Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Kiertovesipumppu  (Luettu 2329 kertaa)

metsajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3798
  • En tiedä mistä on kysymys, mutta vastustan!
Vs: Kiertovesipumppu


Tuollaiset pienmoottorit voivat kyllä olla hieman omituisia otuksia, ja varsinkin pumppukäytössä. Voi olla että tehontarve on pienin kun pumpun painepuoli on suljettu eikä neste kierrä ollenkaan, juoksupyörä vaan pyörittää samaa vettä. Muulloin tehontarve on verrannollinen tilavuusvirran (tuoton)  ja vastapaineen tuloon. Riippuu sitten lämmitysverkostosta miten paine halutulla virtauksella asettuu.

Jossain vanhassa talossa missä patteriverkosto on suunniteltu niin että vesi kiertää vapaalla kierrollakin verrattuna nykyaikaiseen lattialämmitykseen voi olla iso ero?  ???

Aivan varmasti. Riippuu myös siitä että mikä on pumpun koko verkoston ahtauteen nähden. Välttämättä se kylän putkimies ei ole kovin tarkkaan optimoinut pumpun kokoa vaan laittanut pakun perästä sen pumpun joka varmasti riittää ja on toiminut edellisissäkin taloissa... hyvin väljä verkosto nimelliskooltaan isoilla säätöventtiileillä on taas mahdoton säätää ja tasapainottaa tarkasti pienellä pumpulla :-(

Eihän vanhoista rakennuksista ja lämmitysjärjestelmistä ole edes mitään kuvia eikä paperitietoa verkoston rakenteesta, painehäviöistä sun muista. Ennen kun on riittänyt että joka nurkkaan saadaan vähintään riittävästi lämmintä, kaikki muu on turhaa. Nykyään sitten lasketaan että juuri ja juuri riittää kun talo on hieman termospulloa parempi ja putkikoot sun muut lasketaan sinne minimin rajoille.