Taitaa rukiin hinta romahtaa entisestäänkin kun on näin hyvät kylvökelit syysviljoille tulossa, myöhään kylvetyille kevätviljoille taitaa olla kultivointi paras korjuukonsti..
Rukiin hinta ei ole missään vaiheessa nousemassa kohtuulliselle tasolle. Tietenkin sokerijuurikkaan, juuresten, vihanneskasvien tai satoisan öljykasvin sijaan
hybridiruis tuo saman kustannustason ja elokuun kylvötyön, muiden kiireiden keskelle. Jos sama intensiivisyys varattaisiin syysvehnälle, 8 t sadot eivät ole vehnällekään ongelma. Mutta vehnällä on helposti 30 euroa parempi hinta, korkeampi hl-paino ja parempi satovarmuus, laonkesto sekä pahnaongelman puuttuminen. Ja vehnälle sentään on vielä vientimarkkinat, ei kiloakaan kotimaan markkinoille, näille itämerivähennys-sopimustarjoajille ?
Kun rukiin mieltää peitekasviksi, talven kasvipeitteisyyden antajaksi, ei hinta kiinnosta eikä huoleta enää yhtään. Hajakylvetty populaatioruis, hieman myöhemmin syksyllä kylvettyvä, ehtii kevätvehnän ja myöhäisempien ohrien tai kaurojenkin päälle, siemenmäärää on syytä lisätä, mutta eipä siitä mitään ongelmaa tule, siilosta vaan päästää vähän lisää arvotonta massaa. Hajakylvöllä homma joutuu kuin ameriikan preerioilla, sänkimuokkauksia jos muutenkin tehdään, sama laittaa rukiinsiemen siihen sekaan. Amerikassa ovat alkaneet laittaa maissipelloillensa ruista talveksi, näkevät ravinteiden pidättämisessä etua. Ruis onkin jotakin italianraiheinää tai minikokoista timoteinhipsua parempi ravinteiden pidättäjä, koska jää vihannaksi talven yli.
Rukiin peitekasvikäytöllä on useita etuja:
- kasvipeitteisyys, voi kevytmuokata enemmän, kasvipeitteisyysprosentti säilyy
- jos jättää kesannolle, apila seoksena kylvön yhteydessä kelvannee kesantokasviksi, jos ruis säilyy, kerääjäkasvituesta tulee korvausta vastaten 700 kg kuivattua ruista satokasan kukkuraksi.
- rikkaruohot pysyvät paremmin kurissa, pienellä annoksella esimerkiksi Expres+MCPA, ei tapa apilaa
- peitekasvirukiin lopetus keväällä antaa mahdollisuuden lannoittaa 30 kg enemmän typpeä satotykkikevätviljalle. Asian todentaminen lannoitustaulukoista jätetään harjoitustehtäväksi.
- jos päättää jättää rukiin keväällä, voi kerätä satoa ja mahdollista tuotantopalkkiota, mutta kun ei douppaa liikaa, pääsee heinäkuun lopussa, viimeistään elokuun alussa kylvämään syysrapsin. Sen tajuaminen, että populaatioruis imee maasta sen kolmen tonnin sadon ilman YHTÄÄN tautiainepanosta tai laonestoruiskutusta, se on avain tähän rukiin kesantokäyttöön. Sille on selityksensä, että luomurukiit puidaan ensimmäisenä, heinänsiemenen jälkeen.
Jos taas lähtee lannoittamaan, voidaan nähdä, että kohtuullisen, vaikkapa sadan kilon, salpietariannoksen (tai typpiruiskutuksen) satovaste on valtava.
Kuva: kesantokasviksi pintalevitetty Reetta, noin 18. syyskuuta 2020 kylvetty, siemen 400 kg/ha, ei lannoitusta, alkukeväällä hiukan salpietaria.
-SS-