mutta miksi pientet teurastamojen sit pitäs olla hygienian ja muiden säädösten kanssa löysemmällä linjalla? samoilla säännöillä kaikkien pitää toimia muutten joku saa siitä kilpailuetua.
Vähän isompi käytännöllis-filosofis-tilastollinen kysymys. Mietihän, jos maassa olisi vaikka 50 pienteurastamoa tai vaihtoehtoisesti kaksi isoa. Jos joku 50 tekee pienen fiban, niin 2% kansasta saa jotain oireita. Jos jompikumpi kahdesta on ongelmissa, niin puolet suomalaisista on polvillaan seuraavana päivänä. Samoin tuon 50 teurastamon mallissa tuotteet leviävät pienemmälle alueelle - ehkä helpompi vetää takaisinkin - ja kylmäketjut ovat lyhyemmät, jolloin myös "parasta ennen" -aikaa voidaan lyhentää, mikä myös pienentää riskejä.
Keskitetyn tuotannon mallissa laitosten täytyy olla ehdottoman "fail safe" , mikään EI saa mennä pieleen. Pienten laitosten malli on hiukan "safe fail" , eli pieni kupru ei kaada koko maailmaa. Ja jos joku pieni tekee jatkuvasti kelvotonta, niin se kuolee pois ja muut paikkaavat. Jos toinen kahdesta keskusteurastamosta on ongelmissa, niin ruokahuollon varmistamiseksi sitä ei voi sulkea, toiminta jatkuu tavalla tai toisella.
Petri