Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Mikkis - 13.07.12 - klo:21:18

Otsikko: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Mikkis - 13.07.12 - klo:21:18
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 13.07.12 - klo:21:26
Haihtuvia rasvahappoja on ainakin kolmea sorttia... Voihappo taitaa olla se ikävin, etikka- ja propionihappo ovat parempia.

Mä luulen että kun maitotalousala vielä tästä kehittyy, niin näille rasvahapoille aletaan laskemaan enemmän arvoa. Ulkomailla... rasvahapot ovat muuten ruokinansuunnittelun lähtötietoja.. D-arvo ei kiinnosta ketään, ohjelmissa ei ole sille edes tallenusta  ;)
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Carlosi - 13.07.12 - klo:22:03
Minkälaisella korjuuasteella muualla euroopassa nurmet korjataan jos nyt vaikka d-arvoa ajatellaan (vaikkei ne sitä mittaiskaan)?
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 13.07.12 - klo:22:12
Minkälaisella korjuuasteella muualla euroopassa nurmet korjataan jos nyt vaikka d-arvoa ajatellaan (vaikkei ne sitä mittaiskaan)?

Jos pitäisi arvata niin 73-75. Tuo on energia-arvosta päätelty. Mut nurmirehua ei Euroopassa paljoa tehdä jos joku muu kasvaa, eli maissi siis.

Se Euroopan säilörehu on vähän samannäköistä kuin se mitä Suomessa saadaan kun leikataan nurmikkoa.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: sjk - 14.07.12 - klo:08:42
Minkälaisella korjuuasteella muualla euroopassa nurmet korjataan jos nyt vaikka d-arvoa ajatellaan (vaikkei ne sitä mittaiskaan)?

Jos pitäisi arvata niin 73-75. Tuo on energia-arvosta päätelty. Mut nurmirehua ei Euroopassa paljoa tehdä jos joku muu kasvaa, eli maissi siis.

Se Euroopan säilörehu on vähän samannäköistä kuin se mitä Suomessa saadaan kun leikataan nurmikkoa.
Tiedätkö mikä yksi tärkeä tekijä heillä on,mitä meillä ei ole,joka näkyy vaikuttavan melko paljon tuohon,miten paljon läpivirtausta pystyy nostamaan nurmella?
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 14.07.12 - klo:09:35
Minkälaisella korjuuasteella muualla euroopassa nurmet korjataan jos nyt vaikka d-arvoa ajatellaan (vaikkei ne sitä mittaiskaan)?

Jos pitäisi arvata niin 73-75. Tuo on energia-arvosta päätelty. Mut nurmirehua ei Euroopassa paljoa tehdä jos joku muu kasvaa, eli maissi siis.

Se Euroopan säilörehu on vähän samannäköistä kuin se mitä Suomessa saadaan kun leikataan nurmikkoa.
Tiedätkö mikä yksi tärkeä tekijä heillä on,mitä meillä ei ole,joka näkyy vaikuttavan melko paljon tuohon,miten paljon läpivirtausta pystyy nostamaan nurmella?

Harvoin joku lause menee ihan ohi, mutta tuo meni  ;D
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: mielikki - 14.07.12 - klo:15:23
Haihtuvia rasvahappoja on ainakin kolmea sorttia... Voihappo taitaa olla se ikävin, etikka- ja propionihappo ovat parempia.

Mä luulen että kun maitotalousala vielä tästä kehittyy, niin näille rasvahapoille aletaan laskemaan enemmän arvoa. Ulkomailla... rasvahapot ovat muuten ruokinansuunnittelun lähtötietoja.. D-arvo ei kiinnosta ketään, ohjelmissa ei ole sille edes tallenusta  ;)
Todella mielenkiintoista, aina oppii kun seuraa mediaa??
 ;)
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Katila - 14.07.12 - klo:17:19
Emmää tiiä, viime talvi syötettiin biologisella tehtyä.
Pintaan tuli hieman hometta, muualta oli säilyny ihan hyvin, mutta omaan nenään rehu haisi jotenkin pahalle ja tarttui lujasti myös vaatteisiin.

