Tasojyrsin pätkii kyllä juolaa,mutta reiluun 10 cm syvyyyeen ajaminen ottaa liikaa voimaa. Siellähän ne juolan juuret pääosin sijaitsevat. Lisäksi se jättää juuret pitkälti maan sekaan, josta ne itävät helposti. Ja juurikin niin, että lähes jokainen juurenpätkä lähtee kasvamaan. Juola siis voi monistua. Juolan torjuntaan en pidä vaakatasojyrsintä kevyenä, enkä kovin tehokkaana menetelmänä.
Sama koskee lautasmuokkaimia ja lautasäkeitä. Juolan torjunta on minusta tehokkainta, kun saa juuret pintaan kuivumaan. Siis kultivaattori. Mieluummin ilman pakkeria. Tai äeskin, jos sillä pääsee tarpeeksi syvälle. Lisätehoa sitten kvik-tyyppisellä lisäroottorilla. Minulla ei kvikiä ole, ilmankin olen pärjännyt.
Kelajyrsinkin toimii, jos takaluukun saa avatttua, eikä pakkeria ole. Biojyrsin on kierrosnopeudellaan ihan ajateltu toimivaksi siten, että juuret heitetään pintaan.
Tuo kultivaattorilla hanhenjaloilla 5 cm olisi kyllä hyvä, mutta omilla vanhoilla kapineilla en ole siinä onnistunut. Hanhenjalkaäkeellä kyllä joskus optimioloissa. Siksi yritän ensin ajaa sillä vaakatasojyrsimellä vähän pinnasta juurimättäitä rikki ensin, niin seuraavalla kerralla kultivaattorilla 8 cm onnistuu paremmin. Yleensä.
Nurmi menee selväksi olosuhteista riippuen 2-3 ajokerralla, jos juuripaakut saadaan heti alussa hajalle. Jos ei, ei nurmi varsinkaan kosteana kesänä meinaa taintua, vaan juurtuu aina uudelleen. Jos valvatin tai ohdakkeen torjunta on niitoilla epäonnistunut, olisivat vielä lisämuokkauksetkin ihan tarpeen, aikaa ja rahaa alkaa vaan palaa turhan paljon.