Agronet
Keskusteluaiheet => Sikatalous => Aiheen aloitti: ss3 - 09.11.07 - klo:17:07
-
Sika syö kuulemani mukaan noin 150-165 kg Ohraa elämänsä aikana.Siitä ohrasta kauppa kuulemma maksais 30€. Saako siasta enenmän vai vähemmän kuin ton 30€ kulujen jälkeen
-
En ohrasta tiedä mutta yksi sika syö noin 230 kg täysrehua ainakin itsellä
-
Kannattaa päivittää täysrehu, jos niin paljon menee. Kotoisillakin pääsee samoilla kiloilla. ??? Ohraa menee suurinpiirtein tuo 160kg, riippuen hlp painosta, eli paljonko vehnää tarttee lisätä.
Senpä takia tässä sikafarmarit jättää sikaloita tyhjäksi...
-
:o Sika syö 25 kg:sta 120 kg noin 2.7 ry elopainokilo kohti eli 95 kg x 2,7= 257 ry
ohran osuus noin 80%= 207 kg X 200 €/tn = 41,40 €/sika
::)
-
Siis Sika syö enemmän kuin tienaa,,,,,,,,,,,å
-
OOn kyllä huomannu.
-
OOn kyllä huomannu.
Eikös nyt mee hyvin, kun sentään luvattiin nostaa 30c/kg vuodenvaihteesta, mutta sitten laskettiiinkin 3c/kg, ettei ala mennä liian hyvin... ;D
-
mitä porsas maksaa?
-
OOn kyllä huomannu.
Eikös nyt mee hyvin, kun sentään luvattiin nostaa 30c/kg vuodenvaihteesta, mutta sitten laskettiiinkin 3c/kg, ettei ala mennä liian hyvin... ;D
Jos lupauksista elää niin hyvin menöö.
-
>Ohraa menee suurinpiirtein tuo 160kg
Aika keveitä on teuraat jos tuolla määrällä menee.Eli huoletta voi merkata tuulesta temmatuksi.
-
Ei minulla mene ohraa edes tuota 160kg, mutta se on vaan osa sikojen ruokinnasta.
-
mitä porsas maksaa?
50 e
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
-
mitä porsas maksaa?
50 e
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Kerro minullekin kuka noin halpoja porsaita myy.
-
Voi olla, että ohraa menee lähemmäksi 200 kg, kun ei tiedä koska teurastamo ne hakee 8)
-
Teroman olikin kaivanaut vanhan jutun esiin vuosimallia 2007. Mutta asia taitaa olla vieläpä ajan kohtaisenpi kun silloin oli.
-
Mitä se Töpselin pentu nyt maksaa ? ? ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
Ja mitä saa satakiloisesta siasta tiliä ja tukia? Kyllähän nyt on kannattavuus kohdallaan kun possu on noin halpa ::)
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
Ja mitä saa satakiloisesta siasta tiliä ja tukia? Kyllähän nyt on kannattavuus kohdallaan kun possu on noin halpa ::)
Siantuotannolla menee huonosti. Samoilla traktoreilla tehdään sekä kevät- että syystyöt. Ei oo varaa vaihtaa uusiin vasta kuin talvella :D
-
Voi olla, että ohraa menee lähemmäksi 200 kg, kun ei tiedä koska teurastamo ne hakee 8)
Jouluaattoon mennessä viimestään, narulla ja kirveellä haetaan ;D Töpselin pennusta maksoin viimeksi 50 euroa.
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
Ja mitä saa satakiloisesta siasta tiliä ja tukia? Kyllähän nyt on kannattavuus kohdallaan kun possu on noin halpa ::)
Siantuotannolla menee huonosti. Samoilla traktoreilla tehdään sekä kevät- että syystyöt. Ei oo varaa vaihtaa uusiin vasta kuin talvella :D
Voi surkeus . :D
-
eikös tuohon 160kg ohraa mee viälä päälle vähä napuja ?
-
eikös tuohon 160kg ohraa mee viälä päälle vähä napuja ?
paljonko tiivistettä tuohon viellä
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
20 kg perushinta siis 50 e ? ? ?
