Näillä sonnin teuraspainoilla (yli 330kg) ruhokilon tuottamiseen menee 17,5kg/ka. Teuraspainolla 220kg päästään 12kg/ka /ruhokilo.
Siitä voidaan laskea nopeasti mikä on rehun jalostusarvo.
Tietenkin pohjoinen tuki mikä lasketaan päivää kohden vääristää tuotantoa suuntaan mikä muuten olisi mahdotonta.
Emopuolella ruhokilon tuottamiseen menee 1,5 kertainen määrä rehua.
Tuossahan sen olennaisimman jo sanoit. Lisäksi rehukustannus ei ole suinkaan suurin kuluerä naudanlihantuotannossa, vaan se on vasikkakustannus (saa vetää herneet nenään). Ei vasikan hinta, vaan uudistamisesta aiheutuvat kokonaiskulut. Kokonaisuus huomioon ottaen naudan optimikasvatusaika on jotain aivan muuta kuin optimirehunkäyttö. Tämä ei ole vieläkään mitään maidontuotantoa.
Ja perustelut.
Tuosta on ollut joskus aiemminkin.Lainaus käyttäjältä: Regent - 01.02.14 - klo:16:58
Lainaus käyttäjältä: Terminator II - 01.02.14 - klo:16:38
Lainaus käyttäjältä: jps - 01.02.14 - klo:15:27
Lainaus käyttäjältä: vms1 - 01.02.14 - klo:13:21
Tähän koko sonnihommaan olisi helpohko lääke. Eli alettaisi teurastaa sonneka nuorempina jolloin yhdestä eläimestä ei saisi niin paljoa lihaa ja eläimiä tarvittaisi vastaavasti enemmän. Kaikkeahan voisi hallinnoida sitten muutamalla teurasikää aina tarpeen mukaan
. Ongelmana taitaa vaan olla Se että matkan varrella on niin monta ottajaa joilla kaikilla on intressejä tehdä tulosta omalla osuudellaan jolloin kokonaisuuden tuloksen teko jää taka-alalle. Tarvitaan osuuskunta
Lähtötilanne: Sonnin nykyinen optimi kasvatusaika kaikki tekijät huomioon ottaen on n.21kk. --> vasikkaruuhka.
Ratkaisu: Kärkihinta 250 kg teuraasta, rasvasakko pois --> vasikkaruuhka katoaa.
Ongelma: 250kg:n sonnin teurastus ja paloittelu + logistiikka maksaa jotakuinkin saman kuin 350 kg:n sonnin --> maksaja??kuluttaja!
Tuolla konstilla saatsaisiin myös lihamäärää tiputettua markkinoilta.
Onhan 250kg sonni huomattavasti halvempi tuottaa kuin 350kg sonni. Vert 500kg sonni tarvitsee päivässä n 100Mj/pv kasvaakseen kilon ja 700kg sonni tarvitsee 130Mj/pv kasvaakseen kilon. Ainoastaan EU-tuella kannattaa kasvattaa liharotuisiakaan yli 320kg teuraspainon....
Sonneja kannata muutenkaan kasvattaa kuin EU-tuella...
Lisää numeroleikkejä:
Teuraspaino 350kg , myynti 200 kpl/vuosi, lihaa 70 000kg * 3,50 = 245 000€
Vasikkakustannus 200 * 500 = 100 000 € + hävikki 5% = 105 000 €
Teuraspaino 250kg, myynti 400kpl/vuosi, lihaa 100 000kg * 2,65 = 265 000€
Vasikkakustannus 400 * 500 = 200 000€ + hävikki 5% = 210 000 €
Oletus on että kasvatuspaikat on kokoajan täynnä, jolloin kasvatuspäiviä tulee saman verran, siis sama tuki.
Numerot eivät ole ihan absoluuttisia mutta suhde nykytilanteessa on tuo.
Saa ne isot sonnit hieman enemmän kuluttaakin siihen ruokaansa.