lehmät kyllä söi, mutta ei meiltä oo koskaan niin huonosti lähteny maitoa meijeriin. Joku tai jotkut asiat siis meni rehunteossa vikaan, ja tänä vuonna ei haluttu kokeilla joten hapolla tehtiin.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: sjk - 15.07.12 - klo:07:46
Itse kysymykseen sanoisin,kyllä bioloogisellakin onnistuu,mutta teko vaatii paljon enmmän tietoa,taitoa ja ennen kaikkea huolellisuutta.
 Ja JoHaRalle,lämpötilaa hain.Suomessa puhutaan,muun maailman malliin,lämpöstresistä.Kyllä se kylmillä rehuilla saatu kylmästressi on yhtä tärkeä täällä pohjoisessa.Emopuolella on käsittääkseni jopa tutkittu tuota.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 15.07.12 - klo:07:58
Itse kysymykseen sanoisin,kyllä bioloogisellakin onnistuu,mutta teko vaatii paljon enmmän tietoa,taitoa ja ennen kaikkea huolellisuutta.
 Ja JoHaRalle,lämpötilaa hain.Suomessa puhutaan,muun maailman malliin,lämpöstresistä.Kyllä se kylmillä rehuilla saatu kylmästressi on yhtä tärkeä täällä pohjoisessa.Emopuolella on käsittääkseni jopa tutkittu tuota.

Vaikuttaa varmasti. Pötsissä tuskin tapahtuu mitään jos massan lämpötila on alle 38 astetta... Mutta toisaalta, kylmä rehu alentaa ruumiinlämpöä joka kokee lämpöstressiä.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Adam Smith - 15.07.12 - klo:08:45
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 15.07.12 - klo:10:43
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..

Mä en tiedä.. Vai olisiko tuon analysointi kalliimpaa.. Mutta ei tuota muuallakaan maailmalla aina käytetä. Tuota ongelmaa "kierretään" Suomessa niin ,että NDF-prosenttia muutellaan suunnitteluohjelmiin (joko nollataan kokonaan, tai syysrehuilla vähennetään) ja lasketaan NDF% halutuksi. Ja sitten seurataan onko sonta seinässä vai lattialla  ;D

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Peurajussi - 15.07.12 - klo:11:26

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Pötsin pH nousee..? 
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 15.07.12 - klo:11:55

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Pötsin pH nousee..?

Aineenvaihdunnalle parempi happo kuin voihappo. Propionihappo on se kolmas.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Mikkis - 15.07.12 - klo:12:01
Säilöntäaineena on ollu Bonsilageja niillä on yks valmiste Plus, joka tuottaa etikkahappoa ja sokerit on ollu matalalla.
Huolellisuuteen rehunteossa on pyritty.

Säilöntäaineen vaihtaminen on käynyt mielessä ja aiempia viestiketjuja kun lukee niin Sill-All on ilmeisesti erittäin käytetty ja ilmeisen toimivaksi todettu aine.

Katila kertoi tuosta imelästä hajusta ja siitäkin että lehmät eivät lypsäneet yhtä hyvin. Samanlainen outo imelä haju on ollu mutta tuotoksen laskua ei ole ollut havaittavissa.

Voihappoa rehuissa ei ole ollut, tutkittu asia.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: sjk - 15.07.12 - klo:20:43
Säilöntäaineena on ollu Bonsilageja niillä on yks valmiste Plus, joka tuottaa etikkahappoa ja sokerit on ollu matalalla.
Huolellisuuteen rehunteossa on pyritty.

Säilöntäaineen vaihtaminen on käynyt mielessä ja aiempia viestiketjuja kun lukee niin Sill-All on ilmeisesti erittäin käytetty ja ilmeisen toimivaksi todettu aine.

Katila kertoi tuosta imelästä hajusta ja siitäkin että lehmät eivät lypsäneet yhtä hyvin. Samanlainen outo imelä haju on ollu mutta tuotoksen laskua ei ole ollut havaittavissa.