Lihasian 70 kg teurastili ? ? ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
-
Sika ei syö euroja jos sen opettaa tanssimaan --- sukelluskurssi sitten syökin euroja enemmin ::)
http://areena.yle.fi/video/1633296 (http://areena.yle.fi/video/1633296)
-
>Lihasian 70 kg
Just joo..
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
20 kg perushinta siis 50 e ? ? ?
Lihasian 70 kg teurastili ? ? ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Tappiota taitaa tulla ja rajusti :-\
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
20 kg perushinta siis 50 e ? ? ?
Lihasian 70 kg teurastili ? ? ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Kyllä noi sinun painot on jostaan 70-80-luvulta. Kyllä porsaat on nykyisin hieman isompia, perushinta on 25kiloselle porsaalle. Teuraiden keskipaino on normaalisti n.85kg, nyt kun on hakuja siirretty jonkun verran korkeampi.85kilosesta siasta saa liha% riippuen semmoset 125-130€ verottomana.
-
A-tuottajat ilmoitti taas vaihteeksi sianlihan hinnan noususta viimeistään maaliskussa. Horisontti pakenee eikä kusetus lopu.
-
A-tuottajat ilmoitti taas vaihteeksi sianlihan hinnan noususta viimeistään maaliskussa. Horisontti pakenee eikä kusetus lopu.
Ja painostetaan ottamaan uusia porsaita kavamaan, hintakin nousee siksi kunnes myyt ne teuraaksi. Teurastilityksessä sitä hinnannousua ei vain näy, selitys teurastamolta oho, et vain onnistunut saavuttamaan kärkihintaa, tähtää seuraavaksi paremmin.
-
A-tuottajat ilmoitti taas vaihteeksi sianlihan hinnan noususta viimeistään maaliskussa. Horisontti pakenee eikä kusetus lopu.
Ja painostetaan ottamaan uusia porsaita kavamaan, hintakin nousee siksi kunnes myyt ne teuraaksi. Teurastilityksessä sitä hinnannousua ei vain näy, selitys teurastamolta oho, et vain onnistunut saavuttamaan kärkihintaa, tähtää seuraavaksi paremmin.
No jos huono hinta on siitä kiinni että siat on vääränkokosia niin kyllähän se on oma vika, mutta ongelmahan on että perushintaan pitäisi saada korotusta heti vähintään 20c.
-
Porsaat keskipaino 26,7kg hinta 61,5€.
20 kg perushinta siis 50 e ? ? ?
Lihasian 70 kg teurastili ? ? ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Kyllä noi sinun painot on jostaan 70-80-luvulta. Kyllä porsaat on nykyisin hieman isompia, perushinta on 25kiloselle porsaalle. Teuraiden keskipaino on normaalisti n.85kg, nyt kun on hakuja siirretty jonkun verran korkeampi.85kilosesta siasta saa liha% riippuen semmoset 125-130€ verottomana.
Kiitås
Olin jälkijunassa ?
;;;;;;;;;;;;;Å
-
Saattaa se vääräkokoisuus olla teurastamonkin vika, jos hakevat teuraat milloin sattuu.
-
Saattaa se vääräkokoisuus olla teurastamonkin vika, jos hakevat teuraat milloin sattuu.
Juuri näin, mutta kuka tämän maksaa, tuottaja. Jos tästä johtuen ei saa kärkihintaa, se vasta kyrsii. Teurastamon pitäisi maksaa kärkihinta myös näille sioille, koska painonylitys on teurastamosta johtuva syy. Vai maksaako jo?
-
Saattaa se vääräkokoisuus olla teurastamonkin vika, jos hakevat teuraat milloin sattuu.
Juuri näin, mutta kuka tämän maksaa, tuottaja. Jos tästä johtuen ei saa kärkihintaa, se vasta kyrsii. Teurastamon pitäisi maksaa kärkihinta myös näille sioille, koska painonylitys on teurastamosta johtuva syy. Vai maksaako jo?
Noinhan se on, tosin ei sikoja haeta milloin sattuu vaan kyllä ne on täsmällisesti haettu seuraavalla viikolla siitä mille viikolle on ne ilmoittanut. Näille siirretyille sioillehan on siirtohinnasto, mutta se painorajan nosto ei kyllä ole riittävä.
-
>sioillehan on siirtohinnasto,
Noinhan se on kusetus-lsoolla.
