paistaa sapuskaa ja siitäkös homma alkoi mennä reisille... ::)
-
Mutta esim erään lihafirman ko leikkelepaketissa ei olekaan kuitenkaan hyvää suomesta leimaa,eli lihan alkuperä on made in denmark hyvin pitkälle.
Näitä on paljon, eikä pelkästään Suomessa.
Mutta alkuperäiseen aiheeseen: väestötiheys ei useasti todellakaan riitä kuin siihen yhteen yhdenKoon markettiin isolle osalle Suomalaisista.
Petri
-
... ja tartteeko sulla olla se 600 neliön kauppa että uskallat mennä sinne?
Jåå,å se on silleen että Oksa saapi tukiaisia niim paljo että voi ostaa tuplahintasta ruokaa.Perskele mulla ei ole vara maksaa lauantaimakkarapötköstä tuplahintaa,eikä voipaketista 6 euroa minkä se tos lähikaupassa maksaa.Kehtaan kyllä käydä vaikka kuinka pienessä putiikissa mut kyllä se hinta ratkaisee.
Jos kaikki toimivat tällä logiikalla, niin aika pieni osa suomalaisesta maataloudesta jää jäljelle. Riippuen tietysti siitä, millaiset reunaehdot meille poliittisesti tehdään.
Noissa lähiruokakaupoissa on ongelma valikoiman ja suomalaisen vähittäisostajan käyttäytymisen kanssa. Kuluttajan perusarkeen ei tarvita hienoja ja vaivalloisia (=kalliita) design-pakkauksia. Myös logistiikka noihin erikoiskauppoihin maksaa paljon verrattuna perusKmarketin vastaavaan. Ja jos et saa koko ostoskoria yhdellä kertaa täyteen, niin käymättä jää.
Vielä sitten se, että meillä ei enää (ja aika harvoin ennenkään) asioida erikoisliikkeissä. Pienessäkin saksalaisessa kaupungissa on paitsi muutama valintamyymälä, niin ainakin peri leipomoa ja lihakauppaa. Niissä käydään, kun halutaan jotain hyvää. Matkailukeskuksen ravintolassa ylpeänä myydään lähiniityllä laiduntaneen eläimen lihaa.
Meillä hinta on typistynyt ainoaksi kriteeriksi ruokakaupassa, lähtien muinoisista lääninhallitusten ruokakorien hintavertailuista. Tällaisessa kulttuurissa noiden erikoiskauppojen tulevaisuus ei näytä hyvältä; pitäisi kerralla hypätä siihen valikoimatasoon, että luomu-lähiruokaa haluavan ei tarvitse enää hypätä perusmarketissa tämän "oman" kaupan lisäksi. Haastetta riittää.
petri
Tämän kotimaisen bulkkisapuskan voi hyvin ostaa lähimmältä ABC asemalta. ;D
-
Muistuu mieleen 1960 ja -70 luvulla, kun Ruåtsiin töihin lähteneet kaverit halusivat täällä ollessaan grillata kunnollista makkaraa...ruåtsalainen oli vettä ja jauhoa.
Nyt olemme samassa kuin Ruåtsi silloin.
-
Muistuu mieleen 1960 ja -70 luvulla, kun Ruåtsiin töihin lähteneet kaverit halusivat täällä ollessaan grillata kunnollista makkaraa...ruåtsalainen oli vettä ja jauhoa.
Nyt olemme samassa kuin Ruåtsi silloin.
Osta Lidlistä saksalaaaaasta brawurstia. Lihapitoisuus 98% eikä natriumglutamaattia ;D
Mitä luomuun tulee, niin kyllä sen mausta tuntee, jos on makuaisti tallella.
Monet ovat sen makuaistin tärvelleet. *****kin maistuu ja haisee sillille ;D
-
Jos kaikki toimivat tällä logiikalla, niin aika pieni osa suomalaisesta maataloudesta jää jäljelle. Riippuen tietysti siitä, millaiset reunaehdot meille poliittisesti tehdään.
Noissa lähiruokakaupoissa on ongelma valikoiman ja suomalaisen vähittäisostajan käyttäytymisen kanssa. Kuluttajan perusarkeen ei tarvita hienoja ja vaivalloisia (=kalliita) design-pakkauksia. Myös logistiikka noihin erikoiskauppoihin maksaa paljon verrattuna perusKmarketin vastaavaan. Ja jos et saa koko ostoskoria yhdellä kertaa täyteen, niin käymättä jää.
