ja kuinka paljon meillä oliskaan vientiin mahollista saaha vaikka mitä? ei täällä kannata mitään tehä. jos joku yrittää tehä ni viimeistään ely tahi luke lyö semmoset rätinkit eteen että loppuu se pikkupuuhastelu.. humala ois yks esimerkki. muutama vuosi sitten ettivät vanhoja kantoja ja nyt ei yhtään humalanviejää löyty... mut humalan jatkajia kyllä ihan kiitettävästi... varsinkin urheilukilipailujen jäliltä...
Näissä tahtoo olla avainsanana se 'pikkupuuhastelu'. Jotta jotain järkevää jatkojalostus- ja vientitoimintaa saisi aikaan pitää määrät saada kohtuullisen isoiksi.
Ja sitten siitä tulee muna-kana-ongelma: ei ole viljelijöitä kun ei ole ostajia/jalostajia kun ei ole viljelijöitä. Eikä osaamista; pioneerihommassa on aina riskinsä ja ongelmansa.
Kuminallakin taisi viedä aika monta vuotta tuotantoketjun nousu nykykmittakaaavan ja toiminnan vakautumiseen.
Sitten on paljon helpompaa kun homma toimii yhtä hyvin (tai tällä hetkellä oikeastaan huonosti...) kuin viljakauppa.
Alkuvaiheessa noita kuminafirmoja taisi olla useampia, mm Arctic Taste. Näillä homma lakosi käsittääkseni laatuongelmiin ja sittemmin myös tilityssotkuihin. Vienti ei vetänyt ja viljelijät kaikkosivat, ymmärrettävistä syistä.
Transfarmilla lähdettiin liikkeelle laatu edellä sekä tuotteessa että viljelytyksessä. Mukana hääräsivät kehittäjinä mm. Bernerin kasvinsuojelu ja luonnonvarakeskus. Viranomaisilta ei isommin apuja kyselty, paitsi kasvinsuojelun suhteen (ne jäämät). Kun töitä tehtiin tarpeeksi kauan oikein, alkoi tapahtua hyviä asioita. Nyt samaa kaavaa monistetaan hampulla ja tulevaisuudessa ehkä vielä jollain muulla erikoisuudella.
Olisiko sama voinut tapahtua, jos joku maatalouskaupan isommista toimijoista olisi päättänyt sekaantua touhuun? Luultavasti homma olisi hiljakseen kustu kuoliaaksi.