Oikeassa teurastamossa koko yläraja häviää.
-
>sioillehan on siirtohinnasto,
Noinhan se on kusetus-lsoolla.
Oikeassa teurastamossa koko yläraja häviää.
Onko oikea teurastamo Snelmann vai Saarioinen?
-
Tuo Snellu ihan hyvä paikka vielä, kyllä sekin ku tarpeeks kasvaa anheeksi alkaa :(
-
>Onko oikea teurastamo Snelmann vai Saarioinen?
Taitaa se tuosta joukosta löytyä
-
>Onko oikea teurastamo Snelmann vai Saarioinen?
Taitaa se tuosta joukosta löytyä
Vähän perusteita mikä tekisi noista muka parempia kuin A tai HK.
-
>noista muka parempia kuin A tai HK.
Kokeile niin tiedät
-
>noista muka parempia kuin A tai HK.
Kokeile niin tiedät
En asu kyseisten yritysten hankinta-alueella.
-
Ei tuosta Sian pidosta sitten jää kuin Se Liete,,,,,,,,,,,
Onko sillä jotain arvåå `+?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
-
Ei tuosta Sian pidosta sitten jää kuin Se Liete,,,,,,,,,,,
Onko sillä jotain arvåå `+?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
On tottakai! Ravinteet maksaa.
-
Paljonko on Arvåå per lihasika tai emakko ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Lannalla siis ?
;;;;;;;;;;;;;å
-
Paljonko on Arvåå per lihasika tai emakko ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Lannalla siis ?
;;;;;;;;;;;;;å
Mitä kenenkin laskin näyttää...
-
Paljonko on Arvåå per lihasika tai emakko ?
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Å
Lannalla siis ?
;;;;;;;;;;;;;å
Mitä kenenkin laskin näyttää...
Ihanhan tuon pitäs olla selvä asia ,riippuu miten etäs joutuu ajamaan ja millasella kalustolla ajaa
meneekö plussan vai miinuksen puolelle. näin se on nautapuolellakin.
-
Aloitetaan porsaasta, se maksaa tilalle tuotuna pikkaisen alle 60 eur/kpl. Sika syö Hk;lle ja Atrialle myytynä noin 250 Ry;ntä ja Snellmanille vietynä 260-280 Ry;tä. Tämä johtuu isommasta painoluokituksesta. Eipä kummastakaan mitään käteen jää.
-
Aloitetaan porsaasta, se maksaa tilalle tuotuna pikkaisen alle 60 eur/kpl. Sika syö Hk;lle ja Atrialle myytynä noin 250 Ry;ntä ja Snellmanille vietynä 260-280 Ry;tä. Tämä johtuu isommasta painoluokituksesta. Eipä kummastakaan mitään käteen jää.
eikös sikaloita oo ny jääny "hiihtolomalle" rehun hintojen takia ;)
-
Aloitetaan porsaasta, se maksaa tilalle tuotuna pikkaisen alle 60 eur/kpl. Sika syö Hk;lle ja Atrialle myytynä noin 250 Ry;ntä ja Snellmanille vietynä 260-280 Ry;tä. Tämä johtuu isommasta painoluokituksesta. Eipä kummastakaan mitään käteen jää.
eikös sikaloita oo ny jääny "hiihtolomalle" rehun hintojen takia ;)
Ja taitavat siirtyä hiihtolomasta suoraan kesälomaan.
-
Lihasikalat kannattavat pitkällä tarkasteluvälillä aina. Varmaa katetta siis. Porsaan hinnan ja lihan hinnan väliin jätetään aina kappale katteenteko mahdollisuutta. Jos tätä siivua ei teurastamo jätä, niin sillä on porsaat sylissä ja linja hiljanen. Se on toinen tarina miten ite kukiin siankasvattaja onnistuu rahansa hupeloimaan. On toki selvää että ajoittain on tilanteita, että kate on pienempi, mutta jos tekee tappiota monta vuotta putkeen niin sitten on vikaa jossakin. Olen usein provosoivasti käyttänyt termiä että lihasian pitäminen on maatalouden harvoja suojatyöpaikkoja. Kannattaa ja saa provosoitua, mutta samalla kannattaa miettiä tätä juttua hiukan laajemmin kuin omalta tontilta.