Vielä sitten se, että meillä ei enää (ja aika harvoin ennenkään) asioida erikoisliikkeissä. Pienessäkin saksalaisessa kaupungissa on paitsi muutama valintamyymälä, niin ainakin peri leipomoa ja lihakauppaa. Niissä käydään, kun halutaan jotain hyvää. Matkailukeskuksen ravintolassa ylpeänä myydään lähiniityllä laiduntaneen eläimen lihaa.
Meillä hinta on typistynyt ainoaksi kriteeriksi ruokakaupassa, lähtien muinoisista lääninhallitusten ruokakorien hintavertailuista. Tällaisessa kulttuurissa noiden erikoiskauppojen tulevaisuus ei näytä hyvältä; pitäisi kerralla hypätä siihen valikoimatasoon, että luomu-lähiruokaa haluavan ei tarvitse enää hypätä perusmarketissa tämän "oman" kaupan lisäksi. Haastetta riittää.
petri
Ei tähän ole paljoa lisättävää. Petri kiteytti asian.
Jos joku pienyrittäjä menestyy omalla ideallaan myymällä jotain "erimakuista" niin ei siinä kauaa mene kun isot pojat käyttää rahaa ja ostaa sen pois.
Kivikylän nitisti HK. Edelleen Kivikylä näyttää pieneltä mutta stragedia on jotain muuta.
-
Ruoho näyttää olevan vihreämpää joillekin aidan takana,erikoinen maailmankatsomus.
-
Ruoho näyttää olevan vihreämpää joillekin aidan takana,erikoinen maailmankatsomus.
Jotkut ihannoi Kekkoslovakiaa. ;D
-
Kivikylän nitisti HK. Edelleen Kivikylä näyttää pieneltä mutta stragedia on jotain muuta.
[/quote]
Minä muistan mikä nitisti HK:n..
-
se miuta ihmetyttää kun siellä missä paljon populaa ei kannatata lähikauppa joka myy jotain lähituoteta kun täällä harvaanasutulla alueella kannattaa jopa kauppa-auto! noista kassin unohtajista; eivät tule pihoille huutelemaan mutta kun jututtaa kauppiaita/kassoja niin kuulee aikamonenlaistakin tarinaa. se murahdus ihmisille ei ole kovin hyvää kanssakäyntiä, ite harrastan sitä lyhytpuhetta vaikka kenen kanssa. pitää kielen kunnossa ja mielen virkeenä!
*****, lomille jota!
-
Olen käynyt pari kertaa tuollaisessa kaupassa. Valikoima puolet lähikaupasta ja hinnat kaksinkertaiset. Tuotteita myydään kauniissa paketeissa ja pienessä kaupassa pari kolme myyjää. Tuollaisessa kaupassa saisi olla yksi myyjä tiskin takana ja tuotteet eivät kaipaa kallista pakettia. Hinnat saisivat olla ~15% korkeammat kuin lähikaupassa jos tuotteiden laatu olisi parempi.
Asuin tänä vuonna talossa missä kävi perjantaisin isäntä myymässä tuotteita suoraan pakettiautosta. Hommalla oli jo perinteitä, nykyinen myyjä seuraa isänsä jalanjälkiä. Ostin autosta kaurahiutaleita ja porkkanoita. Molemmat parempia kuin kaupasta ja hinta samaa tasoa. Kaikki tuotteet eivät olleet hänen viljelemiä vaan erilaisten pientuottajien tuotteita.
Yksi hyvä leipomo on Avikaisen leipomo Helsingin Torkkelinmäellä. Olen käynyt muutaman kerran hakemassa tuolta seudulla liikkuessani reikäleivän. Käsittämättömän hyvää tuoretta leipää. Leipä kääritään edelleen valkoiseen paperiin kuten se on aina kääritty. Hinta on markettasoa.
-
Viljelijän kannalta luomulla ei tule olemaan sen kummempaa tulevaisuutta kuin muullakaan viljelyllä . Jos jotain jaettavaa alkaisi jäämään viljelijälle se rahastetaan pois jollakin konstilla. Mitä enemmän toiminta luomussa laajenisi viljelijän puolelta sitä enemmän viljelijä tarvitsisi varastoja ,koneita, markkinointia sitä enemmän jää toiminnasta rahastettavaa ulkopuolisille tahoilla .
Jotkut viljelijät voivat tulla toimeen myymällä tuotteet ns.torimyyntinä itse ruokansa laittaville ,mutta suurin osa ihmisistä hakee sen ruokansa marketista valmiimpina eineksinä joka johtaa siihen että luomutuote on samassa asemassa muiden tuotteiden rinnalla .