Voihappoa rehuissa ei ole ollut, tutkittu asia.
Onko siilo miten pitkään auki?Olen ainakin paaleista huomannut,jos sen maagisen 3-4h yli on käärimättä tulee outo haju.Varsinkin kosteamman rehun kanssa on näin.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 15.07.12 - klo:20:50
Säilöntäaineena on ollu Bonsilageja niillä on yks valmiste Plus, joka tuottaa etikkahappoa ja sokerit on ollu matalalla.
Huolellisuuteen rehunteossa on pyritty.

Säilöntäaineen vaihtaminen on käynyt mielessä ja aiempia viestiketjuja kun lukee niin Sill-All on ilmeisesti erittäin käytetty ja ilmeisen toimivaksi todettu aine.

Katila kertoi tuosta imelästä hajusta ja siitäkin että lehmät eivät lypsäneet yhtä hyvin. Samanlainen outo imelä haju on ollu mutta tuotoksen laskua ei ole ollut havaittavissa.

Voihappoa rehuissa ei ole ollut, tutkittu asia.
Onko siilo miten pitkään auki?Olen ainakin paaleista huomannut,jos sen maagisen 3-4h yli on käärimättä tulee outo haju.Varsinkin kosteamman rehun kanssa on näin.

Ja jos polkee siilon huonosti niin tavara haisee palaneelta kumilta jossa häivähdys mädäntyvää kissaa  :-\ Ilmeisesti tuo edellämainittu imelä haju on sama kuin tuo "mädäntyvä kissa"  :-\
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: apilas - 15.07.12 - klo:20:53


onks toi haihtuva rasvahappo jonkun naapurin deeku :o
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Mikkis - 16.07.12 - klo:15:14
Muuntuuko etikka- ja propionohappo sitten "haihtuviksi rasvahapoiksi", kun laboratorio tekee analyysiä rehuista  ? 

Ja haju ei oo moinen sekoitelma mitä johara tuossa edellä kuvasi.

Mitä haittaa liiallisista haihtuvista rasvahapoista on ? Muutakin kun sen, että se alentaa säilönnällisen laadun arvosanaa, kun maitotuotokseen ei näytä olevan muutosta ?
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Guarter - 17.07.12 - klo:00:53
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..

Mä en tiedä.. Vai olisiko tuon analysointi kalliimpaa.. Mutta ei tuota muuallakaan maailmalla aina käytetä. Tuota ongelmaa "kierretään" Suomessa niin ,että NDF-prosenttia muutellaan suunnitteluohjelmiin (joko nollataan kokonaan, tai syysrehuilla vähennetään) ja lasketaan NDF% halutuksi. Ja sitten seurataan onko sonta seinässä vai lattialla  ;D

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Propionihapolla nousee valkuainen, etikkahapolla rasva, vai? Ainakin ennen oli niin  ::)
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: sjk - 17.07.12 - klo:07:57
Guarterin sanoisin olevan oikeassa...
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: Mikkis - 17.07.12 - klo:11:45
niin tuohon sjk:n kysymykseen vastaus. Siilo oli puolitoistavuorokautta auki ekasta kuormasta peittelemiseen.
Otsikko: Vs: Haihtuvat rasvahapot
Kirjoitti: JoHaRa - 17.07.12 - klo:18:57
Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.

Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa ;) Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....

Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..

Mä en tiedä.. Vai olisiko tuon analysointi kalliimpaa.. Mutta ei tuota muuallakaan maailmalla aina käytetä. Tuota ongelmaa "kierretään" Suomessa niin ,että NDF-prosenttia muutellaan suunnitteluohjelmiin (joko nollataan kokonaan, tai syysrehuilla vähennetään) ja lasketaan NDF% halutuksi. Ja sitten seurataan onko sonta seinässä vai lattialla  ;D

Etikkahappoisilla rehuilla valkuainen nousee..

Propionihapolla nousee valkuainen, etikkahapolla rasva, vai? Ainakin ennen oli niin  ::)

90- luvulla ei enää ollut noin. Propionihappo nostaa valkuaista myös, kuten etikakhappokin ja voihappo nostaa rasvaa. Propionihappoa tulee kyl tietysti viljasta niin paljon, että ei tuo säiliksen happomäärä vaikuta ihan mahdottomasit