Kuinka moni tuottajista myy kuluttajille suoraan tuotteitaan? Lähiruokaan (tuottajatorit, torit, lähikaupat, myllyt jne. jne. JOS kotoa ei saa tai voi myydä) voidaan opettaa. Tosin, tämä vaatisi ehkä taas sitä yhteistyötä viljelijöiltä, leipomoilta, maitotilallisilta ja koko kylältä, enkä tiedä miten noiden lupa-asioitten kanssa. Asiakkaat eivät osaa etsiä tuotteita, ne pitää myydä. Itsellä ei ollut aiemmin hajuakaan, mitä kaikkea omassa kylässä tai lähiseuduilla on saatavilla, vaan suuntasin aina Prismaan tai vastaavaan.
Joissain maissahan viljelijät myyvät tuotteitaan etukäteen asiakkaille. Eli homma toimii käytännössä niin, että hankitaan kylältä asiakkaat ja asiakkaat maksavat etukäteen tuotteista, joita haluavat ja viljelijä tuottaa "juuri" sen verran. Perunaa niin ja niin paljon, porkkanaa näin paljon, sipuleita tuon verran, hedelmiä tämän verran jne. Ostajat tietävät, että joskus sato ei ole hyvä, mutta lähiruokaa haluavina tyytyvät luonnon oikkuihinkin, ensi vuonna voi saada sitten ekstraa.
"Kaupassa" on vain laput, kuinka paljon saa ottaa tuotteita.
Kuulostaa hankalalta ja työläältä, kuten kaikki uusi, muttei oikeastaan ole sitä.
Olen kamalasti miettinyt, voisiko tätä soveltaa Suomeen, mutta en usko että monikaan haluaa tällaiseen ryhtyä. Sääli, sillä idea on loistava ja opettaa ihmisiä lähiruokaan. Muitakin tuotteita voidaan etsiä omasta kylästä ensin tällaisen ansiosta ja vasta sitten lähteä niihin superhypermarketteihin
![;)](https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/Smileys/default/wink.gif)
.
No, jos ei ihan tällaiseen ryhdytä, niin ainakin olisi kiva jossain kaupungin tai kylän kotisivuilla tai edes "lyhtypylväässä" ilmoittaa paikalliset tuottajat, jotka myyvät paikkakunnalla omia tuotteittaan (myllyt, hunaja-, hedelmiä- ja marjatilat, puutavara, käsityöt jne.)