Kannattaa haudata ajatukset viljelijän "loistavasta tulevaisuudesta" luomutuottajana,sen loistavampaa tästä ei tule kuin nykymenokaan.
-
mutta eikös se juuri kerro että miten nuot etelän varekset haluaa vaan saada melkein ilmatteeks tavaransa? ihan sama mitä sanovat kyselyissä mutta silti kelpaa viron tahi jonkun muun halpa tavara ja sit itketään kaiken olevan niin kallista! ja ajellaan mökille 2014 mallin koslalla joka vaihtu vaan 2013 mallista!
btw, olisko joku ajatuksen poikanen mahdollista siellä etelässä? lähikauppa ja laatutavara olis parempaa kuin markettimöösö! ei taida saada kannatusta?
Ai että sinä menet mieluummin johonkin 50 neliön puotiin ostamaan tuplahintaista muonaa kuin markettiin.. Ihanko oikeasti :o :o
näin helteillä huomaa yhden eron, näissä vanhoissa ihanissa kyläkaupoissa taitaa vaan olla niiden kylmäkoneiden kans vähän niin ja näin, sittariin tai rismaan ku manee ni itekki paleltuu hyllyjen väliin :D :D :D :D
-
Kivikylän nitisti HK. Edelleen Kivikylä näyttää pieneltä mutta stragedia on jotain muuta.
Minä muistan mikä nitisti HK:n..
[/quote]
Suomessa näkyy olevan hyvä yritysidea perustaa tuollainen pieni lihafirma. Kun sen saa hyvin toimimaan, niin osuustoiminta maksaa siitä maltaita, Osuustoiminta on tehnyt Suomeen monta tällaista miljonääriä. Mutta vielä riittää ostettavaan jotta haave monopoolista toteutuisi. ;D
-
Viljelijän kannalta luomulla ei tule olemaan sen kummempaa tulevaisuutta kuin muullakaan viljelyllä . Jos jotain jaettavaa alkaisi jäämään viljelijälle se rahastetaan pois jollakin konstilla.
Ekonomituttuni kiteytti tämän: kun tuottajia on paljon, keskenään suht. homogeenisia ja yrittäjästatuksella, niin oligopolistinen ostoporukka kyllä pitää hinnat siinä raossa, että tuotetta tulee (se alkutuottaja pysyy hengissä ja tämä oligo-ostaja saa raaka-aineensa), mutta rikastumaan se alkutuottaja ei pääse. Ja tämä pätee, tuottaa sitten tavanomaista tai luomua. Tiliä voi viljelijänä tehdä vain, jos osaa homman paremmin kuin muut.
Petri
-
Viljelijän kannalta luomulla ei tule olemaan sen kummempaa tulevaisuutta kuin muullakaan viljelyllä . Jos jotain jaettavaa alkaisi jäämään viljelijälle se rahastetaan pois jollakin konstilla.
Ekonomituttuni kiteytti tämän: kun tuottajia on paljon, keskenään suht. homogeenisia ja yrittäjästatuksella, niin oligopolistinen ostoporukka kyllä pitää hinnat siinä raossa, että tuotetta tulee (se alkutuottaja pysyy hengissä ja tämä oligo-ostaja saa raaka-aineensa), mutta rikastumaan se alkutuottaja ei pääse. Ja tämä pätee, tuottaa sitten tavanomaista tai luomua. Tiliä voi viljelijänä tehdä vain, jos osaa homman paremmin kuin muut.
Petri
Just näin se menee !!!
Samaa ajatusta johtamalla päästään myös totuuteen että laajentaminen vain lisää laajentamisen pakkoa. Ammattitaidolla tulokset tehdään..
-
Viljelijän kannalta luomulla ei tule olemaan sen kummempaa tulevaisuutta kuin muullakaan viljelyllä . Jos jotain jaettavaa alkaisi jäämään viljelijälle se rahastetaan pois jollakin konstilla.
Ekonomituttuni kiteytti tämän: kun tuottajia on paljon, keskenään suht. homogeenisia ja yrittäjästatuksella, niin oligopolistinen ostoporukka kyllä pitää hinnat siinä raossa, että tuotetta tulee (se alkutuottaja pysyy hengissä ja tämä oligo-ostaja saa raaka-aineensa), mutta rikastumaan se alkutuottaja ei pääse. Ja tämä pätee, tuottaa sitten tavanomaista tai luomua. Tiliä voi viljelijänä tehdä vain, jos osaa homman paremmin kuin muut.
