Joten 100% rotupuhdas ei ay olekaan ollut Suomessa yli 50 vuoteen, mutta Norjan ja Ruotsin punaiset ovat olleet "pienempi paha" sillä niissä on vieraiden rotujen osuus selvästi vähäisempi eikä holsteinia ole ollut niissä lainkaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/AyrshireMä en ymmärrä kahta asiaa. Ensimmäinen on se, että kaikki nää "puhtaat" rodut, joita käytetään maidontuotannossa on risteytyksiä. Ay:kin on melko sekasikiö, kuten linkistä selviää. Siis: kuinka monta vuotta alkuperäisestä risteytyksestä pitää kulua, että sekulia voi ruveta kutsumaan uudeksi puhtaaksi roduksi?
Ja se toinen asia, mitä tekemistä rotupuhtaudella on maidontuotannon kanssa? Ja miten pidetään risteyttämällä aikaansaatu rotu puhtaana? Voiko käyttää shorthornia tai channel islandia, sikäli kun moista löytyy elossa?
Tämä ei ole sitten kettuilua, vaan yrityskertoa ns. jatkuvasta kehityksestä. "puhtaita" rotuja tulee ja menee