Oltuani eräässä tilaisuudessa muodostin seuraavat käsitykset. Venäjältä ei saa samaa hintaa kuin kotimaasta, mutta sinne menee tavaraa. Jopa niin paljon, että kapasiteetti joissain erikoistuotteissa ei riitä ja kapasiteettia lisätään.
Proteiinituotteet, rahkat ja raejuusto menee kans nyt siihen tahtiin kaupaksi, että ei ehditä tekemään. Kapasiteettia lisätään
Edelleen erään osuuskunnan johtajan mielestä "kovin kauaa" ei Keski-Euroopan 35 sentin maidosta tehdä siellä juustoa, jota Suomessa myydään 2,95 €/kg (kun oletetaan, että juustokiloon tarvitaan kymmenen kiloa maitoa). Missä se bisnes siinä on?
Mää olin taas tuon samaisen maito-osuuskunnan tilaisuudessa (viime viikolla se kai oli?), mutta nyt ei jääny niin tarkkaan mieleen tilanne. Noi kapasiteettilisäykset tullee voimaan tänä vuonna ja tuotanto lisääntyy. Hintakehitys on suotuisa ja tulevaisuus toiveikas muistaakseni. Vakuuttavasti ja kannustavasti toimari kuitenkin puhui, niinkuin kuuluukin. Ai niin, keski-Euroopassa on maidonhinta noussut, joten siellä on vaikeampaa tehdä edullisia juustoja ja raahata niitä Suomeen. Tämä on siis hyvä asia ja parantaa kilpailukykyä.
Tänään olin taas kuluttamassa penkkejä jo aikaisemminkin mainitussa tietotalossa. Nyt lounaan tarjosi "se toinen" yhteistyökumppani eli lihatalo. Ja kyllä sielläkin toimari puhui viisaita (ja nopeesti), mutta ternivasikan hintaan ei korotusta suoraan luvannut. Hyviä tilaisuuksia joka tapauksessa. Paitti että sit kun kiertää emännän kanssa kaupoissa samalla reissulla, niin rahaa menee...tuotantotarvikkeisiin toki vaan, ei mihinkään hömppään. Vitosella ostin plikalta munkkeja Hurrikaanin porstuasta! Ja kun kerran ajeltiin niin käytiin maggarat syömässä myös paikallisen maataisteluvälineliikkeen markkinoilla.