Petri
Just näin se menee !!!
Samaa ajatusta johtamalla päästään myös totuuteen että laajentaminen vain lisää laajentamisen pakkoa. Ammattitaidolla tulokset tehdään..
Muuten samaa mieltä linkattujen kanssa, mutta jonkinlainen laajentuminen on pakollista, kun pienestä ei koko liikevaihtokaan riitä tulostavotteeseen 8)
-
Just näin se menee !!!
Samaa ajatusta johtamalla päästään myös totuuteen että laajentaminen vain lisää laajentamisen pakkoa. Ammattitaidolla tulokset tehdään..
[/quote]
Rakennustyömailla ennen sanottiin urakoitten kusettajiksi sellasia jotka ahnehtivat liikaa vaikka olis rauhallisemmallakin vauhdilla saanut kohtalaisen ansion..
-
Minä muistan mikä nitisti HK:n..
[/quote]
Suomessa näkyy olevan hyvä yritysidea perustaa tuollainen pieni lihafirma. Kun sen saa hyvin toimimaan, niin osuustoiminta maksaa siitä maltaita, Osuustoiminta on tehnyt Suomeen monta tällaista miljonääriä. Mutta vielä riittää ostettavaan jotta haave monopoolista toteutuisi. ;D
[/quote]
Aikoinaan Närin Olli kirjoitti kun pellervolaiset rynnistivät että se on loputon tie, aina löytyy joku makkaranvääntäjä joka laittaa makkaraan lihaakin .
Eikä Helsingin Kauppiaitten firma ihan nyrkkipajakaan ollut
-
Just näin se menee !!!
Samaa ajatusta johtamalla päästään myös totuuteen että laajentaminen vain lisää laajentamisen pakkoa. Ammattitaidolla tulokset tehdään..
Rakennustyömailla ennen sanottiin urakoitten kusettajiksi sellasia jotka ahnehtivat liikaa vaikka olis rauhallisemmallakin vauhdilla saanut kohtalaisen ansion..
[/quote]
pp on silleen oikeassa, että 6 lypsylehmän karjalla ei enää saa sellaista liikevaihtoa, että talo pysyisi pystyssä...
Mutta se urakoitten kusettaminen on maatalousyrittäjiin sisäänistutettu ominaisuus, emme pysty ay-liikkeen tapaiseen yhteiseen kurinalaiseen toimintaan.
-
Just näin se menee !!!
Samaa ajatusta johtamalla päästään myös totuuteen että laajentaminen vain lisää laajentamisen pakkoa. Ammattitaidolla tulokset tehdään..
Rakennustyömailla ennen sanottiin urakoitten kusettajiksi sellasia jotka ahnehtivat liikaa vaikka olis rauhallisemmallakin vauhdilla saanut kohtalaisen ansion..
[/quote]
Aikanaan Iisalmen Atlas Copcolta olis sorvarilla ollu vara olla viikko pois sorvin ääreltä urakan kusematta, välipomot harmitteli suuria työvoimakuluja, globalismi rules...kellotuksissa hieman grumeluureja työvaiheissa...
-
Viljelijän kannalta luomulla ei tule olemaan sen kummempaa tulevaisuutta kuin muullakaan viljelyllä . Jos jotain jaettavaa alkaisi jäämään viljelijälle se rahastetaan pois jollakin konstilla.
Ekonomituttuni kiteytti tämän: kun tuottajia on paljon, keskenään suht. homogeenisia ja yrittäjästatuksella, niin oligopolistinen ostoporukka kyllä pitää hinnat siinä raossa, että tuotetta tulee (se alkutuottaja pysyy hengissä ja tämä oligo-ostaja saa raaka-aineensa), mutta rikastumaan se alkutuottaja ei pääse. Ja tämä pätee, tuottaa sitten tavanomaista tai luomua. Tiliä voi viljelijänä tehdä vain, jos osaa homman paremmin kuin muut.
Petri
Eikö se ole jonkinverran epärealistinen ajatus, että semmosella yleistuotteella kuin ruoka voisi varsinaisesti rikastua, ei ihmiset pysty ruuasta niin paljoa maksamaan että tuottajat varinaisesti rikastuisivat, kohtuullinne toimeentulo olisi jo aika hyvä saavutus tuottajalle ;)
Erikoistuotteella kuten luomu on, on mahdollisuus pärjätä keskimääräistä paremmin, mutta rikastuuko silläkään kukaan varsinaisesti ::)