-JR-
-
Olen Jukan kanssa samaa mieltä, teurastamojen toiminta on lihasikaloita suosivaa - ollut jo pitkään. Porsastuotannosta on jostain kumman syystä löytynyt joustoa.... toistaiseksi. Miten kauan joustoa löytyy, se jää nähtäväksi. Sikasykli näyttää kuitenkin kulkevan vaiheeseen, josta ei päästä eteenpäin muutoin kuin tuotannon reilun vähenemisen kautta. Tuotannon on vähennyttävä niukkuuteen saakka, vähenemisen on oltava globaalia ja alettava suurista sikatalousmaista. Miten Suomen tuottajat ja myös teurastamot tässä kehityksessä pärjäävät, se jää nähtäväksi. Keskinäinen riitely ja teurastamojen ylimielinen suhtautuminen tuottajiin tuskin edistävät pärjäämistä. Sika elää ja kasvaa viljalla. Viljan hinta on maatalouden arvon mitta. Voisiko tilanne jossain vaiheessa olla se että ihmisen on syötävä vilja viljana, eikä lihaksi tuotettuna ?
-
Olen samaa mieltä kuin pari edellistä, lihasikatuottajaa teurastamot suosii liikaa.
Itse tuotan possuja ja tilanne sen kun pahenee, tällä hetkellä putkituspuumi, etelän possut E-P:n lihasikaloihin ja saavat parempaa porsaan hintaa, me E-P:llä kärsimme ruuhkista.
Onhan se lihasikamiehen kannalta parempi, kun on ostettu possutuottajia etelästä E-p:lle, näin keinotekoisesti pidetään porsaista ylitarjontaa, joka tiputtaa porsaan hintaa, vuosi toisensa perään.
Jos ihmiset ei söisi lihaa, 1 milj. tonnia voisi riittää ruokkimaan suomalaiset, eli n. 300000 ha.
Mitä tehtäs ylimääräisillä hehtaareilla, jos koko maailma tekisi samoin ?
-
Lihasikala voi mennä tauolle koska vain jos tulos ei tyydytä mutta porsastuottaja ei voi kuin jatkaa tai lopettaa. Molemmat on toisistaan riippuvaisia eikä teurastamo voi suosia toista toisen kustannuksella kovinkaan pitkään jos meinaa raaka-ainetta saada. Rahaa tähän ketjuun on saatava ulkopuolelta ja sillä asialla alkaa olla kiire.
-
On kiva nähdä että porsastuattajat ovat aktivoituneet!! Olen aivan samaa mieltä edellisten kanssa,peli on menny tosi sikamaiseksi.On ajan kysymys kuinka kauan raamit porsaspuolella kestää tätä röykytystä.Veroilmoitus on surullista luettavaa kun vertaa edellistä vuotta!! :-[
-
2008 oli vaihtoehdot emakkolan laajennus tai lopetus. Siihen väliin tuli rakennemuutoskorvaus, kaks vuotta emakkotukea ilman emakoita, jos lopettaa kokonaan.
Siinä kohtaa löin hanskat tiskiin, eikä vielä ole tullut aamua, jolloin olis harmittanut.
Ensi viikon alkajaisiksi keikkahommiin Pohjanmaalle purkamaan teollisuusroboottia, pois kotoa ja palkka alkaa juosta kun auton oven lyö kiinni.
Toivotan ,päätäni puistellen ,voimia ja jaksamista jokaiselle possunhoitajalle tässä maassa!
-
Kyllä niin lihasiankasvatus kuin porsaankasvatuskin on myös pitkällä aikavälillä tappiollista toimintaa, Suomessa. Se on eri jos katsoo omaa ammatiaan niin alas että ei tarvitse palkaa työstä eikä varsinkaa sijoitetusta pääomasta. Jokainen voi laskea oman omantuntonsa mukaan miten vaan mutta itse olen ollut mukana niin maatalouden kirjanpitotoiminnassa kuin monissa muissakin järjestelmissä mukana ja jos tulos on edes yhden vuoden tappiolla, tarkoittaa se seuraavana vuonna tuplatulosta tai paksua pankkitiliä muualta.
