• Tavallinen aihe

Aihe Umpeuttamatta jättäminen  (Luettu 2364 kertaa)

kissankello

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 34
Umpeuttamatta jättäminen
Onko kokemuksia lehmän "läpilypsystä" eli jos ennen poikimista ei laittaisikaan umpeen. Tuossa on yks kaikin tavoin haastava kanttura jota on vaikea saada umpeen maitomäärän takia ja joka mm. vuotaa jatkuvasti (aiempien ummessaolojenkin aikana on aina vähän vuotanut). Joka poikimisen jälkeen on tehnyt aivan järkyttävän pöhön (huono etukiinnitys varmaan vaikuttaa), tarkka ruokinta ennen poikimista ei tunnu auttavan. On myös ollut poikimisten jälkeen tarkka ruokittava (ruikkuaa jos saa vähänkään liikaa väkirehua ja toisaalta menee myös helposti energiavajeen puolelle, eli kaikkia liemiä on saanut vähän väliä antaa. Kalkkituubeja meni viime poikimisen jälkeen useampana iltana kun iho oli kylmä, ei kuitenkaan halvaantunut mutta tuntui että kytätä sai koko ajan. On iso holstikki joten tuntuu että jo se tuo lisäongelmia, en ole rasisti mutta joskus tuntuu että nuo mustavalkoiset äpylit mököttävät herkästi joka asiasta ja alkavat nuuruamaan. Neljäs poikiminen joskus keväällä tiedossa ja tässä mietin että laittaisko umpeen ollenkaan juurikin välttääkseen nuo ruokinnanmuutokset ja sitä seuraavat ongelmat. Ei tuon halvaantuakaan tarvitsisi. Toki tuo ummessaolon puute varmaan verottaa tuotosta seuraavalla kaudella jne. mutta viimeinen poikiminen tämä on muutenkin tämän lehmän kohdalla eli siitä ei tarvitse ottaa paineita. Jos ihmisillä on kokemuksia niin kertokaa. Mielipiteet ja mutuilutkin kelpaa.

navettapiika

 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 582
Vs: Umpeuttamatta jättäminen
Onhan noita tullut läpilypsettyä, mutta se on ollut kiistaton tosiasia, että seuraavalle poikimiselle menee umpeen kyllä heittämällä. Kerran kestää läpi lypsää kauden, toista ei. Terveysongelmia en ole huomannut, eikä näistä ole yksikään halvaantunut. Suurempi riski on kyllä sitten ollut sen pitkän umpikauden jälkeen ongelmille. Tuohon pöhöön en ole huomannut muun auttavan kuin kirveen, toiset kehittää sen, vaikka sitä ruokaa ei näkisi kuin kuvassa. Läpilypsettynä tahtoo poikiakin ennen aikojaan ja vasikat ovat yleensä aika pieniä, eli vasikka siinä hiukan ottaa osumaa, kun ei tahdo emällä riittää maitoon ja vasikkaan energiaa.

kissankello

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 34
Vs: Umpeuttamatta jättäminen
Ok, kiitokset. Tämä lehmä on onneksi lähdössä ensi vuoden puolella juuri näiden kaikkien ongelmien takia että ei sinänsä haittaa vaikka maito loppuisi seuraavalla kaudella kesken. Vahvasti kallistun nyt siihen että jos lypsäis läpi, ehkä sitä välttyisi noilta ruokinnanmuutosten ja kalsiumaineenvaihdunnan tuomilta ongelmilta ja sitä myötä halvaukselta.

Yksi lehmä tässä oli pari vuotta sitten joka oli sekaannuksen vuoksi ummessa vain kuukauden, tuntuu kyllä että toipui poikimisesta nopeammin kuin "keskivertopoikija". Toki lehmä ummessaolon tarvitsisi ihan jo vasikan ja utareterveyden takia, mutta tässä tilanteessa pitänee valita se pienempi paha. Tää kyseinen lehmä valutti maitoa viime vuonna melkein koko ummessaolokauden muutenkin, vieläkin ihmettelen että miten ei saanut silloin tulehdusta.

Magia

 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 2484
Vs: Umpeuttamatta jättäminen
Jos viitit juottaa jotain pötsin pH:ta tasoittavaa ennen ja jälkeen poikimisen,tarpeen mukainen ruokinta,väkirehut pois,korsirehuja pitää syödä aina tarpeeksi vaikka niitä sulavampia jos muu ei kelpaa,kipulääke kalkki poikiissa,niin eiköhän ongelmat ainakin vähene. Kyllä se umpeuttamisen poisjättäminen tuotokseen sattuu. Tuolla on ihan selvä hypokalsemia eli kalkin imeytymisongelma,tuosta johtuu ongelmat. Pötsin pitää toimia hyvin,ei kuraamista,ei syömättömyyttä eikä märehtimättömyyttä kestä. Nämä noin 2vrk:ssa tulee voimakkaampana takaisin.

kissankello

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 34
Vs: Umpeuttamatta jättäminen
Kiitokset vastauksesta! Viimeisten kahden poikimisen aikana on annettu kaikki tropit, kalkista kipulääkkeisiin, asetonipastaa ja tuota ph-pastaakin. Näitä kaikkia on annettu ennaltaehkäisevästi eli ei olla jääty odottelemaan että meneekö huonoon kuntoon vai ei. Tuntuu siitä huolimatta siltä että aina joku osa-alue takkuaa poikiessa enemmän tai vähemmän.Ummessa on ollut sen 6-8 viikkoa ennen poimikista. Voimakasta tunnutusta ei olla harrastettu moneen vuoteen. Nyt viime poikimisesta toipui jo paremmin ja nopeammin, ei mennyt syömättömäksi eikä muuta, mutta kuten sanoin niin sai kytätä ja vahtia. Väkirehuja on ollut turha yrittääkkään nostaa korkealle tasolle koska heti alkaa lähes vesiripuli (vaikka kuinka hitaasti ja maltillisesti yrittää lisätä). Onko sitten herkkävatsainen, toki saattoi johtua siitä ettei sitten syönyt sailörehua tarpeeksi. Näiden mustien kanssa on kyllä joskus hankalaa kun ne puskee maitoa järkyttävästi mutta tämä yksilö ainakaan ei tunnu pystyvän syömään tarpeeksi paikatakseen energiavajetta. Tuota valuttelua oon miettinyt että onko rakenteellinen vika vai kalkin puutetta, maitolammikko on tosiaan parressa aina, oli sitten korkeassa maidossa tai ummessa. Syö kivennäiset ihan hyvin, ei mitenkään himoitsemalla kuitenkaan. Mutta kuten sanoit voi olla että imeytymisessä on ollut ongelmaa.

Viimeksi muokattu: 27.12.20 - klo:15:28 kirjoittanut kissankello

CFire

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 64
Vs: Umpeuttamatta jättäminen
Umpikaudella utareen kudos uusiutuu.. Jos on ennestään utaretulehdusherkkä, niin läpilypsyn jälkeen sen voi kertoa 2-3.