Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Kannattavuus kirjanpito  (Luettu 10652 kertaa)

Green New Dealer

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 578
Vs: Kannattavuus kirjanpito
Itse en ole osallistunut viralliseen kannattavuus kirjanpito raportointiin. Ainoa jolle raportoin maatalouden kannattavuudesta on lähihenkilöt. Muuten pidän tarkasti omana tietona, kuinka "kannattavaa"toimintaa tämä on. "Lähihenkilöksi" kuuluu myös verottaja, joka kyllä muistuttaa olemassa olostaan jos itse ei muista. Onneksi on omavero pistä pystyy helposti tarkistamaan eräpäivät ja summat. Mitä tulee budjetointiin ja kirjanpitoon. Niin olen pyrkinyt siihen että vuosittain syyskuun viimeiseen päivään mennessä kun kaikki viljat/rypsit on puitu, niin seuraavan vuoden tulos olisi noin pääpiirteittäin selvillä. Kaikki myyntien rahantilille tulopäivät siirrän seuraavaan vuoden alkuun. Tottakai siihen vaikuttaa viljan, lannoitteiden ja polttoaineiden hinta, mutta heitto ei saisi olla 10 prosenttia enempää. Aika hyvin siinä onnistunut. Eli kuukauden päästä selviää kuinka 2019 syyskuun loppuun mennessä tehdyt laskelmat pitävät paikkansa. Syy tähän on se täytyy olla riittävästi aikaa reagoida mahdolliseen huonoon tulokseen. Jotta likviditeetti pysyy. Nyt näiden Eu tukien pysyminen seuraavat 7 vuotta noin suurinpiirtein samana, ainakin Lepän lausunnon perusteella, takaa kohtuullisen investointiherkkyyden tulevaisuudessa.
hyvin kiteytetty verosuunnittelun idea.

Kertoopa kirjanpidot ja muut kannattavuuslaskelmat mitä tahansa, niin tähän tulee pyrkiä. Meillä tarjotaan hyvin kevyesti ansiotuloverotettua (0-25%) tuloa, sitten tarjotaan nettovarallisuuden mukaan kohtuullisesti verotettua (28.5%) pääomatuloa, kun nämä on käytetty, niin alkaa veroprogressio purra. Pahimmillaan >50% verotetun ansiotulon vaihtoehdoksi jää maksaa vero tai toimittaa rahat omamyyjälle, hankkia joku turha vempain nurkkiin tai pitkässä juoksussa yhtiöittää maatila. Vaihtoehdot verotuksen tasaamiseen ovat tilakohtaisia, käydänkö ulkopuolella töissä, onko nettovarallisuutta, onko lainoja paljon ym.

jontti

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 26
Vs: Kannattavuus kirjanpito
Muutamia huomiota kkp:sta 20 vuotta asiaa harrastaneena:
- koen kkp:n enemmän mielenkiintoisena harrastuksena, kuin tarkkana talouden ohjurina
-tilani ei ole esimerkillinen, enkä toimi läheskään aina esimerkillisesti
- kkp ei ole verokirjanpitoa, eikä myöskään toisinpäin
- viljelijä tekee aina ratkaisut, joko kkp:n ohjaamana tai ilman
- kkp ei tee tilasta kannattavaa
- jos ei itse ole osallistunut kkp:n tai seurannut sitä läheltä, ei kannata arvostella toimintaa esim. toimitusjohtajien...
- kkp:sta VOI saada osviittaa kannattavuuden parantamiseen kun tekee vertailua muiden vastaavien tilojen kanssa: esim. ulkopuoliset palvelut, vuokrat tai poistot ja myöskin "perkaa" niitä lukuja eli miksi minulla joku luku on iso tai pieni keskiarvoon verratuna ja mitä voisin asialle tehdä
- kkp voi ohjata tilan toimintaa myös pitkällä aikavälillä, jos esim. kannattavuuskertoimen saa noususuuntaiseksi (vaikka se olisi heikko, mutta jos sen saa kohenemaan)
- aikaa harrastus vaatii muutaman tunnin vuodessa( työtunnit pari min/vko ja inventaario + erinäisten lukujen kasaaminen vuoden vaihteessa 1-4 tuntia)
- kannustan mukaan, jos pienimuotoinen numeroiden pyörittely ei ole totaalisen vastenmielistä

Eemeli

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 22056
Vs: Kannattavuus kirjanpito
Kiitos asiallisesta kannanotosta.
Jos kirjoituksesi oikein oivalsi, kkp;n suurin merkitys on työkaluna vertailuun samanlaisia tiloja verrattaessa.

jontti

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 26
Vs: Kannattavuus kirjanpito
Kiitos asiallisesta kannanotosta.
Jos kirjoituksesi oikein oivalsi, kkp;n suurin merkitys on työkaluna vertailuun samanlaisia tiloja verrattaessa.
Kkp:a voi käyttää työkaluna vain oman tilan toiminnoissa, kun ottaa tarkasteluun pidemmän jakson kuin 1-2 vuotta.
Esim. vuokraa lisää peltoa(pinta-ala lisääntyy yli 10%). Työmäärä ja liikevaihto lisääntyy ilman muuta mutta miten käy kannattavuuden. Varsinkin jos kannattavuus heikkenee pitäisi herätä kysymyksiä.
Toisaalta jos homma on mielekästä ja rahat riittää toivotun sorttiseen elämään, niin mitä väliä sillä kannattavuuskertoimella on?!!