Kun laskelmat tehtii uuden 3000 paikkaisen lihasikalan toimintaan oli kyseiset laskelmat vielä viiden täyden toimintavuoden jälkeen yli 500 000 euroa kassa miinuksella+ velat. Ja näin on nyt myös monelle käynnyt, valitettavasti.
-
Kyllä niin lihasiankasvatus kuin porsaankasvatuskin on myös pitkällä aikavälillä tappiollista toimintaa, Suomessa. Se on eri jos katsoo omaa ammatiaan niin alas että ei tarvitse palkaa työstä eikä varsinkaa sijoitetusta pääomasta. Jokainen voi laskea oman omantuntonsa mukaan miten vaan mutta itse olen ollut mukana niin maatalouden kirjanpitotoiminnassa kuin monissa muissakin järjestelmissä mukana ja jos tulos on edes yhden vuoden tappiolla, tarkoittaa se seuraavana vuonna tuplatulosta tai paksua pankkitiliä muualta.
Kun laskelmat tehtii uuden 3000 paikkaisen lihasikalan toimintaan oli kyseiset laskelmat vielä viiden täyden toimintavuoden jälkeen yli 500 000 euroa kassa miinuksella+ velat. Ja näin on nyt myös monelle käynnyt, valitettavasti.
Mutta miksi? Miksi lihasiankasvatus on Suomessa suurissa yksiköissä mielestäsi kannattamatonta ??? Vilja on kuitenkin Euroopan halvinta. Tietysti muutakin tarvitaan mutta minne se raha häviää. En kyllä tiedä edes sitä että onko lihan hinta kilpailukykyinen täällä...
-
Yksikään yksikkö ei toimi ilman työtä. Monet isot yksiköt on siirtynyt ulkolaiseen työvoimaan ja monet myös siitä jo pois. Jos pienen yksikön hoitaa yrittäjäpariskunta ja isoon yksiköön palkataan esim. kaksi työntekijää on tuloksen oltava jo huomattavasti parempi ja näin ei ole ollut. Katteet on pienentyneet kustannusten noustessa ja jos seuraa maailmaa on sieläkin suuria ongelmia tuotannosssa. Tanska mikä on maailman johtava sikamaa on sellaisissa ongelmissa jotka eivät ratkea pitkään aikaan. Tilat velkaantuu ja vanhatkin velat on maksamatta. Valtio pitää pystyssä Tanskan suurinta vientituotetta.
Suomessa ei ole kertaakaan uskallettu puuttua muuhun rakenteelliseen kohtaan kuin pelkästään tuottajapuoleen. Jokainen voi miettiä mitä se sitten tarkoittaa. ??? ::) :o
-
Mikan mainitsema rakenteellinen kohta ei tule mieleen. Tosiasia kuitenkin että sikatalous, niin Suomessa kuin Tanskassakin, on tehnyt tappiota ainakin koko 2001 jälkeisen ajan. Porsastuotanto on ollut se huonoiten kannattava sikatalouden haara ainakin 30 vuotta. Näiltä Tanskan kehujilta olen kysellyt miksi Tanskalaiset tietoisesti pyrkivät polkemaan hintoja. Käsittääkseni sielläkin tavoite on kuitenkin saada syntymään sellainen tulos että sillä tulisi toimeen.
-
Se on Tanskan valitsema malli, ja Suomi luulee olevansa massatuottajamaa. Laadusta ei makseta kun kerran sitä ei arvosteta. Ihmiset menevät ravintolaan syömään ja kysyykö ne mistä maasta tämä liha on kotoisin? Ja vitu...
Kuluttaja ostaa kaupasta valmiiksi marinoitua sontaa ja on tyytyväinen. Jos vieressä on kaupan tappiolla maahantuotua ulkolaista samaa tuotetta halvemmalla niin se otetaan. Kun kesällä uudet perunat tulevat markkinoille , ostaa kauppa pari viikkoa aikaisemmin ison erä ulkolaista jotta saadaan hinta laskemaan. Vähän ennen kesäkuuta kauppatuo Brassista tai Nabibiasta tappiolla erän lihaa jotta saadaan kotimaiset kyykkyyn. Joulukuussa tuodaan Taskasta iso erä joulukinkkuja jotta saadaan Suomen hintataso alas. Pari vuotta sitten tuotiin sellainen erä mikä ei kelvannut mihinkään muuhun maahan mutta Suomeen kelpas.
Joten se laadusta.
Itse olen sitä mieltä et lihatalot sais lopettaa Suomessa, me tuottajat ollaan ne perustettu mut siinä se sit olikin. Omat jalostuslaitokset käyntiin ja suoramarkkinointipaikkoja jokaiseen kaupunkiin ja isompiin kyliin. Tämä toimii Saksassa, missä muuten on tilakoot Suomea huomattavasti pienemmät. Emakoita tilalla noin 30 kpl keskimäärin ja lihasikoja noin 200-400 kpl, keskimäärin.
-
Kyllä meillä isot lihatalot pärjää mielestäni hyvin kun ottaa huomioon että mailmaa on valloitettu melko railakkain ottein.Siinä ohessa vaan unohtunu että meidänki (tuottajat)pitäis tulla toimeen.Ei monikaan nykyajan yritys pysty esittämään sellaisia miinus lukuja kuin esim Venäjällä ilman että johtoa "puhdistetaan". :-[
-
Sellainen sikamäärä, minkä pystyy viljelijäpariskunta vielä kaksistaan hoitamaan, on kannattavin, Suomessa ihannoidaaan Tanskaa sikamaana, ja pyritään sitä apinoimaan kaikessa. Tuottajia usutetaan laajentamaan, määrälisillä tämä houkuttelu tehdään, niiden innostamana tuottajat laajentavat, kunnes joudutaan palkkaamaan ulkopuolista työvoimaa, ja sinne ne määrälisien tuomat sentit hukkuvatkin, mutta sitten on tuottaja monen vuoden nalkissa, kun pitää laajennusta maksella, ja teurastamo on tyytyväinen.
-
Sellainen sikamäärä, minkä pystyy viljelijäpariskunta vielä kaksistaan hoitamaan, on kannattavin, Suomessa ihannoidaaan Tanskaa sikamaana, ja pyritään sitä apinoimaan kaikessa. Tuottajia usutetaan laajentamaan, määrälisillä tämä houkuttelu tehdään, niiden innostamana tuottajat laajentavat, kunnes joudutaan palkkaamaan ulkopuolista työvoimaa, ja sinne ne määrälisien tuomat sentit hukkuvatkin, mutta sitten on tuottaja monen vuoden nalkissa, kun pitää laajennusta maksella, ja teurastamo on tyytyväinen.
No, näin se kyllä menee,mutta oma ammattitaito sitte vähä pitkittää tuskaa!
-
Ei oo hääviä jos yrittäjäpariskunta tekee ympäripyöreitä päiviä pyhää arkea. Tekee sen verran suuremman yksikön että on pakko palkata työvoimaa niin silloin pyörii omatkin vapaapäivät eikä yllättävät tulemukset kaada niin helposti koko korttitaloa.
-
Hyvin samanlaiset tuntemukset ja ajattelu tuntuu olevan tämän palstan kirjoittajilla, kuin minullakin. Pessimismistä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että Suomen maatalous tuotantosuuntineen, kestää tai kaatuu kokonaisuutena. Kaikkia tarvitaan. Tämän hetken tilanne lihantuotannossa, on kyllä niin tukala ettei siihen osaa ennustaa ratkaisua. Mikä lienee tilanne noilla lehmien lypsättäjillä. Jos viljapohjaisen rehun osuus rehusta on 40 %, niin ainakin kustannukset ovat nousseet.
-
Suomalainen sianlihan tuottaja tulee Venäjän kuluttajaa. Paljonko Artian liiketoiminta on tuottanut tappiota Venäjällä. Puskaradoin mukaan 30 milliä euroina. Suomen tulos oli samanverran plussalla. Yhtiö ei voi tuottaa osakkeenomistajille persnettoa. Yhtiö johto on siis toiminut oikein. Eriasia mitä tuottajat ajattelevat. Nyt olis tuottajilla näytön paikka. Onhan siellä hallinnossa jokunen farmari (jonon jatkona).
Kysymys kuinka kauan lompsa kestää pelleilyä ?. Toisalta onhan se kivaa olla Itämeren altaan valloittaja.